Nieuwe Buurtsportcoach en gemeente Epe start onderzoek naar Sport en Bewegen

Nieuwe Buurtsportcoach en gemeente Epe start onderzoek naar Sport en Bewegen

Onze buurtsportcoaches (Heel Epe Beweegt) hebben een nieuwe collega en werken mee aan het onderzoek naar bewegen en sport in de gemeente Epe. 

Nieuwe buurtsportcoach

Enige tijd geleden kondigde één van onze buurtsportcoaches aan dat hij een nieuwe baan had gevonden binnen het speciaal onderwijs. Gelukkig vonden we een geweldige vervanger:  Jeroen de Lange. Jeroen is inmiddels alweer bijna 2 maanden bij ons aan de slag en stelt zich graag aan je voor.

Jeroen de Lange stelt zich voor

“Ik ben Jeroen de Lange, 26 jaar en sinds kort woonachtig in Zwolle waar ik vorig jaar de opleiding Sportkunde heb afgerond aan het Windesheim. Sinds 1 november ben ik actief als buurtsportcoach in de gemeente Epe.

Hiervoor werkte ik in Steenwijk bij een sportschool waar ik mij bezig hield met diverse projecten op het gebied van gezondheid, leefstijl, sport en voeding. Daarnaast was ik werkzaam als coach en begeleidde ik mensen met en zonder (fysieke/mentale) beperkingen om een paar treden hoger op de ladder te komen (soms letterlijk).”

Samenwerken

“Mijn sport achtergrond ligt voornamelijk in het fitness, volleyballen en de vechtsport! Maar eigenlijk vind ik alle sporten leuk om te doen. Ik probeer graag de sport/spellen uit die niet voor de hand liggen; zoals spikebal, calisthenics, KanJam en klimmen (off road).

Als buurtsportcoach ga ik mij de komende tijd richten op kennismakingstrajecten in samenwerking met de lokale sportverenigingen én de sportdagen van groep 7 & 8. Daarnaast is er een kans dat je me ziet op BSO Kierewam waar ik, in het kader van de gezonde kinderopvang en een gezonde leefstijl, lekker met de kinderen ga sporten.”

Onderzoek naar bewegen en sport in de gemeente Epe

De gemeente Epe vindt het belangrijk dat er voldoende mogelijkheden zijn voor inwoners in de gemeente om in aanraking te komen met sport en bewegen. Daarom zijn de buurtsportcoaches van Koppel-Swoe actief.

Het is belangrijk dat de sport- en beweegactiviteiten die zij organiseren afgestemd zijn op de wensen en behoeften van de doelgroep. Daarom voert de gemeente in 2019 een grootschalig herhalingsonderzoek (1-meting) uit naar het sport- en beweeggedrag van alle basisschoolkinderen, jongeren en senioren.

Vervolg op nulmeting in 2014

De eerste meting (nulmeting) vond in 2014 plaats. Met het onderzoek wil de gemeente Epe de behoeften van genoemde doelgroepen in kaart brengen. Zo wordt duidelijk wat de doelgroep beweegt om te sporten en bewegen of juist wat ze ervan weerhoudt. Staat een lichamelijke beperking bijvoorbeeld in de weg om deel te nemen aan activiteiten? Op deze vragen zal het onderzoek antwoord geven. Het onderzoek is bedoeld als input voor de buurtsportcoaches om hun inzet en activiteiten door te ontwikkelen.

Buurtsport speelt centrale rol

De buurtsportcoaches in de gemeente Epe spelen dus een belangrijke rol. Zij organiseren activiteiten, maar werken ook mee aan het onderzoek. Het onderzoek wordt in de eerste maanden van 2019 uitgevoerd. De basisschoolkinderen doen via de scholen mee aan het onderzoek. Ook jongeren en senioren nodigen we steekproefsgewijs uit om deel te nemen. Onderzoeksbureau Kennispraktijk voert het onderzoek uit in opdracht van de gemeente Epe.

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2023 Media Magneet