Statushouders leren fietsen tijdens fietslessen in Epe

Statushouders leren fietsen tijdens fietslessen in Epe

“Mijn man is tandarts, ikzelf heb een diploma als juf.” Aan alles zie je dat deze jonge Syrische vrouw gebrand is om zo snel mogelijk in Nederland aan werk te komen.

Sterker nog; als je weet dat ze slechts 4 maanden in Nederland is, dan kan ze zich qua taal in ieder geval al enorm goed redden. Maar één ding is misschien nog wel moeilijker dan die taal, lacht ze hartelijk. “En dat is leren fietsen.”

Fietslessen in Epe

Iedere week is ze daarom bij buurtcentrum van de Vegtelarij  (Europalaan 48) te vinden. Daar geeft een stel gemotiveerde vrijwilligers van het buurthuis samen met Stichting Koppel en de Stichting Vluchtelingenwerk Midden Gelderland (SVMG), aan statushouders fietslessen in Epe. Koppel, SVMG en het buurthuis doen veel dingen om mensen met een taalachterstand te helpen. Het woord verbinden staat daarbij centraal.

‘In contact komen met lotgenoten’

Sinds kort worden er wekelijks fietslessen gegeven in de Eper Vegtelarij-wijk. Bilge Yeleser van Koppel vertelt daarover: “Er is een groep statushouders die hier behoefte aan heeft.” Het buurthuis, Koppel en de SVMG hebben zo een centrale rol in de buurt gekregen. “Veel deelnemers van deze fietscursus kennen elkaar niet en komen zo een beetje in contact met andere lotgenoten.”

fietslessen in Epe

De afgelopen keren kwamen er steeds vrouwen die graag wilden leren fietsen. De vrouwen hadden hun wens te willen leren fietsen al eerder aangegeven bij Vluchtelingenwerk. Koppel heeft dit opgepakt. “We hebben de namen doorgekregen van Vluchtelingenwerk.”

Eén van hen bracht zelfs haar zoon mee, vertelt Yeleser. “Hij zit op het Deltion College en zocht een stageplek. Hij heeft alleen de eerste keer geholpen met tolken. Binnen Koppel wordt er gekeken of er een geschikte stageplaats voor hem is.” Jongere kinderen (van 1 tot 10 jaar) worden tijdens deze fietslessen van hun moeders opgevangen door een vrijwilliger en een stagiaire. De fietslessen in Epe vinden iedere woensdag van 14.30 tot 15.30 uur plaats.

Meer informatie

Meer informatie over conversatielessen en fietslessen vind je op deze pagina. Ook kun je contact opnemen met Bilge Yeleser via b.yeleser@koppelepe.nl of 0578-676767.

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2023 Media Magneet