Pc en tabletcursus ouderen groot succes!

Pc en tabletcursus ouderen groot succes!

15 april 2016

Eind maart is Stichting Koppel, in samenwerking met SWO/E, gestart met tablet- en computerbijeenkomsten voor ouderen. Deze bijeenkomsten vallen onder de projecten ‘Samen Online’ en ‘Sterk Met Je Netwerk’. In totaal maken 62 ouderen gebruik van het cursusaanbod, ondersteund door maar liefst 17 vrijwilligers!

Voor veel mensen is het normaal om internet te gebruiken voor contact met familie en vrienden. Bijvoorbeeld voor het bekijken van foto’s op Facebook, om te skypen met een familielid op reis en natuurlijk om te mailen. Maar dat geldt niet voor iedereen. Voor ouderen is dit vaak een hele opgave.

PC en tabletcursus ouderen groot succes

De behoefte voor deze bijeenkomsten is groot. Hier kwam Koppel na het publiceren van de plannen al snel achter. De aanmeldingen stroomden binnen. In totaal bezoeken 20 ouderen de computerbijeenkomsten en 42 ouderen de tabletcursus. De bijeenkomsten zijn verdeeld over de kernen Epe, Vaassen en Emst. De bijeenkomsten zijn tot stand gekomen door de aanmeldingen uit deze kernen. Verdeeld over deze locaties zijn 17 vrijwilligers, waarvan 8 jongeren, aan de slag gegaan om de ouderen de digitale vaardigheden aan te leren.

De vrijwilligers zijn enorm enthousiast en pakken de verschillende bijeenkomsten goed op. Een vrijwilliger van Samen Online vertelt: ‘Dit is één van de beste dingen die ik tot nu tegen ben gekomen op vrijwilligersgebied’.

Leerzaam en gezellig
Tijdens de verschillende bijeenkomsten worden de deelnemers meegenomen door de digitale wereld. Hierbij is men gestart bij het begin, namelijk hoe ziet een tablet en computer eruit, hoe zet ik het aan en waar is alles eigenlijk voor? De bijeenkomsten werden enthousiast ontvangen door de deelnemers. De deelnemers zijn zeer gemotiveerd en vinden het ook erg gezellig. Een deelnemer van Sterk Met Je Netwerk vertelt: ‘Ik heb in één bijeenkomst al meer geleerd dan in het hele jaar dat ik mijn tablet bezit’. Tijdens de tweede bijeenkomst van de tabletcursus waren de deelnemers een beetje gewend aan de tablet en werden de eerste foto’s al gemaakt van elkaar.

Ouderen digitaal

Gedurende de bijeenkomsten nemen de vrijwilligers, samen met de deelnemers, alle belangrijke functies van de tablet en computer door. Dit wordt individueel of in kleine groepjes gedaan, zodat er veel aandacht is voor de deelnemers en iedereen op een eigen tempo aan de slag kan. Hiermee wordt er een basis gelegd van kennis en vaardigheden door de deelnemer en kan er thuis ook steeds meer gedaan worden met het apparaat.

tablet en computer jongen en vrouw

Naast het aanleren van digitale vaardigheden is het opdoen van sociale contacten door de deelnemers een doel van deze projecten. Koppel merkt dat dit zeker gebeurt tijdens de bijeenkomsten. Deelnemers komen oude bekenden tegen of raken in gesprek met andere deelnemers.

Het vervolg
Op dit moment zitten alle groepen vol. Koppel is aan het inventariseren of er behoefte is voor een tweede ronde van deze basiscursus. Wilt u met een eventuele volgende cursus meedoen? Dan kunt u dit aangeven bij projectleider, Mariska van Elst. Dit kan per mail: m.vanelst@koppelepe.nl of per telefoon; 0578-676767

Het project Samen Online wordt gefinancierd door de Lionsclub Epe. De financiering van Sterk Met Je Netwerk komt van het Nationaal Ouderenfonds.

tabletcursus ouderen

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2024 Media Magneet