Ebu Aslan en Iris Gommers: ‘Wij zijn de extra oren en ogen’

Ebu Aslan en Iris Gommers: ‘Wij zijn de extra oren en ogen’

20 maart 2017

“De extra oren en ogen van schoolleiding.” Praat met sociaal werkers Iris Gommers en Ebu Aslan en dit is in het kort wat ze van hun taak vinden, wanneer ze het hebben over hun werkzaamheden bij de RSG NO-Veluwe.

Als sociaal werker van de stichting Koppel manifesteer je je in de leefgebieden van jongeren. Naast thuis, vrije tijd en werk is een belangrijk leefgebied natuurlijk de school. Daar zijn Ebu en Iris dus ook wekelijks te vinden. “We kijken met wie de jongeren omgaan, we signaleren trends en we proberen vragen van jongeren te beantwoorden.”

Wat er zoal op scholen speelt? Dat is iedere dag weer anders, weten Iris en Ebu. “Soms zie je dat iemand niet helemaal mee komt in de groep. Andere keren blijkt een jongere op school met een andere groep om te gaan dan wanneer ze op straat hangen. In die gevallen probeer je een steun te zijn.”

Soms hebben ze gesprekken over voeding, heel vaak denken Iris en Ebu mee over talentontwikkeling van jongeren. “Als jongeren vragen over bepaalde onderwerpen hebben, dan kunnen we die beantwoorden. Laatst bleek dat iemand op zoek was naar een zaalvoetbalteam. Wij helpen dan waar ze het best tot hun recht komen. We zijn een soort van persoonlijke Google, hahaha.”

RSG NO-Veluwe belangrijke partner voor Koppel

De RSG NO-Veluwe is dus een zeer belangrijke partner voor Koppel. Iris en Ebu zijn er wekelijks te vinden. “Onze aanpak qua jongerenwerk is de afgelopen jaren erg veranderd. We werken steeds meer samen met partners en zoeken verbindingen in plaats van naast elkaar te opereren. Zonder netwerk zijn we nergens.”

Dit onderschrijft Henk van Boven, conciërge bij de Eper middelbare school. “Wanneer Koppel hier letterlijk tussen de jongeren loopt, zijn de lijntjes zeer kort. De input van sociaal werkers zoals Iris en Ebu is zeer belangrijk. Het is heel fijn om hun aanvullende bijdrage te hebben die zij aan ons terugkoppelen. Leerlingen kijken nu eenmaal heel anders tegen leraren of een conciërge aan.”

‘Directe of indirecte helpende hand’

Heel vaak denkt men dat sociaal werkers er alleen zijn voor probleemgevallen. Dit is absoluut niet waar, zo vertellen Ebu en Iris. “Heb je ergens een vraag over en wil je daar niet mee naar je leraar of naar je ouder, dan zouden wij je wellicht ook kunnen helpen. Wij zijn er voor alle jongeren.” Die hulp vindt altijd zeer laagdrempelig en bijna automatisch plaats.

“Soms staan we bij een groepje en dan horen we wel eens wat. We gaan dan mee in het gesprek en proberen te zoeken naar oplossingen. Zonder met het vingertje te wijzen. We zoeken contact op een zo laagdrempelig mogelijke manier. Soms doen we dat via een quizje waarbij jongeren elkaar leren kennen, op andere momenten reageren we spontaan op iets wat we horen en proberen direct of indirect een helpende hand te bieden.”

 

Koppels aanpak qua jongerenwerk is de afgelopen jaren veranderd. We werken steeds meer samen met partners en zoeken verbindingen. Ook op de RSG No-Veluwe.

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2024 Media Magneet