Geslaagde bijeenkomst ‘Geldzorgen De Baas’

Geslaagde bijeenkomst ‘Geldzorgen De Baas’

De informatiebijeenkomst ‘Geldzorgen De Baas’ van Moedige Dialoog Epe was een succes. In diverse leerzame presentaties werd woensdagavond 10 november aan de aanwezigen uitgelegd wat werkgevers kunnen doen om eventuele financiële problemen bij werknemers te voorkomen en te signaleren. Aan het eind van de avond sprak men als collectief uit dat deze bijeenkomst ‘zeker een vervolg moet krijgen’.

Armoede en schulden zijn in Nederland een steeds groter wordend probleem. Eén van de vijf medewerkers heeft financiële problemen. Dat betekent dat 60 procent van de werkgevers uit Epe dat ook gaat ervaren. Daarom is landelijk de publiek-private samenwerking Moedige Dialoog opgezet. Koppel-Swoe heeft in de gemeente Epe het initiatief genomen om dit project op te starten. Diverse (maatschappelijke) organisaties werken daarbij samen met de overheid.

‘Schuldenindustrie kost samenleving jaarlijks 11 miljard’
Allerlei afvaardigingen van bedrijven uit de gemeente Epe waren woensdagavond aanwezig bij de bijeenkomst in Kulturhus EGW. Henk Veldman was er één van de sprekers. Hij is bestuurder bij Moedige Dialoog Nederland en één van de initiatiefnemers van het programma Geldzorgen De Baas. Hij vertelt: “Deze schuldenindustrie in Nederland is een drama. Daar wil je als werkgever liever niet mee te maken krijgen. Loonbeslag, ziekteverzuim, je zit zo op een extra kostenpost van 13.000 euro per jaar per werknemer.” Dit kost de samenleving jaarlijks zo’n 11 miljard euro. Veldman: “Dat los je dus niet zo maar even op. Het is vooralsnog vooral missiewerk om deze presentaties te geven. Er moet bewustwording komen. Men moet weten dat dit probleem speelt. Ik hoop dus dat er vanavond enkele mensen naar huis gaan die als ambassadeur gaan fungeren voor dit initiatief.”

Stuur
De aanwezigen hebben deze avond enkele inzichten gekregen wat de impact is van geldzorgen bij werknemers. Veldman: “Ons idee? HR-medewerkers of managers van bedrijven moeten samenwerken met diverse partijen die hier meer vanaf weten. Herken je dit probleem? Neem contact met ons op en wij gaan graag met jou in gesprek. Want dan kunnen geldzorgen bij werknemers sneller opgelost worden.” Veldman meldt verder wel dat werknemers daarbij zelf de vrijheid moeten krijgen om te bepalen hoe ze dit gaan aanpakken. “Er wordt hen niets opgelegd. Zij hebben het stuur in handen over de verder af te leggen route.”

Lokaal verbinden
Naast afvaardigingen van enkele grote Eper organisaties, waren er personen van advocatenkantoren, banken en accountantskantoren aanwezig. Ook de gemeente Epe staat welwillend tegenover dit initiatief. Josje Verbeeten, beleidsontwikkelaar sociaal domein bij de gemeente, vertelt hierbij over de voordelen van Moedige Dialoog Epe: “Dit zijn ingrijpende maatschappelijke kwesties, die partijen samen moeten oppakken. Het draait daarbij om elkaar vinden en om lokaal verbinden. Als dat traject goed loopt dan kan er veel verbeteren en kan dit vast ook tot mooie maatwerkoplossingen leiden.”

De aanwezigen spraken uiteindelijk dus ook uit dat deze avond Geldzorgen De Baas van Moedige Dialoog Epe een vervolg moet krijgen. Bijvoorbeeld door een intern trainingsprogramma bij individuele organisaties. Want, zoals in één van de presentaties te lezen was: ‘Geld maakt niet gelukkig, dat heeft het met armoe gemeen’. Met recht een treffende, alleszeggende quote van wijlen schrijver  Simon Carmiggelt.

Dit vind je misschien ook interessant!

Samen eten, andere mensen ontmoeten, (bij)kletsen, gezelligheid en een heerlijk buffet. Kom gezellig mee eten bij één van de Samen eten locaties van Koppel-Swoe in de gemeente Epe.

Samen eten bij Wijksteunpunt Burgerenk

3 december 2021
Enthousiaste vrijwilligers van het wijksteunpunt Burgerenk en Koppel-Swoe, organiseren deze maand op dinsdag 14 december een heerlijk Kerstdiner Iedereen die het gezellig vindt om samen...
Meer lezen?

Koppel-Swoe in Rabobank &Co

26 november 2021
Wat een prachtig artikel over ons in het Rabo &Co magazine van Rabobank Noordoost-Veluwe. Dit keer stond het thema ‘verbinden’ centraal. En laat dat nu...
Meer lezen?
© 2021 Media Magneet