Steunpunt Mantelzorg staat achter mantelzorgers

Steunpunt Mantelzorg staat achter mantelzorgers

Is er iemand in jouw omgeving die langere tijd onbetaald en vrijwillig iemand anders helpt? Dan is dat één van de 5 miljoen mantelzorgers die in Nederland actief is. Uit onderzoek blijkt dat één op de drie Nederlanders zich mantelzorger kan noemen. Ruim 17 procent van hen verleent die vrijwillige, onbetaalde hulp langdurig (meer dan 3 maanden) of intensief (meer dan 8 uur per week).

Steunpunt Mantelzorg: hét aanspreekpunt voor mantelzorgers

In de gemeente Epe is Steunpunt Mantelzorg hét centrale aanspreek- en informatiepunt voor mantelzorgers. Volwassen en jonge mantelzorgers (tot 24 jaar) kunnen bij Steunpunt Mantelzorg terecht voor (onafhankelijk) advies en informatie over de mogelijkheden die er in de gemeente Epe zijn om eventueel extra hulp in te schakelen. Want het kan van tijd tot tijd best zwaar zijn om het als mantelzorger vol te houden. Op dit moment staan 1.004 mantelzorgers (waarvan 161 jonge mantelzorgers) bij ons ingeschreven.

Wat kan Steunpunt Mantelzorg nog meer voor jou betekenen?

Naast het geven van informatie en advies organiseert Steunpunt Mantelzorg nog meer. Hieronder een korte opsomming.

# Mantelzorgwaardering

Ken jij het begrip ‘mantelzorgwaardering’? Dat is een financiële waardering van de gemeente Epe gericht aan mantelzorgers. Deze beloning van 100 euro is aan te vragen bij Steunpunt Mantelzorg. Per zorgvrager kan er één keer mantelzorgwaardering aangevraagd worden. Het online aanvraagformulier is hier te vinden.

Jonge mantelzorgers (tot 24 jaar) kunnen aanspraak maken op een cadeaukaart van 20 euro. Het online aanvraagformulier voor jonge mantelzorgers is op deze pagina te vinden. Vind je het lastig om dit in te vullen? Wij helpen je graag. Neem gerust contact op met Koppel-Swoe (0578-67 67 67). Ze kunnen je ook een papieren exemplaar toesturen als je dat makkelijker vindt.

Wil jij in aanmerking komen voor mantelzorgwaardering? Vul het formulier dan in voor 1 oktober 2021.

# Voorlichting en ontmoeten

Wil jij als (jonge) mantelzorger ervaringen en tips delen? Er vinden regelmatig (online) bijeenkomsten plaats. Zo kom je op een laagdrempelige manier in contact met andere mantelzorgers. Naast voorlichtingsbijeenkomsten worden er regelmatig leuke uitstapjes georganiseerd voor (jonge) mantelzorgers. Wil je weten wanneer? Kijk dan in onze online agenda. De activiteiten worden zichtbaar door in het filter voor ‘Steunpunt Mantelzorg’ te kiezen.

# Mantelzorgmaatjes

Wil jij als mantelzorger steun zoeken bij andere mantelzorgers? Dat kan. Hiervoor hebben wij Mantelzorgmaatjes opgezet. Zo kom je in contact met anderen die net zoals jij onbetaald en vrijwillig zorgen voor mensen in hun directe omgeving. Mantelzorgmaatjes bieden elkaar een luisterend oor en begrip. Lijkt het jou leuk om met een mantelzorger in contact te komen in eenzelfde soort situatie? Laat het ons weten! Het is goed om met anderen te praten die hetzelfde meemaken als jij. Zo ben je elkaar als mantelzorgers tot steun. En natuurlijk levert het ook gezelligheid op. Meer weten? Bel Gerrita Reumer op 06-40 92 47 02 of mail naar g.reumer@koppelswoe.nl.

# Nieuwsbrief

Mantelzorgers in de gemeente Epe krijgen ongeveer zes keer per jaar een emailnieuwsbrief met informatie en activiteiten. Wil je deze nieuwsbrief ook ontvangen? Stuur dan een mail naar info@koppelswoe.nl en je wordt op onze emaillijst gezet.

Heb je vragen aan Steunpunt Mantelzorg of wil je graag gebruik maken van één van de diensten van het Steunpunt? Neem dan contact op met Gerrita Reumer, coördinator van Steunpunt Mantelzorg via 06-40 92 47 02 of g.reumer@koppelswoe.nl.

Dit vind je misschien ook interessant!

Burendag Berkenoord 2

15 september 2023
Op zaterdag 23 september van 13.00 uur tot 18.00 uur wordt er in Vaassen Burendag gevierd bij Huis van de Buurt Balai Pusat. Deze dag...
Meer lezen?
© 2023 Media Magneet