Ook in 2020 gaan we verder met onze dienst Thuis Wonen Nu en Later, want een thuis is belangrijk. Zeker wanneer men ouder wordt.
Het project ‘Thuis Wonen Nu en Later’ zorgt er voor dat inwoners van de gemeente Epe actief en goed geïnformeerd worden over zelfstandig en langer thuis wonen en het ondersteunende aanbod in de gemeente Epe. Thuis Wonen Nu en Later bestaat uit twee onderdelen: de woningcheck en het algemene, informatieve gesprek.
1. Woningcheck
Het doel van de woningcheck is om erachter te komen of het wooncomfort en de veiligheid in de woning nog voldoende zijn. De woningcheck voeren inwoners zelf digitaal uit of een speciaal opgeleide vrijwilliger voert de woningcheck uit. Vervolgens krijgt de inwoner een advies op maat over mogelijke aanpassingen. Dit advies wordt digitaal of per post toegestuurd.
2. Algemene, informatieve gesprek
Voor dit gesprek wordt een afspraak gemaakt met een vrijwillig adviseur. Deze vrijwilliger komt op huisbezoek en gebruikt een uitgebreide vragenlijst over allerlei onderwerpen. De vrijwilliger spreekt met de inwoner (en eventueel familielid) over bijvoorbeeld wonen, gezondheid, welzijn, mantelzorg, financiën, mobiliteit en vervoer. De vrijwilligers hebben informatiefolders bij zich over verschillende onderwerpen, maar soms blijkt er behoefte aan meer specifieke informatie en/of ondersteuning te zijn. Dan zorgt de vrijwilliger ervoor dat een medewerker van Koppel-Swoe contact opneemt.
Thuis Wonen Nu en Later komt naar je toe!
In 2020 willen we naast individuele gesprekken ook voorlichtingen geven aan groepen op verschillende plekken in de gemeente. Denk aan ontmoetingsplekken, zoals Buurtkoffie, bij buurtverenigingen, ouderenbonden of steunpunten. Maar ook bij (bijeenkomsten van) organisaties die werkzaam zijn op het gebied van wonen, zorg en welzijn komen we graag meer vertellen. Ook worden er in samenwerking met het Rode Kruis bijeenkomsten ‘Goed Voorbereid’ georganiseerd waar we op een interactieve manier inwoners bewust maken van hoe je je kunt voorbereiden op noodsituaties. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan veiligheid in en om huis, stroomuitval of wateroverlast.
Wat voor jouw bijeenkomst?
Denk jij nu: dat is wat voor ons? Organiseer jij een bijeenkomst voor deze doelgroep en zoek je nog een interessant onderwerp? Weet jij een plek waar wij (gratis) voorlichting kunnen geven aan leden, bezoekers of medewerkers over (onderdelen van) Thuis Wonen Nu en Later? Neem dan contact op met Niki Binnendijk (gebiedsregisseur en sociaal werker bij Koppel-Swoe) via: n.binnendijk@koppelswoe.nl of telefonisch: 06-40 38 74 86.