De Week van de Jonge Mantelzorger: Niet te missen…

De Week van de Jonge Mantelzorger: Niet te missen…

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur. Het zorgen voor een ander ervaren zij als normaal en het geeft ook voldoening, daarentegen kan het ook zwaar zijn. Om hen te ondersteunen en zichtbaar te maken is het jaarlijks van 1 tot en met 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger. Ook in de gemeente Epe worden er speciaal voor jonge mantelzorgers activiteiten georganiseerd door Steunpunt Mantelzorg van Koppel-Swoe.

Vaak beseffen jonge mantelzorgers en mensen uit hun omgeving niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is. Het zorgen lijkt voor hen vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van dezehttp://oppelswoe.nl/diensten/jonge-mantelzorgers/ zorgsituatie in het leven van een jong persoon. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn?

Ook al zien deze jongeren zichzelf niet als jonge mantelzorgers, ze ondervinden wel de gevolgen van de zorgsituatie al op jonge leeftijd. Het thema van dit jaar is daarom Niet te missen! Zowel online als in de echte wereld moet het niet te missen zijn dat het de week van de jonge mantelzorger is, met als doel meer bewustwording, herkenning en erkenning. Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger worden er in het hele land diverse activiteiten georganiseerd om extra aandacht te besteden aan de jonge mantelzorgers, om hen te waarderen en hen zichtbaar te maken. In Epe kunnen kinderen van 6 t/m 12 jaar meedoen aan de fundag op de locatie Buitenplaats te Poel en jonge mantelzorgers t/m 24 jaar kunnen worden opgegeven voor de kanjeractie.

Fundag op 4 juni

Vrijdag 4 juni organiseren Buitenplaats de Poel en de Steunpunten Mantelzorg uit Epe, Apeldoorn en Voorst een fundag voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Er zal van 16.00 uur tot 19.00 uur een programma zijn met o.a. paarden, dansen en schilderen. Er zal een frietkar staan en we sluiten af met een kampvuur, muziek en een cadeautje voor thuis. Er kunnen maximaal 30 deelnemers aan deze activiteit meedoen. Aanmelden voor de gemeente Epe kan door een mail te sturen naar g.reumer@koppelswoe.nl

Kanjeractie

Koppel-Swoe vindt dat jonge mantelzorgers kanjers zijn en dat het belangrijk is dat zij worden gezien. Vind jij dat ook? Dan kan ook jij daar een bijdrage aan leveren. Ken jij een jonge mantelzorger t/m 24 jaar dan kan jij hem/haar aanmelden voor de kanjeractie door voor 7 juni een mail te sturen naar g.reumer@koppelswoe.nl met naam, adres en geboortedatum van deze jongere/kind. Hij/zij zal dan in week 23 een kanjerstroopwafel thuisbezorgd krijgen met de tekst dat iemand vindt dat hij/zij een echte kanjer is.

Kijk voor meer informatie over de Week van de Jonge Mantelzorger en de ‘Niet te missen’ campagne op www.weekvandejongemantelzorger.nl Voor lokale activiteiten voor jonge mantelzorgers en het aanvragen van de mantelzorgwaardering voor jonge mantelzorgers kan je kijken op www.koppelswoe.nl/jonge-mantelzorgers.

Dit vind je misschien ook interessant!

Prokkelstagedag 8 juni 2023

2 juni 2023
Koppel-Swoe organiseert samen met de Passerel en de JP van den Bent Stichting voor de 11e keer de landelijke Prokkelstagedag voor mensen met een beperking...
Meer lezen?

Buitenspeeldag 2023

31 mei 2023
Jantje Beton en kinderzender Nickelodeon organiseren al meer dan tien jaar een Nationale Buitenspeeldag. Dit jaar is het zover op woensdag 14 juni. Op drie...
Meer lezen?
© 2023 Media Magneet