Steunouder van start bij Koppel in de gemeente Epe!

Steunouder van start bij Koppel in de gemeente Epe!

Ouders kunnen soms door allerlei oorzaken de verzorging en opvoeding van hun kind (tijdelijk) moeilijk alleen aan. Steunouders bieden deze ouders een steuntje in de rug door het kind een of meer dagdelen per week aandacht te geven. Zo kan de ouder van het kind energie op doen en de eigen verantwoordelijkheid voor de opvoeding van het kind behouden.

Koppel is de tweede organisatie in Nederland die Steunouder gaat uitvoeren dankzij financiering van de gemeente Epe en een financiële bijdrage van het VSB-fonds. Jan de Graaf is 1 maart 2015  gestart als projectcoördinator.

Steunouder
Steunouder is bedoeld voor ouders met bijvoorbeeld psychische klachten, een verstandelijke handicap en/ of andere problematiek. Het gaat om ouders die zelf niet beschikken over een netwerk waarop zij beroep kunnen doen. Steunouders zijn een soort de “tante en oom”, “oma en opa” bij wie het kind terecht kan een of meer dagdelen per week. Zij bieden een steuntje in de rug. Het kind blijft bij de ouder wonen. De ouder behoudt de eigen regie. Steunouders helpen ook zoeken in het eigen netwerk van de ouder naar vrijwilligers die steun willen bieden. Steunouder voorkomt de inzet van (zwaardere) hulpverlening. Steunouders in Epe krijgen professionele begeleiding van stichting Koppel

Steunouder in Nederland
CJG Zeist heeft in 2014 de aftrap van Steunouder gegeven. De gemeenten Epe, Gouda, Zwolle en Harderwijk volgen in 2015. Steunouder Nederland steunt de uitvoerende organisaties in de opstartfase o.a. met een train-de-trainer scholing en zorgt ook voor de onderlinge uitwisseling van kennis en ervaringen. Deze ondersteunende bijdrage wordt mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van Stichting Kinderpostzegels Nederland. Het Fonds Verstandelijke Gehandicapten levert een financiële bijdrage om materiaal te ontwikkelen zodat Steunouder ook onder de aandacht komt van ouders met een licht verstandelijke beperking.  De bedoeling is dat Steunouder met de ervaring  van de eerste 5 organisaties verspreid wordt naar andere gemeenten in Nederland.

Steunouders gezocht in Epe!
We zoeken  vrijwilligers die steunouder willen worden. Wellicht iets voor u?

Als steunouder biedt u een kind een aanvullend “thuis”. Zo geeft u de ouder(s) een steuntje in de rug zodat zij zelf voor hun kind kunnen blijven zorgen.

Het gaat om kinderen van 0 tot 13 jaar uit kwetsbare gezinnen die zelf geen netwerk hebben waarop zij beroep kunnen doen.

“Zoals bijvoorbeeld Nadine. Zij is 3 jaar. Haar moeder zorgt alleen voor haar. Zij heeft psychische problemen en tijd voor zichzelf nodig. De zorg voor Nadine is haar soms te veel. Haar familie woont ver weg. Het zou heel fijn zijn als Nadine met een zekere regelmaat bij een steunouder kan zijn”.

_FOT3870

We hebben op maandag 1 juni een eerste kennismaking gepland van 19.30 tot ca 21.00 uur.

Ben u geïnteresseerd om steunouder te worden? Neemt u dan voor vragen of meer informatie contact op met  Jan de Graaf: 0578 676767 of 06 53534369. j.degraaf@koppelepe.nl

 

 

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2023 Media Magneet