Koppel in de media: ‘Superboeren’ toeren op hun brommers

Koppel in de media: ‘Superboeren’ toeren op hun brommers

De uitlaten van de Derbi’s knetteren schel, de benzinedampen geuren. Voor een grote groep jongeren in Epe en Heerde (zo’n veertig in totaal) is toeren met de brommer een way of life. Vrijwel al hun spaargeld wordt geïnvesteerd in materiaal, sleutelen doen ze veelal samen. Af en toe zorgt deze Eper hanggroep best wel eens voor overlast, maar veel liever dan dat willen ze lekker samen ‘toeren’. Een stel van hen wil dát aspect graag eens kwijt in de krant.

Zijn het boefjes? Zijn het schoffies? Voor velen in Epe misschien wel. Maar praat je met jongens zoals Bart Draaijer (17), Robin Stijf (17), Robin de Wilde (17), Robin Wagenvoort (17), Jelle van Huffelen (14) en Jeffrey Wolf (17), dan zijn het eigenlijk gewoon een stel vrienden die één grote passie delen. Ze zien zichzelf als ‘superboeren op een brommer’. “Ouderen gingen vroeger samen misschien wel eens een balletje trappen, of een beetje hangen in de speeltuin. Wij willen rondjes rijden.” Wekelijks worden er door deze groep dus tientallen euro’s besteed aan benzine en mengsmering. “Gewoon omdat ‘een beetje gassen’ het mooiste is wat er is.”

De zelfbenoemde Eper Scootergroep (inmiddels rijden ze bijna allemaal op schakelbrommers, maar dat terzijde) draagt zwarte hoodies met een wit ‘Ride or Die’-logo. Ja, ze snappen best wel dat dit voor sommigen wat intimiderend overkomt. Helemaal wanneer ze ergens langs de kant van de weg staan.
Op een aantal plekken (voor de Gamma op industrieterrein De Meent, in het centrum bij de Jumbo en bij het Kruidvat, maar ook bij het fietstunneltje tussen Epe en Zuuk) is een deel van hen om die reden best wel eens weggestuurd door de politie. “Da’s logisch. Als we samen door het winkelcentrum scheuren dan maakt dat lawaai. En als wij bij onze brommers staan en je komt daar langs lopen met je hondje, dan lijkt het bij sommigen misschien best zo dat we iets kwaads willen doen.”
Maar in werkelijkheid valt dat allemaal reuze mee. Na een gesprek met de bewoners in de Veluwepoort bijvoorbeeld, kwamen deze brommerjongeren er achter dat sommigen van de bewoners aldaar voor hun werk best vroeg hun bed uit moesten. “Als je dat dan hoort, dan denk je wel even na, voordat je ‘t gas opentrekt.”
Verder moet men er niet te veel achter zoeken. “Het is een hobby, we maken niets kapot en we maken geen troep, we doen geen vlieg kwaad. Wanneer we dat wél doen, dan mag je ons aanspreken.” Soms is het allemaal misschien een beetje onbesuisd of lomp, maar kom op; iedereen is toch jong geweest? Of zoals één van hen treffend verwoordt: “Om oud en wijs te worden, moet je eerst jong en dom geweest zijn.”

FOTOBIJSCHRIFT
Enkele heren van de Eper Scootergroep. ‘Brommer rijden is onze grote hobby.
We maken niets kapot en we maken geen troep, we doen eigenlijk geen vlieg kwaad’. (Foto: Martin Hogeboom)

Koppel in de media, bron: Veluws Nieuws

straathoekwerk, jongerenwerk Koppel gemeente Epe

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2023 Media Magneet