Steunouders: een steuntje in de rug

Steunouders: een steuntje in de rug

Ieder gezin heeft wel eens een periode dat het niet zo goed gaat. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld psychische klachten, een verstandelijke handicap, overbelasting, ziekte, moeilijkheden met de kinderen op het werk, eenzaamheid, geldproblemen of andere problemen. Soms worden die spanningen teveel. Daarom is Koppel ‘Steunouder’ gestart in gemeente Epe.

Steunouders zijn vrijwilligers die ondersteuning bieden aan gezinnen op het moment dat die een helpende hand kunnen gebruiken. De steunouder geeft kinderen een aanvullend ‘thuis’ en de ouders daarmee een steuntje in de rug. Een gezin kan door allerlei oorzaken even een helpende hand nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat een gezin op dit moment niet beschikt over mensen waarop zij een beroep kunnen doen. De steunouder kan hen daarbij helpen en begeleiden en ervoor zorgen dat er meer mensen komen waar zij steun aan hebben.

Steunouders in gemeente Epe

Op dit moment zijn er in gemeente Epe vijf matches gecreëerd en staan er drie steunouders te wachten om aan de slag te gaan binnen een gezin. Om als steunouder aan de slag te gaan moet er eerst een training worden gevolgd. Deze training wordt gegeven door stichting Steunouder Nederland en neemt drie dagen in beslag. Uiteindelijk gaat de steunouder ongeveer een dagdeel per week aan het werk.

Steunouders worden begeleid door twee medewerkers van Koppel, Mariska van Elst en Jan de Graaf. Dit gebeurt onder andere in vorm van contactmomenten en bijeenkomsten. Eind vorig jaar was er een bijeenkomst voor steunouders. De bijeenkomst werd goed bezocht. Er was vooral veel ruimte voor het uitwisselen van ervaringen en het stellen van vragen aan elkaar. Eén ding hadden alle steunouders gemeen; allen waren enorm enthousiast!

Het project Steunouder wordt gefinancierd door het VSB Fonds, Oranje Fonds, gemeente Epe, Kinderpostzegels en Fonds Verstandelijk Gehandicapten. Daarnaast werkt Koppel nauw samen met het Centrum Voor Jeugd en Gezin en stichting Steunouder Nederland.

Steunouder worden?

Vind jij het prachtig om een gezin te zien opbloeien? Heb jij affiniteit met kinderen en ervaring met opvoeden? Meld je dan aan als steunouder!

Voor aanmelding of meer informatie kan contact opgenomen worden met Mariska van Elst of Jan de Graaf via telefoonnummer 0578-676767 of steunouder@koppelepe.nl. 

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2023 Media Magneet