Vrijwilliger Johan Huiskamp grossiert in hesjes

Vrijwilliger Johan Huiskamp grossiert in hesjes

Na een langjarige loopbaan bij de posterijen is de vlam van het vrijwilligerswerk in alle hevigheid bij hem gaan branden. Johan Huiskamp staat daarna in tal van hoedanigheden in Epe op z’n post. ,,Ik grossier in hesjes”, lacht hij. Hert oranje van de Ondernemersvereniging, het blauw van het preventieteam zakkenrollers en sinds een paar weken na een geslaagd examen het geel van de verkeersregelaar.

Toch is het daar allemaal niet mee begonnen. ,,Ik verrichtte samen met Gait Nijkamp hand en spandiensten. Op enig moment benaderde hij me met de vraag of Wonder en Geweldig niet iets voor me was. Misschien heb ik hem met glazige ogen aangekeken. Het ging om een groep die de Ondernemersvereniging steunde bij allerlei activiteiten. Voor ik het wist zat ik er middenin. Met name de rommel- en kleedjesmarkt werd mijn terrein en vooral Peter Draaijer mijn maat. Helaas is op enig moment als gevolg vanonder meer gezondheidsproblemen en wat onvrede de groep uit elkaar gevallen. Ik heb laten weten dat het werk me inmiddels zo dierbaar was geworden dat ik er mee door wilde gaan. Dan roep je wel wat over je af. Gelukkig heeft mijn vrouw, die een nog grotere duizendpoot is als het om vrijwilligerswerk gaat, er ook iets mee en zo hebben we alle activiteiten overeind kunnen houden. Samen met haar doe ik de kleedjesmarkt en tig andere dingen in de sfeer van Kerst en zo: bij Roel van Nek en Will is de rommelmarkt nu in vertrouwde handen.”

Veel meer

Inmiddels is het bij Johann uitgegroeid tot een hele reeks activiteiten. Hij geeft leiding aan de rommelmarkt bij de Nederland Hervormde kerk waaraan heel wat voorbereiding vooraf gaat, distribueert hij een kring van dertig kilometer Klankbord van de samenwerkende protestantse kerken, maakt hij deel uit van het preventieteam zakkenrollers, steekt zich in het kostuum van het Sint Maartensgilde, de Voedselbank kan op hem rekenen, hij is een trouwe medewerker van de vakantieweek in het Roosevelthuis in Doorn en regelt het verkeer. Wat het preventieteam betreft heeft hij goed nieuws. ,,In de maand juli niet één geval van winkeldiefstal en geen geval van zakkenrollerij. Voor augustus ziet het er ook goeds uit. We lopen namelijk met ons team van zeven mensen ook winkels binnen. We hebben wel gezien dat er ook tekst op de voorkant van het hesje moet komen. Als je mensen aanspreekt moeten ze kunnen zien waarom je dat doet en nu moet je ze eerst de rug toekeren.” Nog een bijzonderheid. Johan heeft een betovergrootvader die op 30 april 1851 tot de 28 landbouwers behoorde die het oorspronkelijke Sint Maartensgilde oprichtten. Geen wonder dat het ineikelen voor hem geen probleem was. Dat is de ballotageprocedure. Eén Amerikaanse eikel in de schaal en een kandidaat wordt afgewezen. Maar wie wil nu zo’n postiljon niet in de armen sluiten?Oh ja, afgelopen zaterdag was ie weer actief bij de Cultuurmarkt. ,,Hoeveel uren me alles kost? Je wordt er niet beter van als je het weet.”

tekst en foto: Dick van der Veen/BDU

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2023 Media Magneet