Koppel en SWO/E waarderen jonge mantelzorgers

Koppel en SWO/E waarderen jonge mantelzorgers

20 maart 2017

SWO/E en Koppel werken de laatste jaren intensief samen om de jonge mantelzorgers in de regio in kaart te brengen. Iedere maand komen ze op vrijdagavond samen om diverse activiteiten te ondernemen.

Bewustwording, waardering, het zijn twee woorden die zowel Fabiënne Zoetbrood van Koppel als Gerrita Reumer van SWO/E vaak noemen, wanneer ze het over deze belangrijke groep jongeren hebben.

Koppel en SWO/E: kennis en kunde gecombineerd

Koppel en SWO/E hebben zo’n 5 jaar geleden de kennis en kunde bijeengesprokkeld om de groep jonge mantelzorgers in en om Epe nog beter in beeld te krijgen. Gerrita Reumer vertelt: “Vanuit ons Steunpunt Mantelzorg wisten we natuurlijk al wel iets over jongeren die mantelzorgers zijn. Omdat Koppel natuurlijk veel weet over jongerenwerk, zijn we nauwgezetter gaan samenwerken om die groep in kaart te brengen.

Fabiënne Zoetbrood vult aan: “Wij hebben contacten met scholen, maar ook met andere organisaties zoals het CJG. Zo was het logisch dat we SWO/E goed konden helpen om jonge mantelzorgers nog beter in beeld te krijgen.”

Wat zijn mantelzorgers?

Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving. Dit kan een ouder of een broertje of zusje zijn, maar soms ook een ander familielid, vriend of kennis. Koppel en SWO/E werken hierbij samen met de gemeente Epe en De Kap uit Apeldoorn, een stichting voor informele zorg.

‘Jonge mantelzorgers zijn stoer’

Inmiddels zijn er in de gemeente Epe zo’n 45 jonge personen in beeld die mantelzorg verlenen, aldus Gerrita Reumer. “Dat klinkt veel, maar als je weet dat een vierde deel van de jongeren opgroeit op met zorg, dan is die groep toch nog best klein.” Hoe dat komt? Gerrita denkt het wel te weten. “Veel jongeren lopen er niet mee te koop dat ze dit doen. Is je één van je ouders verslaafd? Is je broertje of zusje gehandicapt? Dan is het vaak niet stoer om dat aan anderen te vertellen. Terwijl het natuurlijk juist wél stoer is wat je als jonge mantelzorger allemaal doet voor anderen.”

Eén van de vrijwilligers bij Koppel, Esther Timmer, heeft voor haar opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV) een afstudeeronderzoek gedaan met het onderwerp jonge mantelzorgers. Fabiënne Zoetbrood: “Ze heeft heel veel interessante bevindingen gedaan waar Koppel en SWO/E veel aan hebben om de groep nog beter in beeld te krijgen.”

Maandelijkse avond in Impuls Vaassen

Jonge mantelzorgers verdienen daarbij waardering en aandacht, aldus Fabiënne en Gerrita. “Vandaar dat we iedere maand een avond organiseren in Jongerencentrum Impuls waarbij jonge mantelzorgers samen kunnen komen. Natuurlijk om ervaringen uit te wisselen met jongeren die hetzelfde meemaken, maar ook om mee te doen aan leuke activiteiten en om de zinnen even te verzetten.”

De avond voor jonge mantelzorgers vindt vrijwel altijd plaats op de laatste vrijdagavond van de maand. De groep is opgesplitst in kinderen van 8 tot 12 jaar en jongeren van 12 tot 18 jaar. De activiteiten worden daar natuurlijk op afgestemd.

Mega Fun Dag

Eens in de zoveel tijd (gemiddeld één keer per jaar) werken Koppel en SWO/E samen aan een zogenaamde Mega Fundag voor jonge mantelzorgers. “Vorig jaar zijn we met een hele groep naar het Dolfinarium in Harderwijk geweest. Daar kon de groep genieten van een trainingssessie van dolfijnen en deed een ieder mee aan diverse workshops. Rapper Big T uit Vaassen gaf een optreden.

Ben je of ken je ook iemand die jonge mantelzorger is? Meld jezelf of die andere dan aan bij SWO/E Welzijn en Ondersteuning Epe (g.reumer@koppelswoe.nl) of bij Koppel (f.zoetbrood@koppelepe.nl).

SWO/E en Koppel werken de laatste jaren intensief samen om de jonge mantelzorgers in de regio in kaart te brengen. In gemeente Epe zijn dit nu zo'n 45 jongeren. SWO/E en Koppel slaan de handen ineen voor deze jonge doelgroep.

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2024 Media Magneet