Projectgroep Laaggeletterdheid Epe ontvangt Letterlintje

Projectgroep Laaggeletterdheid Epe ontvangt Letterlintje

12 september 2018

In april 2018 is er in de gemeente Epe een geldproject van start gegaan. Dat wil zeggen dat diverse partijen zoals de Schuldhulpverlening, Koppel-Swoe (incl. Formulierenteam), Bibliotheek Noord-Veluwe en projectgroep Moedige Dialoog samenwerken om zowel laaggeletterdheid als armoede te bestrijden.

Zeker nu we weten dat 50% van de mensen die in armoede leven ook laaggeletterd zijn. In de gemeente Epe wordt goed samengewerkt tussen de partijen die zich richten op armoede en de partijen die zich richten op laaggeletterdheid. Zo nemen onder andere de schuldhulpverleners de Taalmeter af en wijzen mensen door naar het Taalpunt. Ook werkt het Taalpunt nauw samen met het Formulierenteam.

Letterlintjesregen en Taalhelden

Afgelopen donderdag hebben de leden van de Werkgroep Laaggeletterdheid in Epe een lintje in de categorie ‘Bruggenbouwer’ ontvangen van wethouder Aalbers. Een grote verrassing omdat de projectgroep niet wist dat ze genomineerd waren.

Marian Kemper, directeur van Koppel-Swoe, vindt dat de Werkgroep Laaggeletterdheid Epe een lintje verdiend, omdat zij de thema’s ‘geld’ en ‘laaggeletterdheid’ goed met elkaar verbinden. Belangrijk omdat het vaak dezelfde doelgroep betreft.

  • Wil Honders (Taalpuntcoördinator),
  • Annemieke Dijkstra (voorzitter werkgroep en vrijwilliger VoorleesExpress),
  • Esther de Ridder (beleidsambtenaar educatie),
  • Mariska van Elst (Koppel-Swoe),
  • Ria Steentjes (Formulierenteam van Koppel-Swoe)
  • Hetty van de Weg (directeur bibliotheek),
  • Marieke Kanis (bibliotheek)
  • Karin van de Turnhout (projectleider geldproject, Moedige Mensen en kwartiermaker van Schouders Eronder),
  • Ingrid Knipmeijer (Schuldhulpverlening)

Samenwerken

Door het Geldproject heeft bijvoorbeeld het Taalpunt een extra boost gekregen. Het Formulierenteam wordt getraind om de doelgroep beter te kunnen bereiken. Het intakeformulier is ondertussen hierop aangepast, de vrijwilligers en coördinator zijn meer alert, de vrijwilligers gaan hier specifiek op getraind worden (herkennen van doelgroep, wat te doen bij een vermoeden van en bewegen richting Taalpunt). Zo bereiken we mensen die moeite hebben met hun administratie nog beter.

Een ander mooi voorbeeld van de integratie van de thema’s is dat de Schuldhulpverlening de Taalmeter nu inzet voor haar cliënten en wijst de mensen die moeite hebben met lezen/schrijven door naar het Taalpunt.

Ook zijn de mensen van het projectteam zo getraind dat zij de kennis over Laaggeletterdheid over gaan brengen in Epe bij diverse organisaties, om het onderwerp nog meer te agenderen.

Meer informatie is te vinden op de website: www.weekvandealfabetisering.nl/taalheldenprijs. 

Razende Reporters

In het hele land komen op diverse plekken de Razende Reporters langs. Ook waren zij aanwezig in Heerde. Razende Reporters zijn speciaal getrainde taalambassadeurs (ex-laaggeletterden). Deze Razende Reporters zullen extra media-aandacht genereren voor de Taalhelden. Er zijn drie Razende Reporters aanwezig in Heerde. Zij maakten dit filmpje.

Meer weten over Laaggeletterdheid Epe?

Wil je meer weten over de projectgroep Laaggeletterdheid of hun diensten? Mail dan naar info@koppelswoe.nl of bel 0578-67 67 67.

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2024 Media Magneet