Tablet- en computerbijeenkomsten krijgen vervolg

Tablet- en computerbijeenkomsten krijgen vervolg

Eind maart is Koppel, in samenwerking met SWO/E, gestart met tablet- en computerbijeenkomsten voor ouderen. Deze bijeenkomsten vallen onder de projecten ‘Samen Online’ en ‘Sterk Met Je Netwerk’. In totaal maakten 62 ouderen gebruik van het cursusaanbod. Deze groep is ondersteund door maar liefst zeventien vrijwilligers!

Voor veel mensen is het normaal om internet te gebruiken voor contact met familie en vrienden. Bijvoorbeeld voor het bekijken van foto’s op Facebook, om te skypen met een familielid op reis en natuurlijk om te mailen. Maar dat geldt niet voor iedereen. Voor ouderen is dit vaak een hele opgave.

Een mooie start
De behoefte voor deze bijeenkomsten was groot. In totaal bezochten twintig ouderen de computerbijeenkomsten en 42 ouderen de tabletcursus. De bijeenkomsten waren verdeeld over de kernen Epe, Vaassen en Emst. In totaal zijn zeventien vrijwilligers, waarvan acht jongeren, aan de slag gegaan om de ouderen de digitale vaardigheden aan te leren. In de afgelopen weken zijn de bijeenkomsten succesvol afgesloten.

Tijdens deze projecten heeft Koppel veel actieve inwoners leren kennen. Vrijwilligers die zich volledig inzetten om de digitale vaardigheden bij hun mede inwoners over te brengen. Daarnaast kon Koppel ook een prachtige leerplek bieden voor jongeren die hun Maatschappelijke Stage bij de cursus hebben uitgevoerd.

Leerzaam en gezellig
Tijdens de verschillende bijeenkomsten werden de deelnemers meegenomen door de digitale wereld. Hierbij is men gestart bij het begin, namelijk hoe ziet een tablet en computer eruit, hoe zet ik het aan en waar dient alles eigenlijk voor? Tijdens de bijeenkomsten is zoveel mogelijk gewerkt met meerdere vrijwilligers op een groep, zodat er voldoende aandacht was voor iedere deelnemer. De bijeenkomsten werden enthousiast ontvangen door de deelnemers. De ouderen waren zeer gemotiveerd.

tablet- en computerbijeenkomsten

Een deelnemer van Sterk Met Je Netwerk vertelt: “Ik heb in één bijeenkomst al meer geleerd dan in het hele jaar dat ik mijn tablet bezit”. Naast het leren van alle belangrijke functies van de tablet en computer, hadden de bijeenkomsten ook een bijdrage aan het sociale netwerk van de ouderen. Tijdens de bijeenkomsten is veel contact gelegd met elkaar. Een deelnemer van Samen Online: “Ik ga deze bijeenkomsten heel erg missen, het was zo gezellig.” Ook kwamen de deelnemers veel oude bekenden tegen.

Nieuwe tablet- en computerbijeenkomsten in het najaar

De vrijwilligers zijn enorm enthousiast en werken heel graag mee aan een volgende ronde. Een vrijwilliger van Samen Online vertelt: “Dit is één van de beste dingen die ik tot nu tegen ben gekomen op vrijwilligersgebied.”
Daarnaast merkt Koppel dat er nog steeds behoefte is aan dit soort bijeenkomsten. Nieuwe deelnemers hebben zich al gemeld, maar ook een aantal deelnemers uit de eerste ronde komen graag in aanmerking voor een herhaling. Daarom gaat Koppel in het najaar starten met een nieuwe ronde basisbijeenkomsten voor pc en tablet. Om deel te nemen aan de computerbijeenkomsten is geen eigen laptop nodig. Om deel te nemen aan de tabletbijeenkomsten is wel een eigen tablet nodig. Koppel beschikt niet meer over leentablets, zoals tijdens de eerste ronde.

Wilt u met de volgende tablet- en computerbijeenkomsten meedoen? Dan kunt u dit aangeven bij projectleider, Mariska van Elst. Dit kan per mail: m.vanelst@koppelepe.nl of per telefoon; 0578-676767

Het project Samen Online wordt gefinancierd door de Lionsclub Epe. De financiering van Sterk Met Je Netwerk is in samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds.

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2023 Media Magneet