Aan het woord: John Hollander over het Formulierenteam Epe

Aan het woord: John Hollander over het Formulierenteam Epe

17 mei 2019

In de rubriek ‘Aan het woord’ leggen we klanten of vrijwilligers van Koppel-Swoe een aantal vragen voor. Deze maand een interview met John Hollander, vrijwilliger bij het Formulierenteam.

Het Formulierenteam, wat is dat eigenlijk?

“Vaak help je mensen met invullen van formulieren. Dat kan eenmalig zijn (M-biljet invullen voor statushouders, AOW-aanvraag regelen, jaarlijkse IB-aangifte doen), maar het kan ook zo zijn dat je helpt bij de administratie wanneer iemand het door een bepaalde gebeurtenis even niet meer ziet zitten om zelf de administratie te doen en de rekeningen te betalen. Wat hierbij heel belangrijk is? Je ondersteunt alleen, je neemt niets uit handen. Je bent geen bewindvoerder of budgetondersteuner, je helpt alleen een handje. Het hoeft dus niet zo te zijn dat je overal alles vanaf weet. Soms helpt het al enorm wanneer je de juiste personen weet te vinden en hen daarmee in contact kunt brengen.”

Waarom bent u vrijwilliger geworden bij Het Formulierenteam?

“Ik wil mensen graag helpen. Dat doe ik mijn hele leven al graag. Nu ik niet meer werk, kan ik die aanpak in dit Formulierenteam voortzetten. Je fungeert als een vliegwiel om mensen zelf weer dingen te laten oplossen.”

Wat is er zo positief aan dit initiatief van Koppel-Swoe?

“Je ziet soms letterlijk wat het grote effect is van een klein duwtje in de rug. Ik kwam eens bij iemand die de post niet meer wilde openen. Die berg enveloppen voelde voor diegene letterlijk en figuurlijk als een enorme drempel. En daarom werden de rekeningen niet betaald. Toen ik de enveloppen de keer daarna geopend mee terug nam en verwerkt had in een overzicht, begon degene bijna als vanzelf alle rekeningen weer te betalen. Er was blijkbaar weer inzicht en overzicht. Het is ook voor vrijwilligers van het Formulierenteam erg waardevol om even diep in de materie van anderen te mogen duiken zodat je ze weer een beetje op weg kunt helpen.”

Waarom zou u anderen aanraden om ook vrijwilliger te worden bij het Formulierenteam?

“Wat mij persoonlijk zeer motiveert? Het gaat altijd om de vraag achter de vraag. Als je je post niet meer openmaakt, dan is er vaak veel meer aan de hand. Dan zijn er misschien schulden of psychische problemen of mogelijk laaggeletterdheid. De mensen die wij als Formulierenteam helpen staat het water vaak tot aan de lippen. Ze moeten je vertrouwen. En wanneer je daar serieus mee om gaat, dan kan het zijn dat de negatieve spiraal bij hen doorbroken wordt en dat wereld ineens weer open ligt.”

Vrijwilligers gezocht

Wij zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor het Formulierenteam. Denk jij naar aanleiding van het verhaal van John: dat is ook wat voor mij? Bekijk dan deze webpagina voor meer informatie of meld je aan bij Ria Steentjes r.steentjes@koppelswoe.nl

Dit vind je misschien ook interessant!

Omgaan met verlies en rouw

Koppel-Swoe organiseert een vierdaagse workshop: ‘Omgaan met verlies en rouw’ en aansluitend een contactgroep. Dit is bedoeld voor mensen die te maken hebben (gehad) met...
Meer lezen?
© 2024 Media Magneet