Nederlands leren door te converseren

Nederlands leren door te converseren

Goed Nederlands leren door met elkaar te converseren. Dat is een initiatief van Koppel dat anderstaligen ondersteunt om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. Fennie van Laar is één van de vrijwilligers die wekelijks twee groepen begeleidt in wijkgebouw Triton in Vaassen.

Eén groep voor beginners en een groep voor gevorderden. Iedere groep bestaat uit ongeveer acht vrouwen van verschillende nationaliteiten (Turkije, Polen, Tsjechië, Iran, Somalië, Syrië, Oekraïne en de Dominicaanse Republiek).

Naast Nederlands leren ook ruimte voor cultuur

Behalve dat men de Nederlandse taal leert spreken, is het ook heel boeiend en leerzaam om meer van elkaars cultuur en achtergrond te weten, vertelt Fennie. “Ik merk dat er hierdoor begrip en respect voor elkaar ontstaat. Het mes snijdt dus aan twee kanten.”
Volgens Fennie is het sociale contact, ontmoeting en de gezelligheid in deze groepen ook heel belangrijk. “Het spat er soms van af, dan moeten ze even tot de orde worden geroepen. Ze hebben elkaar veel te vertellen als ze elkaar een week niet hebben gezien. Dan is het heel mooi om te zien dat ze, vaak met handen en voeten, toch hun boodschap aan de ander duidelijk kunnen maken.”

Voldoening en energie

Fennie is al 4 jaar een enthousiaste en gedreven vrijwilliger voor de conversatieles Nederlands van Koppel. Ook in de jaren daarvoor heeft zij zich altijd ingezet in het leren van de Nederlandse taal aan anderstaligen, vertelt Fennie. “Toen ik 30 werd en jaren als directiesecretaresse had gewerkt, kwam ik tot de ontdekking dat dit mij geen voldoening meer gaf. Toevallig ontmoette ik iemand die Nederlandse taalles aan buitenlandse vrouwen gaf (Alie Bakker). Zij deed dit via de Stichting Buitenlandse Werknemers in Epe en Stichting Komma. Zij vroeg of dit niets voor mij was. Zo gezegd, zo gedaan.”

“Ik heb toen een paar keer proef gedraaid en het sprak mij meteen aan, ik voelde me als een vis in het water.  Deze lessen werden toen nog in de oude gemeentewoning gegeven, waar ik nu regelmatig heren zie biljarten.”
“Van de stichting Komma mocht ik de opleiding NT2 doen. In totaal heb ik 11 jaar les gegeven, zowel in Epe als in Vaassen. Daarna kon ik een baan in de openbare bibliotheek krijgen (via een regeling van de gemeente) waar ik 6 jaar heb gewerkt. Toen nog 11 jaar in de mediatheek van de middelbare school de RSG in Epe.”
“Omdat beide banen via een regeling waren, moest ik met 65 jaar stoppen. Ik had geen zin om thuis te zitten en heb me toen gemeld bij Koppel. Ik heb een gesprek gehad met Bilge Yeleser, sociaal werker en wat bleek? Koppel was van plan om taallessen voor buitenlandse vrouwen te organiseren, dus ik kwam op het goede moment. Ik geef nu al weer voor het 4e jaar conversatieles. Met heel veel plezier. Het geeft mij voldoening en energie om andere mensen te kunnen helpen. Daarom doe ik dit!”

Variatie in het lesprogramma

Iedere les ziet er weer anders uit. Fennie werkt met het boek ‘Nederlands voor buitenlanders’, met leeslessen, invuloefeningen en woordenlijsten. De werkwoorden en grammatica worden spelenderwijs behandeld in de lessen.
Vervolgens bedenkt ze zelf weer oefeningen en werkt met woordzoekers, rebussen en kruiswoordraadsels. De deelnemers leren veel nieuwe woorden. Met deze woorden maken ze dan weer zinnen (mondeling). Telefonisch (fictief) een afspraak maken met een huisarts, kapper of het ziekenhuis is tevens een onderdeel van de lessen. Als afwisseling wordt er een paar keer per jaar samen gekookt en smult men van ‘inheemse’ gerechten en natuurlijk ook van de Hollandse pot. “Er worden dan steevast recepten uitgewisseld. Als afsluiting van de periode voordat de zomervakantie begint, wordt er een uitje georganiseerd. Dit keer gaan we, op verzoek van een deelneemster, naar Paleis Het Loo.”

Naailes

Tijdens de conversatielessen is er vanuit de deelnemers het idee ontstaan om samen te gaan naaien. Een aantal dames doet dit vaker en vindt het leuk om dit te leren aan de rest van de geïnteresseerde deelnemers.
Deze lessen zijn uiteraard niet alleen voor de deelnemers van de conversatielessen. Iedereen is welkom! De lessen starten op dinsdag 22 maart en zijn van 13.30 tot 15.30 uur in het Triton gebouw aan de Jasmijnstraat 36 in Vaassen. Kosten per les bedragen € 1.

Vaassen (Triton gebouw, Jasmijnstraat 36)

Docent: Fennie van Laar

Dinsdag: 10.00 – 12.00 (gevorderden)

Donderdag: 10.00 – 12.00 (beginners)

Epe (kindercentrum Kierewam, Kerkenveld 10/12)

Docent: Mieke Messi

Maandag: 9.30 – 11.30

De kosten per les zijn € 1.  In de schoolvakanties zijn er geen taallessen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fabienne Zoetbrood via f.zoetbrood@koppelepe.nl of 0578-676767.

nederlands leren

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2023 Media Magneet