Terugblik ontspanningsweekend voor jonge mantelzorgers

Terugblik ontspanningsweekend voor jonge mantelzorgers

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren die zorg dragen voor een familielid. Volgens Mezzo hebben ongeveer 450.000 kinderen en jongeren* in Nederland te maken met een langdurig ziek gezinslid. Dit is maar liefst 12% van de 5 tot 23 jarigen.

Zij leven samen met een ouder, broer, zus opa of oma met langdurige psychische en/of lichamelijke gezondheidsproblemen.

Steunpunt Mantelzorg

Vanuit Koppel-Swoe bieden wij Mantelzorgondersteuning. Zo ook voor de jonge mantelzorgers. Één keer in de twee maanden vindt er een ‘Jouw avond’ plaats. Dit is een avond in het wijkgebouw Triton in Vaassen, die georganiseerd wordt in samenwerking met de Kap.

Jonge mantelzorgers komen deze avond samen en wisselen ervaringen uit met jongeren die hetzelfde meemaken. Ook doen ze leuke activiteiten om even met wat anders bezig te zijn. Gemiddeld één keer per jaar wordt er in samenwerking met andere steunpunten de zogeheten Fundagen voor jonge mantelzorgers georganiseerd.

Ontspanningsweekend

We merken dat jonge mantelzorgers van 14 t/m 23 jaar moeilijk te bereiken zijn. Jongeren lopen vaak niet te koop met het feit dat ze jonge mantelzorger zijn en zullen daarom ook minder snel om hulp vragen.

In het weekend van 7, 8 en 9 september organiseerden Koppel-Swoe en De Kap daarom in samenwerking met GGNET, MEE Veluwe en Don Bosco een ontspannings-en bezinningskamp voor deze doelgroep. Dit weekend werd mede mogelijk gemaakt door een donatie van VGZ en een gul gebaar vanuit Assel Don Bosco Centrum waarvan wij gratis gebruik mochten maken van hun accommodatie. In totaal hebben zich 14 jongeren aangemeld voor het weekend.

Een terugblik op het weekend

Nadat er (op vrijdag) een kamerindeling was gemaakt begon het kennismakingsspel bij het kampvuur. De volgende ochtend begonnen zij voor het ontbijt met een half uur buiten mediteren onder begeleiding van Marcel Berends. De rest van de zaterdag waren er verschillende activiteiten gepland, waaronder een workshop mindfulness aangeboden door Marloes van Münster van Kinderpraktijk Inmind. De workshop stond in het teken van weerbaarheid, bewustwording en ontspanning. “Ik had niet verwacht dat mindfulness zo’n impact op me kon hebben”, gaf een deelnemer aan.

Omdat gemeente Epe en Apeldoorn beide een JOGG-Gemeente zijn, vond er zaterdag een kookworkshop ‘gezonde voeding’ plaats.  De workshop is gegeven door Naomi Baas van Eduna. Hierin werd zij ondersteund door Larisa Brinkhoff, JOGG-regisseur bij Koppel-Swoe. De avond werd afgesloten met een kampvuur en een Fright Night in het bos.

Op de zondag waren er verschillende workshops. De jongeren konden kiezen uit een workshop klankschalen, Sjamaanse massage of een creatieve workshop waarin zij dromenvangers konden maken. De zondag werd afgesloten met Jump Movement gegeven door Suus Reep. Jump Movement is een gespreksmethode die mensen inzicht en kracht geeft om zelf en zelfstandig doelen aan te pakken.

Tussen de activiteiten door was er natuurlijk ook ruimte om met elkaar te ‘chillen’. Hierdoor zijn er mooie vriendschappen ontstaan. Als de jongeren het voor het zeggen hadden dan hadden zij het afscheid het liefst uitgesteld. “Hier had ik even geen stress” of “Wanneer kan ik me weer aanmelden voor het volgende kamp?”, aldus de jonge mantelzorgers.

Voor de jonge mantelzorgers én voor de begeleiders was het een waardevol weekend!

Ben je of ken je ook iemand die jonge mantelzorger is? Meld jezelf of die andere dan aan bij Shaily Martina van Koppel-Swoe voor informatie of ondersteuning via s.martina@koppelswoe.nl of 06-36 30 29 92.

* bron: onderzoek Mezzo in 2011

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2023 Media Magneet