Klaasje de Vries heeft zorg in de genen

Klaasje de Vries heeft zorg in de genen

Klaasje de Vries houdt niet van stil zitten. Die hoge actieradius is haar al eens opgebroken, maar het credo blijft: eens de zorg, altijd de zorg. Tegen dat licht bezien is het niet vreemd dat ze na vele jaren professionele inzet voor zieken, (verstandelijk) gehandicapten en hulpbehoevende ouderen als vrijwilligster een verlengstuk geeft aan datgene wat haar hart heeft gestolen.

Bij instellingen als Verian en Philadelphia leerde ze de fijne kneepjes van het vak. ,,Op enig moment liet mijn lichaam me in de steek. De ommezwaai naar administratief werk met eraan gekoppelde cursussen werd geen succes. Het is gewoon niet mijn ding. Omdat ik geen type ben die dat dan maar op z’n beloop laat, heb ik in Koppel in Opvang en Welzijn en SWO/E Welzijn en Ondersteuning alsmede de J.P. van den Bent Stichting waardevolle alternatieven gevonden om me aan de samenleving dienstbaar te maken.”

Dat zijn weinig woorden voor heel veel uiteenlopende bezigheden. Wijksteunpunt Bloemfontein is één van de locaties waar ze wekelijks de helpende hand reikt. Op dinsdagavonden is ze een gewaardeerde schakel bij het Buurtkaffee. Eens in de veertien dagen op donderdagavond ziet men haar bij Groet en ontmoet. Bijeenkomsten voor mensen met een beperking. Bijeenkomsten op 22-9, 6 en 20-10, 3 en 17-11, 1, 15 en 29-12 en 12-1-2018. ,,We doen spelletjes, er is high team een quiz, we spelen in op Sinterklaas en Kerst en houden een nieuwjaarsbijeenkomst”, geeft Klaasje aan. Op die donderdagavonden tussen 19.30-21.00 uur. Bovendien brengt ze de kleine inpandige bibliotheek op orde.

En het zal niet verbazen dat ze één van de eersten was die de vinger opstak toen er bezetting werd gevraagd voor het verzorgen van Kerstochtenden. Ze heeft creatieve vaardigheden die haar goed van pas komen bij middagen/avonden voor de doelgroep. Dat uitte zich bij de Van den Bent stichting waar ze de finishing touch gaf aan werkstukken die daar werden gemaakt.

En verder

Op De Speulbrink speelt ze haar rol. Het Steunouderproject van Koppel heeft haar warme interesse. Met regelmaat inspringen als een ouder tijdelijk is uitgeschakeld, maar ook regelmatig bezoek aan mensen die dreigen te vereenzamen. ,,Ik geef om mensen”, is kort maar krachtig de vraag naar de drijfveer. Een maatje zijn geeft in haar optiek inhoud aan levensvreugde. Dagbesteding aan de Deventerstraat in Vaassen, steunpunt Sparrenoord, het zijn zo een paar losse opmerkingen die staan voor een stuk mede menselijkheid op locatie.

De jongste activiteit van Klaasje speelt zich af in de moestuin bij Triton aan de Jasmijnstraat. Daar heeft ze de hand in het verbouwen van groente en het onderhoud, ook allemaal voor een goed doel. Wat nog op het programma staat is het rondbrengen van maaltijden voor patiënten in een ziekenhuis plus de communicatie met de keuken. ,,Als vrijwilligster kun je overal je nut bewijzen. Je beloning is een stuk dankbaarheid. Wat wil je meer”, luidt haar slotwoord.

foto: Klaasje de Vries vindt rust in haar goed onderhouden tuin.

Dick van der Veen interviewde en fotografeerde de genomineerde(n) voor de Vrijwilliger van het jaar-verkiezing voor Veluweland/BDU.

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2023 Media Magneet