Een gezonde leefstijl is veel meer dan alleen sporten en beweging en voeding. Het heeft met het welbevinden van mensen te maken. Lekker in je vel zitten, lichamelijk gezond zijn en tevreden zijn met je leven. Karien van den Berg en Janny van den Berg (geen familie overigens) zijn welzijnscoaches bij Koppel-Swoe en vertellen hoe ‘Welzijn op Recept’ bijdraagt aan het geluk van inwoners uit de gemeente Epe.
Karien, al een aantal jaren actief als sociaal werker bij Koppel-Swoe, vertelt: “Soms gebeuren er dingen die je dagelijkse leven moeilijker maken. Waardoor je minder lekker in je vel zit. Je wilt er wel iets aan doen, maar je weet niet wat. Als welzijnscoach kunnen wij je dan helpen.”
Op zoek naar een zinvolle daginvulling
“De meeste mensen komen bij ons binnen via de huisarts of een andere zorgverlener”, vervolgt Karien. “Dat hoeft trouwens niet. Het is ook mogelijk dat iemand zelf contact met ons opneemt. Vervolgens plannen we een afspraak in.” In zo’n gesprek wordt vaak een gevoel van eenzaamheid verwoord of maakt men melding van het ontbreken van sociale contacten en/of een zinvolle daginvulling. “We onderzoeken samen wat iemand zou willen doen. We wijzen op de activiteiten in onze Huizen van de Buurt en Buurtpunten of zoeken een maatje of vrijwilligerswerk via EpeDoet! Meer structuur en ritme op een dag. Contact met andere mensen. Je gaat er beter door in je vel zitten. Dat draagt bij aan je gelukkiger voelen.”
Wandelgroep Vaassen en Emst
Samen wandelen van Huis van de Buurt Triton in Vaassen en bij de Hezebrink in Emst zijn bijvoorbeeld mooie voorbeelden van samen iets ondernemen. “Iedere week lopen vanaf die twee plekken groepjes buurtbewoners (dames en heren) een rondje. Nog even los van het positieve effect van beweging, is het zo dat de deelnemers stuk voor stuk aangeven dat ze zich sindsdien ook geestelijk veel beter voelen.”
Eigen initiatief
Niet altijd wordt er gebruik gemaakt van bestaande diensten en activiteiten. Soms komen de welzijnscoaches samen met een inwoner tot een idee en wordt er door inwoner zelf iets georganiseerd. Karien: “Ik had eens contact met een meneer. Sinds het overlijden van zijn vrouw dreigde hij wat te vereenzamen. Hij zocht naar meer contact met anderen. Ik gaf hem de tip of hij misschien niet kon inventariseren of er in het appartement waar hij woont, wellicht ook andere alleenstaande mensen wonen. In het volgende gesprek vertelde de meneer dat hij zelf de deuren was langsgegaan en dat er sindsdien wekelijks een groepje bewoners gezellig bij elkaar komt. Ik zag dat hem dit goed deed. Prachtig om te ervaren waartoe een gesprek leidt.”
Zetje naar meer contact
Janny werkt sinds kort bij Koppel-Swoe. Ze studeerde Toegepaste Gerontologie, een hbo-opleiding waarbij de focus wordt gelegd op ouderen. Zowel op beleidsniveau, maar ook vanuit een praktische insteek. “’Vanuit mijn opleiding ben ik gericht op werken mét mensen en niet werken vóór mensen. Dat is wat bij Welzijn op Recept heel duidelijk naar voren komt. Mensen worden echt in hun kracht gezet. Kijken naar eigen regie en eigen mogelijkheden. Ook ik ervaar dat inwoners hier écht wat aan hebben. Een welzijnscoach kan begeleiding bieden. Regelmatig zie je dat mensen aan een klein opstapje genoeg hebben. Dat is mooi om te zien.”
In de Welzijn op Recept-training die Janny en Karien volgden werd door concrete voorbeelden duidelijk dat welzijn invloed heeft op de levensverwachting. Het duo vertelt er over: “Eén van de vragen was: ‘Een meneer gaat elke week een avond naar een whiskyclub. Wat betekent dit voor zijn levensverwachting? Je kon kiezen uit de antwoorden: – 2 jaar, 0 jaar, + 2 jaar en + 4 jaar. Het antwoord was + 4 jaar. Welzijn heeft dus een grote invloed op de levensverwachting.”
Janny zag als welzijnscoach al mooie voorbeelden in de praktijk. “Een mevrouw zat met een burn-out thuis. Samen hebben we gekeken naar wat zij leuk vindt, waar ze blij van wordt en wat binnen haar mogelijkheden ligt. Nu komt ze op vrijdag naar de creaochtend in de Vegtelarij. Toen haar man haar ophaalde, vroeg ze gelijk: ‘Breng je mij volgende week weer?’ Dit is een voorbeeld dat ons werk zo mooi maakt. Iemand heeft iets om naar uit te kijken, waar hij/zij blij van wordt.”
Dat gebeurt door diverse initiatieven zoals Buurtkoffies, creaochtenden, een verlies en rouw-groep of het zoeken van (wandel)maatjes. Verbondenheid tussen mensen en sociale contacten zorgen voor meer levensvreugde. Het duo tot slot: “De positieve suggesties van Welzijn op Recept geven veel inwoners een zetje naar meer contact en naar meer geluk.”
Meer weten over Welzijn op Recept? Kijk op deze pagina of neem contact op met 0578-67 67 67.