EpeVertelt! Marina: “Het is mooi om te zien hoe cliënten hier kunnen groeien”

EpeVertelt! Marina: “Het is mooi om te zien hoe cliënten hier kunnen groeien”

EpeVertelt! is een rubriek waarbij EpeDoet! mensen uitnodigt om te vertellen over het vrijwilligerswerk dat zij doen. Deze keer gingen we in gesprek met Marina Hannema. Ze is in Oene actief bij De Boerderij van De Passerel. Hier komen cliënten naar toe voor dagbesteding. Marina ondersteunt in de begeleiding bij de dagelijkse activiteiten aldaar. Door dit interviewgesprek wordt al snel duidelijk dat ze dit met veel plezier doet. “De werkzaamheden zijn weliswaar vaak hetzelfde, maar de cliënten reageren altijd anders. Daardoor is het werk hier erg afwisselend.”

Marina wilde vrijwilligerswerk gaan doen en is zich gaan oriënteren bij verschillende organisaties. Ze heeft op verschillende locaties meegelopen en ontdekte wat wel en niet bij haar paste. De Boerderij van De Passerel sloot erg goed bij haar aan. Ze is hier alweer twee jaar als vrijwilliger actief.

De werkzaamheden
Marina helpt hier met de binnen werkzaamheden. Het zwaardere buitenwerk kan zij wegens lichamelijke klachten niet doen. Er worden verschillende werkzaamheden gedaan: koffie zetten, stofzuigen, dweilen of bijvoorbeeld de was. “Geen dag is hetzelfde,” vertelt Marina. Ze vult aan: “De cliënten voeren de werkzaamheden uit en ik ben erbij voor de begeleiding.” Hierbij worden de cliënten in kleine groepjes opgedeeld en is er altijd een beroepskracht waar Marina op kan terugvallen.

Bij het buitenwerk kan Marina zelf niet helpen. Hiervoor zijn ze bij De Boerderij op zoek naar nieuwe vrijwilligers. “Meehelpen bij het koeien, de stal schoonmaken, de kippen voeren en het hok schoonmaken of helpen in de houtzagerij” zijn enkele mogelijke werkzaamheden die Marina opsomt. Waarnaar ze ineens nog iets bedenkt en aanvult: “We hebben natuurlijk ook de nog moestuin, het winkeltje en het koffiepunt”. Je leest het al, De Boerderij is volgens Marina een plek waar van alles gebeurt en mogelijk is.

Ontwikkeling
“Het is mooi om te zien hoe cliënten hier kunnen groeien. Ze denken soms iets niet te kunnen maar mogen het altijd zelf proberen. Zo kan iedereen zichzelf ontwikkelen. Het is mooi om te zien hoe trots men is, als het lukt,” omschrijft Marina.

Ook vrijwilligers hebben de mogelijkheid om zich te ontwikkelen. Marina vertelt dat ze nog geen ervaring had in het werken met deze doelgroep toen ze bij De Boerderij begon. “Ik heb in de praktijk veel geleerd over de cliënten als het gaat over de de manier van omgang en begeleiding.”

Bijzondere plek
“De Boerderij is een bijzondere plek om vrijwilligerswerk te mogen doen,” vertelt Marina. “De koeien lopen in de wei, er worden kalfjes of jonge geitjes geboren, er is altijd wel wat anders te zien.” Op deze bijzondere plek staat contact met mensen centraal en zijn er als vrijwilliger tal van mogelijkheden om jezelf te ontplooien. Marina sluit ons gesprek mooi af: “Ik ga hier altijd met een lach naar toe en kom ook weer met een lach thuis.”

Wil jij je net als Marina aan de slag bij De Boerderij in Oene? De Passerel is op zoek naar vrijwilligers voor bij De Boerderij. Je vindt meer informatie via www.epedoet.nl

Dit vind je misschien ook interessant!

Buitenspeeldag 2023

31 mei 2023
Kom je op 14 juni 2023 ook gezellig met ons buitenspelen? Het is dan de Nationale Buitenspeeldag! Neem je vrienden mee. Maken we er een...
Meer lezen?
Een gezonde leefstijl is veel meer dan alleen sporten en beweging en voeding. Het heeft met het welbevinden van mensen te maken. Lekker in je vel zitten, lichamelijk gezond zijn en tevreden zijn met je leven.

Een zetje naar meer geluk

29 mei 2023
Een gezonde leefstijl is veel meer dan alleen sporten en beweging en voeding. Het heeft met het welbevinden van mensen te maken. Lekker in je...
Meer lezen?
© 2023 Media Magneet