Samen staan we sterk! Corona update Koppel-Swoe

Samen staan we sterk! Corona update Koppel-Swoe

Afgelopen dinsdagavond heeft de minister-president in de persconferentie aangegeven dat het met de corona-aanpak langzaam de goede kant op gaat. Dat er voorzichtig meer ruimte komt, maar dat de situatie nog erg fragiel is. Helaas heeft het kabinet moeten besluiten om de meeste maatregelen te verlengen tot en met 19 mei. Dat vraagt aanpassingsvermogen van ons allemaal.

Ik ben er trots op dat de Koppel-Swoe medewerkers, samen met vrijwilligers en samenwerkingspartners, met een grote mate van flexibiliteit onze fysieke diensten hebben kunnen omzetten naar online. We zien en horen dat de mensen die van onze diensten gebruiken maken, dit enorm waarderen. Ik neem je graag even mee in een kort overzicht van wat ons werk tijdens deze coronacrisis inhoudt.

Kinderopvang

Er zijn noodopvanglocaties open voor kinderen van ouders met cruciale beroepen. Ook bieden we in samenwerking met het CJG opvang bij ziekte of een niet veilige thuissituatie aan. Zoals tijdens de persconferentie gemeld, gaat per 11 mei de kinderdagopvang (0-4 jaar) weer volledig open. De BSO gaat gedeeltelijk open voor kinderen die naar school gaan en de noodopvang gaat door. Om de organisatie van de BSO goed vorm te geven en op het basisonderwijs aan te laten sluiten, is er contact met de basisscholen. Zodra er duidelijkheid is over de exacte invulling, zullen wij ouders informeren via mail.

EpeDoet!
Onder de vlag van EpeDoet! zijn ook ‘nieuwe’ diensten ontstaan. Dit naar aanleiding van hulpvragen die bij ons binnen komen. Denk aan boodschappen doen, telefonisch contact opnemen met inwoners die behoefte hebben aan een praatje, hulp bij diensten (ook van andere organisaties), inzameling van hulpmiddelen voor de zorg et cetera. We koppelen hulpvragers aan hulpaanbieders.

Ook heeft EpeDoet! voor vrijwilligers in plaats van de trainingen op locatie op www.epedoet.nl  een overzicht gemaakt met alle (gratis) beschikbare online trainingen. Een cursus over fondsenwerving, EHBO of verantwoord alcohol schenken zijn nu online beschikbaar.

Gebiedsregisseurs
De gebiedsregisseurs staan ook in deze periode klaar voor de inwoners van de gemeente Epe. De gemeente Epe heeft een video gemaakt waarin 3 van onze gebiedsregisseurs uitleggen waar hun werk tijdens deze coronacrisis uit bestaat.

 

 

Cliëntondersteuning ouderen en mantelzorgers
De cliëntcontacten met ouderen zijn omgezet naar telefonische contacten. Ook onze vrijwilligers bellen volop mee. De saamhorigheid en het omkijken naar elkaar in de gemeente Epe valt op. Veel mensen redden zich op dit moment nog door gebruik te maken van hun eigen netwerk. Maar ze waarderen de aandacht en ondersteuning. De hulpvragen die er zijn, gaan met name over het doen van boodschappen, eenzaamheid en angst.

Vanuit Steunpunt Mantelzorg hebben we online contact met mantelzorgers. Door het wegvallen van dagbesteding en (minder) thuiszorg hebben zij het zwaarder. Alle mantelzorgers hebben een brief gehad met daarin tips en het aanbieden van praktische ondersteuning door/via ons. Dat varieert van een luisterend oor bieden, regelmatig bellen tot boodschappendienst.

Jongerenwerk
Onze jongerenwerkers houden digitaal contact met jongeren via social media en Whatsapp. Overlast op straat en samenkomen in te grote groepen door jongeren worden opgepakt in samenwerking met Boa’s. Er is contact met jonge mantelzorgers en in samenwerking met scholen en vrijwilligers wordt digitale (huiswerk)ondersteuning aangeboden aan leerlingen.

Formulierenteam
Het Formulierenteam heeft het druk. Alle hulpvragers blijven in beeld en de vrijwilligers hebben voor urgente hulpvragen contact per telefoon, mail of met beeldbellen.

Buurtsport/Heel Epe Beweegt
Heel Epe Beweegt heeft alle geplande fysieke activiteiten geannuleerd. De Buurtsportcoaches zijn actief op hun social mediakanalen. Maken en delen video’s met beweegtips, extra ZitFit video’s  en geven tips voor gezond thuiswerken, zoals in deze leuke video hieronder.

VoorleesExpress en Steunouder
De vrijwilligers van VoorleesExpress en Steunouder houden contact met de gezinnen via telefoon, Skype en soms -op afstand- buiten. De gezinnen, die gebruik maken van deze diensten, hebben een pakketje gekregen met materialen om het voorlezen thuis te kunnen blijven oefenen of om samen bezig te zijn nu de steunouder niet komt.

Tot slot
Mocht jij naar aanleiding van deze update ook iets kunnen en willen betekenen voor een ander (met inachtneming van de richtlijnen van de RIVM)? Neem dan contact op met Suzanne Tuinman, coördinator van EpeDoet! via 0578-67 67 67 of epedoet@koppelswoe.nl. En andersom geldt dit uiteraard ook. Heb je vragen of ergens hulp bij nodig, laat het ons dan ook weten.

Samen staan we sterk! Blijf gezond!

Hartelijke groet,

Marian Kemper
directeur bestuurder Koppel-Swoe

Dit vind je misschien ook interessant!

Prokkelstagedag 8 juni 2023

2 juni 2023
Koppel-Swoe organiseert samen met de Passerel en de JP van den Bent Stichting voor de 11e keer de landelijke Prokkelstagedag voor mensen met een beperking...
Meer lezen?

Buitenspeeldag 2023

31 mei 2023
Jantje Beton en kinderzender Nickelodeon organiseren al meer dan tien jaar een Nationale Buitenspeeldag. Dit jaar is het zover op woensdag 14 juni. Op drie...
Meer lezen?
© 2023 Media Magneet