Overzicht Prokkelen

Overlijden Meggie Moors

Op woensdag 2 februari 2022 is onze collega Meggie Moors overleden. We wensen haar familie en vrienden veel sterkte met dit verlies. In de foyer van het Kulturhus EGW in Epe hebben we deze week een gedenkhoekje met onder andere een herinneringsboekje. Deze zullen we later aan de familie van Meggie overhandigen.

Mocht je met hen een leuke, lieve of mooie herinnering aan Meggie willen delen, dan nodigen we je hier van harte toe uit.

 

Terugblik op 9 jaar Prokkelen

Vorige week was het de nationale Prokkelweek. In Epe organiseren we altijd op donderdag de Prokkelstagedag. Afgelopen donderdag zou het de tiende keer zijn dat Koppel-Swoe de Prokkelstagedag organiseert. Maar helaas kon het door de coronacrisis niet doorgaan. 
Om de prokkelaars toch een beetje in de prokkelstemming te krijgen hebben Kari en Meggie daarom van de afgelopen negen jaar foto’s verzameld en die in een korte video gezet. Kijk je mee?

 

Prokkelstagedag groot succes!

De Prokkelstagedag die Koppel-Swoe op 6 juni 2019 voor de 9e keer organiseerde was een groot succes. Zo’n 60 mensen met een licht verstandelijke beperking liepen die dag prokkelstage bij een bedrijf van hun keuze. Het doel van de Prokkelstagedag is het bevorderen van contact tussen mensen met én zonder beperking.

’s Avonds was er een afsluitende bijeenkomst in het Kulturhus in Epe, waar alle prokkelaars, begeleiders en bedrijven bij elkaar kwamen om ervaringen uit te wisselen. Ook ontvingen de prokkelaars een certificaat.

Avonturen beleven

Wethouder Aalbers hield een praatje en wist bij de deelnemers de verhalen los te krijgen. Een ontroerde mevrouw die vertelde over het jonge katje dat ze bij de dierenarts vast mocht houden, drie jongemannen die de schaapsherder mochten helpen en onder de indruk waren van ‘het schaapjes tellen’, een paar mensen die bij de brandweer mochten blussen én een deur uit een auto mochten slijpen.

Een mevrouw mocht bij de bloemist ook een bosje voor zichzelf maken en kreeg dit, mét vaas, mee naar huis, iemand zou een paar uurtjes helpen in de kapsalon, maar is de hele dag gebleven want “het was zó gezellig” en zo gaan de verhalen de hele avond door. Alleen maar blije en enthousiaste gezichten.

Ook voor bedrijven een bijzondere ervaring

De Prokkelstagedag was ook een bijzondere ervaring voor de bedrijven. Zoals iemand van een van de deelnemende bedrijven opmerkte: “Ik werd er vandaag zelf heel vrolijk van, het was heerlijk om die jongen een dagje op sleeptouw te nemen. Je gaat alles zelf ook op een andere manier bekijken. Eigenlijk had ik helemaal geen ervaring met deze mensen, maar ik vond het geweldig om mee te maken.”
En dat is precies waar het prokkelen om gaat: op een ontspannen manier met elkaar kennismaken, iemand een kijkje gunnen in je eigen leven.

Dit jaar werd er door cliënten van De Passerel, Philadelphia, ’s Heerenloo, de Van de Bent Stichting en Zideris prokkelstage gelopen bij de brandweerkazerne, de schaapsherder, vliegveld Teuge, verschillende bakkers, kappers, bloemisten en supermarkten, podium Gigant, het politiebureau, de dierenarts, SV Epe, Herms, een hondentrimsalon, een melkvee- en een loonwerkerbedrijf, een fotograaf, fietsenwinkel, restaurants, de RSG en de Noordgouw.

Volgend jaar wordt de Nationale Prokkelstagedag voor de 10e keer georganiseerd in Epe en dat belooft zeker weer een feest te worden.

 

Prokkelen op 6 juni in de gemeente Epe

Koppel-Swoe organiseert donderdag 6 juni voor de 9e keer de landelijke Prokkelstagedag voor mensen met een beperking in de gemeente Epe, met als doel het bevorderen van contact tussen mensen met én zonder beperking.

Op de Prokkelstagedag regelt Koppel-Swoe een leuke stageplek voor zo’n 60 mensen met een beperking bij verschillende winkels en bedrijven in de regio. Ze mogen daarbij zelf aangeven waar ze graag stage zouden willen lopen.

