Erna van Roekel is al 40 jaar vrijwilliger

Erna van Roekel is al 40 jaar vrijwilliger

Ik kreeg het met de paplepel ingegoten. Mijn vader was naast zijn drukke baan altijd bezig voor de kerk en mijn moeder bewoog zich op het creatieve vlak.” Erna van Roekel beschouwt vrijwilligerswerk als iets wat er gewoon bij behoort. Inmiddels brengt ze het 40 jaar in praktijk.

Ze was nog maar twaalf toen ze voor de Kruimelschaar in Epe op pad ging. ,,Vera en Max Gosschalk gaven me adressen door van mensen waar ik boodschappen voor kon doen of een stukje voorlezen.” Met de geboorte van de kinderen en door verhuizing was ze een uit beeld, maar kwam weer terug na het overlijden van haar vader. ,,Ik leerde waarderen hoe ze in een hospice je werk uit handen nemen, waardoor je weer even kind kunt zijn. Ik heb me direct daarna aangemeld. Een half jaar later werd me gevraagd of ik coördinator wilde worden. Dat ben ik inmiddels ruim 10 jaar.”

Bij de Kruimelschaar verplichten coördinatoren zich een hele week, 24 uur lang, voor het opvangen van noodhulp, het voeren van intake-gesprekken, het maken van schema’s voor de 45 vrijwilligers enzovoort. ,, Mijn kinderen zijn nu de deur uit. Die vonden het heel normaal dat ze even op zichzelf aangewezen waren als mama of papa voor de gemeenschap op pad gingen. Belangrijk dat je als partners daarin dezelfde kant uit loopt. Mijn man Henk wordt ook wakker als ik om 2 uur ’s nachts wordt gebeld. Die maakt zichzelf verdienstelijk voor het combo van de Goede Herderkerk en helpt reusachtig bij het oplossen van logistieke problemen.”

Taarten van Erna van Roekel

Dat vraag om uitleg. Erna bakt vogeltaarten die ze ook verkoopt op markten. In de afgelopen jaren heeft ze daarmee ruim 10.000 euro verdiend voor het Hospice. Van medio oktober tot half december is ze van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat bezig met bakken. Via de door Henk gemaakte stellingen komen ze bij particulieren en verenigingen. Daarnaast coördineert ze een parelactie op de Noordoost Veluwe. Mensen kopen voor 10 euro een kunststofparel bij een supermarkt. Parel en kaart met naam en adres gaan in de vitrine. ,,Straks bedekken we er de wand van het Hospice mee.” Ze zit dringend verlegen om mensen die haar bij die actie willen helpen in de supermarkten. Het begon in Wapenveld en rolt zich steeds verder uit. Ze denkt al weer verder. ,,Wanneer dat Hospice er staat is jaarlijks geld nodig voor de exploitatie. We blijven lekker bezig.”

Denk niet dat ze in de tussenliggende periode bij de Kruimelschaar even vrijwilligster af was. Hielp op rommelmarkten, werkte vele jaren voor het Rode Kruis, bestuurde als 18-jarige een knots van een auto van deze instelling. ,,Soms kon je de verbazing van de gezichten scheppen. Zoals toen iemand een been brak op de crossbaan in Heerde. Bij zo’n jong ding in die bak…..? Het is allemaal goed gekomen.” Veertig jaar op de bres voor de medemens. Dan ben je zelf een pareltje. Veelzeggend die ene om de hals die ze van iemand kreeg van iemand die de inzet naar waarde schat.

Als coördinator bij het Hospice ben je 24 uur inzetbaar. Dat geldt zeker voor deze Vrijwilligster van de Maand.

tekst en foto’s: Dick van der Veen/ BDU

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2023 Media Magneet