Leonie ‘je luistert naar mensen en kijkt mee in de situatie’

Leonie ‘je luistert naar mensen en kijkt mee in de situatie’

21 juli 2023

EpeVertelt! is een rubriek waarbij EpeDoet! mensen uitnodigt die vertellen over het vrijwilligerswerk dat zij doen. Deze keer gingen we in gesprek met Leonie van der Horst, zij is energiecoach bij de gemeente Epe. Leonie vertelt ons dat dit veel meer is dan praktische tips geven om energie te besparen, er zit een groot sociaal aspect aan. 

Als energiecoach komt Leonie bij mensen thuis. “Het kan voor mensen een drempel zijn om zo’n gesprek aan te vragen. Het is belangrijk om die drempel weg te nemen”, vertelt Leonie. Eenmaal bij mensen thuis start het vaak met een gesprek en een kopje koffie. “Als energiecoach luister je naar mensen en kijk je mee in de situatie. Per situatie kijk ik welke mogelijkheden er zijn en wat passend is”, vertelt zij verder. Er zijn tal van mogelijkheden: denk aan LED lampen, tochtstrippen of radiatorfolie maar bijvoorbeeld ook het plaatsen van dubbelglas. “Zo gaan we samen op onderzoek in het huis om te kijken waar ik mensen het beste mee kan helpen.” Leonie vult aan: “Het persoonlijke gedeelte is hierbij heel belangrijk. Mensen willen hun verhaal kwijt en soms kan ik mensen ook doorverwijzen met andere vragen die naar voren komen. Zo kan ik handvatten geven en mensen verder helpen, het geeft mij voldoening om een ander te helpen.”

Tijdens zo’n gesprek gaat Leonie samen met de mensen het huis door. Je gaat op zoek naar dingen waar je kleine winst kan behalen. Samen komen ze tot een aantal mogelijkheden die toegepast kunnen worden. Hiervoor maken we een afspraak met ‘de Klusbus’ en zij komen de reparaties uitvoeren. Zo wordt er na een huisbezoek gelijk actie ondernomen. “Het is heel fijn dat ik dit kan doen. Ik vind het mooi en dankbaar”, aldus Leonie.

Hoe gaat het in z’n werk
Wanneer mensen energietoeslag hebben aangevraagd ontvangen ze een brief van de gemeente Epe. Ze kunnen een gesprek aanvragen met een energiecoach. De aanvragen die binnenkomen worden door de gemeente verdeeld onder de energiecoaches. Zo ontvangt Leonie gegevens van mensen voor een gesprek. Dit gesprek plant ze zelf met mensen in, wat het vrijwilligerswerk erg flexibel maakt. “We zijn nu met 10 energiecoaches. Een gesprek doe je altijd zelfstandig. We zien elkaar onderling en wisselen dan samen ervaringen en kennis uit. Daarnaast is er een energieadviseur vanuit de gemeente Epe die ons ondersteund”, aldus Leonie.

Ga jij als energiecoach aan de slag?
“Als energiecoach is het belangrijk dat je interesse hebt in duurzaamheid en hier voorstander van bent. Ik dacht vaak ik wil graag andere mensen helpen. Als jij dat ook wilt kun je hiermee erg veel betekenen voor mensen”, vertelt Leonie. Wanneer je als energiecoach aan de slag gaat volg je hiervoor een training waarvan je een certificaat krijgt. Gemeente Epe is op zoek naar nieuwe energiecoaches! Wil jij ook als energiecoach aan de slag? Meer informatie en contact via www.epedoet.nl/vacatures.

 

 

Dit vind je misschien ook interessant!

Dag van de Mantelzorg 2024

8 oktober 2024
Zondag 10 november 2024 is het de Dag van de Mantelzorg. Rondom deze speciale dag organiseert Steunpunt Mantelzorg een aantal activiteiten in de gemeente Epe,...
Meer lezen?
© 2024 Media Magneet