Dit jaar wordt er Prokkelstage gelopen bij de brandweerkazerne, de schaapsherder, vliegveld Teuge, verschillende bakkers, kappers, bloemisten en supermarkten, podium Gigant, de boswachter, het politiebureau, de dierenarts, SV Epe, Herms, een nagelstudio, hondentrimsalon, een melkvee- en een loonwerkerbedrijf, een fotograaf, fietsenwinkel, restaurants, de RSG en de Noordgouw. De lijst met deelnemende bedrijven breidt zich elk jaar weer uit en Koppel-Swoe is enorm tevreden over het enthousiasme van diverse bedrijven, die een prokkelaar de gelegenheid bieden een kijkje bij hen te nemen.

Na afloop van de Prokkelstagedag is er op 6 juni ’s avonds van 19.30-20.30 uur een bijeenkomst in het Kulturhus in Epe, Stationsstraat 25, waar alle prokkelaars, begeleiders en bedrijven bij elkaar komen om ervaringen uit te wisselen. Ook wethouder Jan Aalbers zal hierbij aanwezig zijn. Iedereen is van harte welkom om de enthousiaste verhalen aan te horen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Kari en/of Meggie Moors van Koppel-Swoe: m.moors@koppelswoe.nl / k.moors@koppelswoe.nl, tel. 0578-676767.

Prokkelen

Prokkelstage op Daltonschool de Bongerd

Marco Bouwman heeft op donderdag 15 juni op Daltonschool de Bongerd stage gelopen. Hij kreeg eerst een rondleiding van de leerlingen van de Bongerd maar daarna werkte hij flink door.

Hij veegde het plein en maakte kasten schoon. Ondertussen legde hij contacten met de leerlingen. Sommigen kenden hem al want hij woont niet ver van de Bongerd af. Kinderen en Marco vonden de prokkelstage ontzettend leuk.

Wij hopen dat Daltonschool de Bongerd volgend jaar weer zo’n leuke stagiaire kan krijgen.

Meer informatie over prokkelen vind je hier.

 

Prokkeldag 2016 groot succes!

In de eerste week van juni (tot met zaterdag 11 juni) vinden er landelijk allerlei Prokkelontmoetingen plaats. Ook Koppel doet daar aan mee. Maar liefst veertig inwoners van Epe zijn blij gemaakt met zo’n bijzondere stageplek.

Een Prokkel staat voor een prikkelende ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking én iemand zonder. Prokkelen kan op alle terreinen: op het werk, in de vrije tijd, in de wijk, rondom wonen, op een vereniging, op school of in het onderwijs.

Prokkeldag 2016

Donderdag 9 juni werd de Prokkelwensdag in de gemeente Epe gehouden. Cliënten van allerlei stichtingen (zoals De Passerel, de JP van den Bent Stichting, Philadelphia en ’s Heeren Loo) mochten deze dag een paar uurtjes meelopen bij een zelf uitgekozen bedrijf of instelling. Dit jaar werd de Prokkelstagedag in Epe voor de zesde keer georganiseerd. Er deden maar liefst 33 bedrijven mee. In totaal hebben de afgelopen zes jaar zelfs al 117 bedrijven en organisaties meegedaan.

Prokkelen is een prachtige belevenis

“Voor de werknemers van ‘t deelnemende bedrijf of de instantie is dit een prachtige belevenis. Samen iets doen en zo elkaar beter leren kennen, dát is waar Prokkelen om draait”, vertellen Kari en Meggie Moors, coördinatoren vanuit Koppel. De ene loopt een hele dag mee, de andere heeft het na een paar uurtjes gezien. “Dat ligt er ook aan wat het bedrijf allemaal verzonnen heeft voor de Prokkelaar.”

Zo liep Muriël haar prokkelstage bij kledingwinkel Yoi Fashion in Epe. De medewerkers van deze kledingwinkel zijn enorm door haar geholpen. Kleding opvouwen, pakketjes inpakken, een paspop aankleden, Muriël mocht zelfs afrekenen. En wanneer ze eventjes niets te doen had, kon ze natuurlijk ook zelf nog even een jurkje aanpassen.

Afbeelding prokkeldag

Een andere wens die in vervulling ging, was die van Gerrard. Hij wilde graag een Prokkelstage lopen bij de Koninklijke Landmacht. Gerrard werd om 7.30 uur in een legervoertuig opgehaald en heeft daarna de hele ochtend op de Prinses Margrietkazerne in Wezep doorgebracht. Gerrard vond het fantastisch! Hij heeft meegedaan aan het appèl, hij was in de wapenkamer en bij de schietsimulator en heeft samen met de soldaten geluncht. Daar heeft hij nog een heel gesprek gevoerd over de JSF’s. Na de lunch is hij weer thuisgebracht.

Meer informatie

Wil je meer weten over Prokkelen? Of wil je met je bedrijf ook de mogelijkheid bieden voor een Prokkelstagedag? Neem dan contact op met Kari en Meggie Moors, tel.: 0578-676767.

© 2022 Media Magneet