Mantelzorgers en de avondklok: hoe werkt dat?

Mantelzorgers en de avondklok: hoe werkt dat?

Je hebt ongetwijfeld in het nieuws vernomen dat er vanavond a.s. zaterdag 23 januari tot 3 maart 4.30 uur een avondklok geldt in Nederland. Tijdens deze periode moet iedereen vanaf 21.00 uur ’s avonds tot de volgende ochtend 4.30 uur binnen blijven. Je mag alleen -bij uitzondering- de straat op. Daarvoor heb je een verklaring nodig. Wat betekent de avondklok voor mantelzorgers?

Gevolgen voor mantelzorgers

Ben jij mantelzorger voor iemand die niet bij je in huis woont? En heeft je naaste tussen 21.00 en 4.30 uur mantelzorg nodig, die je echt niet kunt verschuiven naar een moment voor of na de avondklok? Dan mag je hiervoor op pad. Wel moet je dan een Eigen verklaring avondklok bij je hebben.

Zo werkt de eigen verklaring avondklok voor mantelzorgers

  • Download het formulier Eigen verklaring avondklok
  • Vul je gegevens in.
  • Vul de periode in: tot en met 3 maart.
  • Vink het vakje ‘Iemand anders heeft dringend mijn hulp nodig’ aan.
  • Vul bij toelichting in: Vanwege noodzakelijke en onuitstelbare mantelzorg.
  • Neem je identiteitsbewijs én het formulier uitgeprint of digitaal mee als je tijdens de avondklok voor de mantelzorg de straat op moet.
  • De politie kan je onderweg om je ID en de Eigen verklaring avondklok vragen.
  • Zorg je voor meerdere mensen? Vul voor elke zorgvrager een aparte verklaring in.

De verklaring kan alleen gebruikt worden als bewijs om tijdens avondklokuren op straat te zijn. Niet voor andere (mantelzorg)zaken. We vragen je ook de verklaring zorgvuldig te gebruiken, en alleen voor noodzakelijke en niet uitstelbare mantelzorg tijdens de avondklok. Want het blijft belangrijk dat we ons zoveel mogelijk aan de oproep ‘blijf thuis’ van de overheid houden.

Politie kan navraag doen

Bij twijfel kan een buitengewoon opsporingsambtenaar of de politie ter bevestiging van de mantelzorg(relatie) bellen met je degene voor wie je zorgt.

Meer informatie

Meer informatie kun je vinden op www.rijksoverheid.nl/avondklok of Mantelzorglijn. Ook kun je bellen met Steunpunt Mantelzorg van Koppel-Swoe via 0578-67 67 67 of met mij op 06-40 92 47 02.

Heb je hulp nodig bij het invullen? Heb je geen printer? Kunnen we je op een andere manier helpen? Bel ons ook!

Wat betekent de avondklok voor mantelzorgers?Ben jij mantelzorger voor iemand die niet bij je in huis woont? En heeft die tussen 21.00 en 4.30 uur mantelzorg nodig? Dan kun je ontheffing krijgen.

Dit vind je misschien ook interessant!

Prokkelstagedag 8 juni 2023

2 juni 2023
Koppel-Swoe organiseert samen met de Passerel en de JP van den Bent Stichting voor de 11e keer de landelijke Prokkelstagedag voor mensen met een beperking...
Meer lezen?

Buitenspeeldag 2023

31 mei 2023
Kom je op 14 juni 2023 ook gezellig met ons buitenspelen? Het is dan de Nationale Buitenspeeldag! Neem je vrienden mee. Maken we er een...
Meer lezen?
© 2023 Media Magneet