Aan het woord: René Wilmsen van Repair Café

Aan het woord: René Wilmsen van Repair Café

In de rubriek ‘Aan het woord’ leggen we relaties van Koppel-Swoe een aantal vragen voor. Deze maand een interview dat we met één van onze vrijwilligers hadden over het Repair Café.

Aan het woord:René Wilmsen van Repair Café

Het Repair Café, wat is dat eigenlijk?

“Het Repair Café is een landelijk initiatief om de afvalstromen te beperken en onze wegwerpmaatschappij om te vormen tot een circulaire maatschappij. Artikelen die eerst in de afvalberg verdwenen, krijgen nu een tweede leven. Het eerste Repair Café ontstond in Amsterdam in 2007 en is opgezet door Martine Postma. In Epe is het Repair Café sinds augustus 2015 bezig. Het  initiatief in Epe is bij enkele inwoners van de gemeente Epe ontstaan. Ze kwamen in contact met Sjaak Bijl (de toenmalig directeur van SWO/E Welzijn & Ondersteuning). Sindsdien is het idee meer handen en voeten gegeven.”

Waarom bent u vrijwilliger bij het Repair Café?

“Ik ben vrijwilliger bij het Repair Café omdat ik vind dat we kostbaar om moeten gaan met grondstoffen. Gebruiksartikelen moeten we dus een langer leven proberen te geven. Zeker als er iets kleins is dat eenvoudig te repareren is. Ik sta voor een duurzamere en recyclebare samenleving en dan moet je wat mij betreft bij jezelf beginnen.”

Wat is er zo positief aan dit initiatief van Koppel-Swoe?

“We voorzien duidelijk in een behoefte. We krijgen per keer tussen de 25 en 40 artikelen ter reparatie aangeboden. Dit zijn goederen die tilbaar zijn. Dat kan variëren van stoelen, lampen en radio’s tot magnetrons en koffiemachines. Maar het is niet alleen huishoudelijke apparatuur. Het kunnen ook kleding (verlengen of innemen) of gordijnen zijn. Ook kinderspeelgoed wordt ter reparatie aangeboden.”

Waarom zou u anderen aanraden om ook vrijwilliger te worden bij het Repair Café?

“Het sociale aspect is duidelijk ook een missie van ons. Zowel voor de bezoekers als ook voor de vrijwilligers. Laat het dus niet alleen van andere afhangen, maar doe zelf ook een stap. Zet zo nodig de eerste. Wees welkom!”

“Het Repair Café is iedere tweede zaterdag van maand (met uitzondering van de maanden juli en augustus) van 9.30 tot 12.00 uur geopend. We zitten afwisselend in de vier dorpskernen van de gemeente Epe, Vaassen, Emst en Oene.”

Meer weten? Kijk op www.koppelswoe.nl/repair-cafe

In Nederland gooien we ontzettend veel onterecht weg. Duurzaamheid begint bij jezelf! Repair Café Epe, Emst, Oene en Vaassen van Koppel-Swoe repareert graag gratis voor je!

Dit vind je misschien ook interessant!

Buitenspeeldag 2023

31 mei 2023
Kom je op 14 juni 2023 ook gezellig met ons buitenspelen? Het is dan de Nationale Buitenspeeldag! Neem je vrienden mee. Maken we er een...
Meer lezen?
Een gezonde leefstijl is veel meer dan alleen sporten en beweging en voeding. Het heeft met het welbevinden van mensen te maken. Lekker in je vel zitten, lichamelijk gezond zijn en tevreden zijn met je leven.

Een zetje naar meer geluk

29 mei 2023
Een gezonde leefstijl is veel meer dan alleen sporten en beweging en voeding. Het heeft met het welbevinden van mensen te maken. Lekker in je...
Meer lezen?
© 2023 Media Magneet