Stimuleren taal begint thuis

Stimuleren taal begint thuis

Met het stimuleren van de ontwikkeling van taal kun je bij kinderen niet vroeg genoeg beginnen. Ouders die kinderen voorlezen en ze aanmoedigen om zelf te lezen, zorgen ervoor dat hun kinderen gemotiveerder zijn om te lezen, meer lezen en leesvaardiger zijn.

Dat lezen belangrijk is, hoeven we niet uit te leggen. Lezen is de basis van veel vakken op school.  Goed kunnen lezen en met name goed begrijpend lezen, maakt het verschil. Om te voorkomen dat jongeren en volwassenen later problemen krijgen met taal, is het belangrijk om jonge kinderen te stimuleren. Juist zij zijn gevoelig voor taal en ontwikkelen hun woordenschat. Kinderen die in die fase achterstand oplopen halen dat later heel moeilijk in.

Voor sommige ouders is het lastig om hun kinderen te helpen met taal. De vrijwilligers van de VoorleesExpress helpen die ouders graag.

VoorleesExpress voor stimuleren taal

De VoorleesExpress is er voor gezinnen met kinderen in de leeftijd van 2-8 jaar. Bij de VoorleesExpress staat de taalontwikkeling van de kinderen centraal. Een vrijwilliger komt 20 weken lang één keer per week bij kind(eren) thuis. Voorlezen, samen lezen, taalspelletjes spellen, een bezoekje aan de bibliotheek. We doen van alles om kinderen extra taalontwikkeling te geven en ouders krijgen handvatten hoe taal en (voor)lezen een grotere rol in het gezin kan spelen.

In de gemeente Epe vormen 25 vrijwillige voorlezers van Koppel-Swoe de motor van de VoorleesExpress. Deze vrijwilligers begeleiden kinderen met specifieke taalbehoeften zoals begrijpend lezen, het bevorderen van de uitspraak of uitbreiding van de woordenschat.

VoorleesExpress in Epe een succes!

In 2019 hebben in onze gemeente 33 gezinnen succesvol deelgenomen aan de VoorleesExpress. Ook in 2020 zetten we ons in voor een toekomst zonder taalachterstand door nog meer gezinnen te bereiken. In nauwe samenwerking met de bibliotheek Noord-Veluwe ontwikkelen we de VoorleesExpress tot een steeds groter succes.

Meer weten?

Wil jij een kind opgeven voor of vrijwilliger worden bij de VoorleesExpress neem dan contact met ons op via: epe@voorleesexpress.nl, bel naar 0578-67 67 67 of 06-39 86 29 09. Of bekijk deze webpagina voor meer informatie.

 

Met het stimuleren van taal bij kinderen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Maar niet voor alle ouders is dat makkelijk. VoorleesExpress Epe helpt daarbij!

Dit vind je misschien ook interessant!

Buitenspeeldag 2023

31 mei 2023
Kom je op 14 juni 2023 ook gezellig met ons buitenspelen? Het is dan de Nationale Buitenspeeldag! Neem je vrienden mee. Maken we er een...
Meer lezen?
Een gezonde leefstijl is veel meer dan alleen sporten en beweging en voeding. Het heeft met het welbevinden van mensen te maken. Lekker in je vel zitten, lichamelijk gezond zijn en tevreden zijn met je leven.

Een zetje naar meer geluk

29 mei 2023
Een gezonde leefstijl is veel meer dan alleen sporten en beweging en voeding. Het heeft met het welbevinden van mensen te maken. Lekker in je...
Meer lezen?
© 2023 Media Magneet