Fennie van Laar stopt al haar vrijwilligheid in het bouwen van bruggen tussen vrouwen die vanuit diverse landen naar Nederland kwamen om hier een toekomst op te bouwen. Ze doet dat op geheel eigen wijze tijdens gespreksgroepen voor gevorderden en beginners.
Met de insteek om de Nederlandse taal te leren, maar met als uitkomst tevens dat mensen van diverse culturen elkaar waarderen en respecteren.
Ze wapende zich met cursussen Nederlandse taal voor buitenlanders om daar een geheel eigen dimensie aan te geven. Elke dinsdag en donderdag is ze daar met conversatieles op een bevlogen wijze mee bezig in gebouw Triton.
Accepteren en respecteren
“We vormen een hechte groep vriendinnen”, zeggen vrouwen uit de Oekraïne en Rusland. Dat geldt evenzeer voor hun gespreksgenoten uit Armenië, Turkije, de Dominicaanse Republiek en Cuba om maar wat te noemen. Ze belijden diverse geloven, behoren tot landen die elkaar in de haren zitten. “Het accent ligt op accepteren en respecteren. Op datgene wat verbindt en niet op wat je van elkaar vervreemdt.”
Fennie heeft daarvoor een antenne. Die voelspriet werkt, want van de groep van tegen de zestien vrouwen blijft er slechts zelden één weg. Alleen deze dag als de griep heeft toegeslagen. “Ik heb in de oude Eper Gemeentewoning, de Kouwenaarschool, de Bibliotheek en bij de RSG gewerkt. Op enig moment kwam ik er achter dat het omgaan met diverse nationaliteiten mijn ding was. Koppel heeft me de gelegenheid gegeven om me daar in te ontwikkelen”.
Makkelijker contact leggen door gespreksgroep
Op de een of andere manier slaagt ze er in om alle dames aan de praat te krijgen. Ze beamen dat ze door de gesprekken tijdens de conversatieles gemakkelijker contacten leggen, zich vrijer voelen. “We maken wandelingen waarbij onderweg aan bepaalde opdrachten moet worden voldaan. Ze hebben bij mij thuis gegeten. Naailessen om zelf kleding te maken, want breed hebben ze het geen van allen. Woordzoekers geven aanleiding tot het uitleggen van begrippen die voor ons Nederlanders vanzelfsprekend, maar voor mensen uit het buitenland helemaal niet zijn”. Fennie slaagt er in om constructief over geloof en politiek te laten praten en als ze zegt dat Trump daaraan een voorbeeld kan nemen, wordt er enthousiast door alle vrouwen geknikt.
Koken
Binnenkort start een aparte kooksessie met interculturele concepten. De liefde voor de man gaat door de maag. Dat geldt evenzeer voor het begrip voor de ander. De vrouwen zijn er inmiddels ook achter dat in de regio het uitgesproken ‘ja’ niet altijd die betekenis heeft. Als het zoiets is in de geest van aarzelend ‘ja’ moet eerder aan nee worden gedacht. En dat leidt in andere culturen met meer openheid tot grote verwarring.
Laat helder zijn dat ze zonder uitzondering hun nieuwe vaderland waarderen. Via een whatsapp-groep houden ze elkaar op de hoogte, treuren en lachen samen. Gelachen wordt er ook. Bij een kwartetspel, bij het verhaspelen van hebben en zijn. Nog nooit heeft één euro per week aan deelnamekosten zoveel rendement opgeleverd.
Meer informatie over de conversatielessen? Kijk dan op deze webpagina of neem contact op met Koppel via info@koppelepe.nl of 0578-676767.
Foto: Fennie (geheel links) in aangenaam gesprek met een deel van de groep. Wandelen en koken behoren tot haar hobby’s en ze doet verder werk voor Amnesty International.
Tekst en foto: Dick van der Veen (Veluweland)