Gerhard en Reina Wijnbergen: vrijwilligersduo van de maand

Gerhard en Reina Wijnbergen: vrijwilligersduo van de maand

De eerste genomineerde(n) voor de Vrijwilliger van het jaar-verkiezing zijn Gerhard en Reina Wijnbergen. Dick van der Veen interviewde ze. 

De samenleving deelt in het geluk van twee mensen die elkaar op wat latere leeftijd ontmoeten. We hebben het over Gerhard en Reina Wijnbergen die de wederzijdse talenten ten goede laten komen aan de gemeenschap. Met een vanzelfsprekendheid die de ware vrijwilliger kenmerkt.

Oenenaar Gerhard ontmoet verpleegkundige Reina. Ze hebben er niet lang voor nodig om te ontdekken dat ze voor elkaar zijn bestemd. Twaalf jaar geleden stapten ze in het huwelijksbootje. Een schip  waarin de vrijwilligheid van de voorliggende jaren wordt meegenomen. Hij was 22 jaar betrokken bij de Nederlands Hervormde kerkenraad, maakte langjarig deel uit van de Stichting Behoud, is bestuurslid van de School met de Bijbel en van de Federatie die er boven hangt, zit in het bestuur van Oenerhof, in het bestuur van het onlangs opgestarte museum enzovoort. Reina stapt bij haar entree in Oene direct de Bijbelkring in,  is acht jaar bestuurslid en komt er gaandeweg achter dat ze naast een uitstekende verpleegkundige veel creatieve gaven heeft. ,,De echtgenote van de dominee vroeg me om het beeldmateriaal te verzorgen voor het maandblad van de Hervormde vrouw. Ik had geen enkele ervaring, maar door cursussen en inleving is het goed gekomen. Toen kwam het 100-jarig bestaan van de School met de Bijbel. Samen met Gerhard hebben we een boek gemaakt waarbij we tekstueel professionele ondersteuning kregen. Hij worstelde honderden handgeschreven notulen door, ik zocht honderden klassenfoto’s bij elkaar en stortte me op de lay out, waarin ik steeds meer lol kreeg.” Het resultaat is bekend: een boek met diepgang, een uniek document dat er bovendien gelikt uit ziet. Direct erna bewijst ze haar verworven vakvrouwschap met vormgeving en opmaak van ,Bombardement op Oene.’

Inspannend

Het verzorgen van haar beide ouders met aanvankelijk dagelijks pendelen tussen Oene en Gouda en nu twee keer in de week een lange rit,  viel samen met zware verpleegkundige taken, zoals waakdiensten. ,,Het verplicht wakker blijven gaf me de gelegenheid om met de foto’s voor het boek van de school bezig te zijn.” Uiteindelijk bezorgde dat haar eigen gezondheid een deuk. Het vrijwilligerswerk voor het maandblad moest ze uit handen geven, maar daarvoor in de plaats kwamen creatieve uitingen bij diverse verenigingen en instanties  zoals de school, het museum, de Oenerhof en ook het blad voor de Hervormde vrouw, webmaster voor het museum en ga zo maar door. ,,Hij doet het belangrijke werk en ik maak het een beetje leuker”, zegt ze heel treffend. Ze is dankbaar dat de Heer haar een aantal keren op de juiste plaats loodste om mensen met een hartstilstand te reanimeren. Volslagen uniek en van uitzonderlijke kwaliteit zijn de quilts/patchwork die Reina maakte. Deze in het hart van de kamer geven een inkijk in de Oener kerk,  de plekken die beide dierbaar zijn en die hun levensgeluk illustreren. Anders voorbeeldgevend dan het werk er achter.

Lees hier meer over “Vrijwilliger van het jaar”

auteur: Dick van der Veen voor Veluweland/BDU

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2023 Media Magneet