Buurtsportcoaches brengen basisscholen in beweging

Buurtsportcoaches brengen basisscholen in beweging

Het team van Heel Epe Beweegt van Koppel zet in op een actieve leefstijl onder de inwoners van de gemeente Epe. Om de basis te leggen voor een leven lang bewegen geeft men op tal van basisscholen pauzesport.

Zo wordt de jeugd tijdens én na schooltijd in beweging gebracht.

Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB)

Bewegen is gezond (én leuk) en heeft voordelen op de korte en lange termijn. Voor jong en oud is het van groot belang om voldoende te bewegen. Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen is het gewenst om ten minste vijf dagen per week 30 minuten matig intensief te bewegen. Voor kinderen, jongeren en mensen met overgewicht is dit echter 60 minuten per dag gedurende de hele week. Hierbij gaat het om een activiteit waarbij hartslag en ademhaling omhoog gaan. Denk hierbij aan stevig doorwandelen, flink doorfietsen, tuinieren of joggen.

Basisscholen in beweging met pauzesport

Het team van Heel Epe Beweegt heeft de opdracht om een gezonde en actieve leefstijl te stimuleren. Om hiervoor de basis te leggen bij de basisschooljeugd wordt op verschillende scholen pauzesport gegeven. Bij pauzesport komt een buurtsportcoach van Heel Epe Beweegt tijdens de pauze diverse beweegactiviteiten aanbieden op het schoolplein. Onder de leiding van de buurtsportcoach doen kinderen tal van bekende en minder bekende sporten en spellen. De activiteiten hebben één ding gemeen: ze zijn uit te voeren met weinig materiaal, zodat ze eenvoudig in eigen tijd en omgeving gekopieerd kunnen worden.

“We zijn erg enthousiast over de pauzeactiviteiten. Je ziet dat de kinderen nieuwe spellen leren, anders dan voetbal of slingertikkertje. Daarnaast is het erg prettig dat de kinderen een spel aangeleerd krijgen van de buurtsportcoach en ook gestimuleerd worden sámen te spelen”, aldus Corrianne de Vries van de K. Norelschool.

Structureel

De pauzeactiviteiten worden gegeven op vijf basisscholen in de periodes tussen de schoolvakanties. Voorafgaand aan deze periodes inventariseren de buurtsportcoaches welke scholen behoefte hebben aan activiteiten. Zo worden per periode andere scholen ‘bediend’.

basisscholen-in-beweging-2

Daarnaast biedt Koppel de mogelijkheid aan scholen om gedurende een heel jaar pauzesport af te nemen. De St. Bernardusschool in Epe is zo’n school die structureel inzet op bewegen tijdens de lunchpauze.

Directeur Mirthe Top: “Je ziet dat de kinderen enthousiast meedoen met de activiteiten. Sinds de start van de pauzesport doen ook steeds meer kinderen mee met de activiteiten die Rik geeft tijdens de pauze. Er is tevens meer rust op het plein en de kinderen gaan ontspannen het tweede deel van de schooldag in. Wij zijn erg tevreden.”

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2023 Media Magneet