Carla ziet om naar medemens, hulp aan gezin en bezoeken van senioren

Carla ziet om naar medemens, hulp aan gezin en bezoeken van senioren

Ze trekt de kar van ‘Zie eens om’, coördineert hulp aan gezinnen die het tijdelijk moeilijk hebben, bezoeken aan senioren  en bijeenkomsten voor alleengaanden boven de vijftig. Dat alles vanuit de Nederlands Hervormde kerk in Emst.

Sinds kort beperkt zich het niet tot de eigen kerkelijke gemeente. Ook mensen van andere geloofsrichtingen en zij die tot geen ervan behoren komen voor hulp in aanmerking. We hebben het over Carla Keizer. ,,Een jaar of twintig geleden werd ik door Aard van Triest gevraagd om mee te doen. Samen met Eef Schouten run ik de Vrijwillige Hulpdienst als onderdeel van ‘Zie eens om.’ Gezinnen kunnen een beroep op ons doen om te ondersteunen. We nemen contact op, informeren hoe lang steun nodig is en werken onze lijst met vrijwilligers af. Lukt het niet op die manier dan zoeken we buiten die kring een oplossing. De intensiviteit van de steun varieert. Het is ook voorgekomen dat we enkele weken dag en nacht aanwezig waren.”

Carla houdt verder een lijst van 45 tot 50 mensen bij van circa 70 mensen die eens per zes of acht weken bezoek krijgen. ,,Eens per jaar bieden we onze vrijwilligers een broodmaaltijd aan in kerkelijk gebouw De Hoeksteen, vaak gecombineerd met de Passie ronde. In 2015 is een maaltijd voor alleengaanden boven de 50 aan toegevoegd. Tien mensen uit onze gemeente koken voor hen, we zingen samen,lezen een stuk uit de Bijbel en daarna doen we spelletjes. Daar waar nodig regelen we het vervoer.”

Diaconie

De deelnemers aan deze bijeenkomsten betalen een kleine vergoeding; Emstenaren die koken kunnen die ook ontvangen, maar laten dat meestal zitten. Bezoekers van ouderen krijgen van de diaconie een klein budget waarmee ze iets voor de aan hun toevertrouwde personen kunnen kopen.

De bezoeken en de kookbijeenkomsten regelt Carla met drie andere vrouwen. Als mensen ‘Tsjonge’ tegen haar zeggen geeft Carla aan dat wat je graag doet geen werk en al helemaal geen overlast is. Ze was daarnaast samen met drie dames een kwart eeuw geleden oprichter van de jonge vrouwen vereniging Maminne, zat jarenlang in het bestuur en eveneens in het bestuur van Weest Getrouw, de vereniging die volgt op de jonge vrouwen. Samen doen deze onder meer aan Bijbelstudie. Ze draait er de hand niet voor om voor vijftig mensen in de Hoeksteen te koken, te helpen bij het kuisen van kerk en de Hoeksteen. Twee dagen per week functioneert ze als oppas oma, ziet om naar haar 96-jarige vader. Als je bedenkt dat het samen ging met het opvoeden van zeven kinderen en het werken in het kalveropfokbedrijf van haar man en het paardenfokbedrijf dat deze samen met zijn zoon doet dan is het zonneklaar dat ze haar dagen goed gevuld heeft. ,,Momenteel doe ik daar nog wat administratie”,probeert ze de rol te bagatelliseren. ,,Ik heb het van mijn moeder. We hadden een bakkerij (Frens – redactie  in Emst. Nu nog komen mensen me vertellen dat mijn moeder ze wat toe stopte als het moeilijk was.”

Carla houdt minutieus allerlei lijsten bij van tientallen Emstenaren die net als zij omzien naar de medemens.

Bron: Dick van der Veen (Veluweland)

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2023 Media Magneet