Kinderen en jongeren in de gemeente Epe aan de groente

Kinderen en jongeren in de gemeente Epe aan de groente

‘Jong geleerd is oud gedaan’, dat geldt ook voor het eten van groente door de jeugd van de gemeente Epe. Met de themacampagne ‘Groente… zet je tanden erin!’ brengen onze coaches van Buurtsport vanuit het platform Heel Epe Beweegt een beweging op gang waarmee kinderen en hun ouders gestimuleerd worden dagelijks meer groente te eten.

Koppel-Swoe doet dit in samenwerking met het consultatiebureau, de kinderopvangorganisaties, basisscholen en voortgezet onderwijs. De campagneperiode sluit officieel op vrijdag 18 oktober, maar ook daarna worden er nog verschillende activiteiten opgepakt. Samen zorgen we voor een gezonde omgeving voor de jeugd van de gemeente Epe.

Lees ook: JOGG  Epe start snoepgroente-campagne 

 Groente… zet je tanden erin!

Ongeveer één op de zeven kinderen is te zwaar. In sommige wijken is dat zelfs één op de drie. Daarom is het voorkomen van overgewicht onder onze jeugd hard nodig. Gezond eten, drinken en voldoende bewegen dragen bij aan een gezond gewicht. De boodschap die de buurtsportcoaches willen uitdragen met groente is dat het eten van groente lekker, heel normaal en makkelijk is. Het is een vanzelfsprekend onderdeel van je eetpatroon. Je hebt groente gewoon nodig.

Activiteiten voor kinderen

Vanaf 9 september zijn er verschillende deelcampagnes begonnen:

  • Groentehapjes in 10 stapjes

Ouders die een afspraak hebben op het consultatiebureau, krijgen een ‘Groentehapjes in 10 stapjes’-pakket mee. Het pakket helpt ouders op een praktische en leuke manier om hun baby vanaf 4 maanden groente te leren eten en dit ook vol te houden. Smaak ontwikkelt zich in het eerste levensjaar. Het is daarom belangrijk om groenten meerdere keren uit te proberen.

  • Snoepgroente

Basisscholen en kinderopvanglocaties in de gemeente Epe hebben de ‘Snoepgroente Bitemap’ en zadenpakket ontvangen. Zo kunnen ze zelf aan de slag met verschillende lessen rondom het stimuleren van het eten van groente en kunnen ze zelf snoepgroente kweken.

Bij de kinderopvang proeven de kinderen tussen 0 – 4 jaar verschillende groente op een speelse manier en kan dit thuis verder opgepakt worden met de afstreepkaart.

  • Supermarktsafari’s

Als extra activiteit organiseren de buurtsportcoaches Supermarktsafari’s voor basisscholen. Dit is in samenwerking met de AH in Vaassen en Epe. De kinderen van de Sprenge Vaassen waren de eerste met de Supermarktsafari en genoten van de proefhoek, ideale ontbijthoek en weeg- & berekenhoek. In de aankomende weken zetten we de campagne voort en volgen er nog meer scholen.

Activiteiten voor jongeren

Ook RSG N-O Veluwe besteedt aandacht aan de gezonde leefstijl. De school pakt dit op met een fitweek van 10 tot en met 18 oktober en staan meerdere thema’s centraal. Vanuit ‘Groente… zet je tanden erin!’ deelt de school gedurende deze week bij de schoolkantine gratis groente en fruit uit. Ook is er een debat voor de tweedejaars leerlingen bij het gemeentehuis georganiseerd. Samen met wethouder De Waard-Oudesluijs gaan ze in debat over verschillende stellingen rondom de gezonde leefstijl. Bijvoorbeeld ‘Als fruit en snoepgroente gratis op school aangeboden worden, behalen alle jongeren hun dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten van 200 gram’.

Het thema water drinken wordt met de eerstejaars opgepakt. Zij zijn vanaf donderdag 10 oktober de 7 dagen DrinkWater challenge aangegaan. Op donderdag 17 oktober sluit de school de fitweek af met de beweegchallenge en een gezonde lunch.

Gezond eten, drinken en voldoende bewegen dragen bij aan een gezond gewicht. De coaches van Buurtsport en JOGG stimuleren dit in samenwerking met lokale partijen!

Dit vind je misschien ook interessant!

Prokkelstagedag 8 juni 2023

2 juni 2023
Koppel-Swoe organiseert samen met de Passerel en de JP van den Bent Stichting voor de 11e keer de landelijke Prokkelstagedag voor mensen met een beperking...
Meer lezen?

Buitenspeeldag 2023

31 mei 2023
Jantje Beton en kinderzender Nickelodeon organiseren al meer dan tien jaar een Nationale Buitenspeeldag. Dit jaar is het zover op woensdag 14 juni. Op drie...
Meer lezen?
© 2023 Media Magneet