Vaassense gezinnen wachten op jou!

Vaassense gezinnen wachten op jou!

Al enige jaren is de VoorleesExpress actief in de gemeente Epe. Jaarlijks koppelt Koppel-Swoe gezinnen aan enthousiaste vrijwilligers die wekelijks op bezoek komen. Gezinnen staan te springen om met een voorlezer aan de slag te mogen. We zijn daarom op dit moment op zoek naar gedreven voorlezers in Vaassen. We zoeken jou!

Wat is de VoorleesExpress?
De VoorleesExpress helpt gezinnen hun (Nederlandse) taal te verbeteren binnenshuis. De kinderen laten een achterstand zien of dreigen die te krijgen. Samen met de voorlezer maken zij kennis met voorlezen of worden zij meer gestimuleerd. Dit doen wij in een traject van 20 weken, waarbij we ook minimaal één bezoek aan de bibliotheek brengen met kinderen en ouder(s). Uiteindelijk hopen we dat er binnen het gezin meer ruimte is voor taal en boeken. Zo wordt ervoor gezorgd dat kinderen een goede toekomst tegemoet gaan, want alles begint met het beheersen van de taal.

Vind jij het leuk om een uurtje per week een gezin te bezoeken?
Wekelijks breng je als voorlezer een bezoek aan het gezin en neem je boeken en spelletjes mee (dit kan ook digitaal). De kinderen verschillen in de leeftijd 2 tot en met 8 jaar. Samen met de kinderen lees je één of meerdere boeken en praat je over het verhaal en de plaatjes. Daarnaast speel je een (taal-)spelletje of doe je een andere leuke taalactiviteit. Tijdens dit bezoek is het contact met ouders ook erg belangrijk. Ouderbetrokkenheid stimuleer je door hen bijvoorbeeld mee te laten doen aan een spelletje.

Een voorlezer vertelt: ‘Ik word iedere keer weer enthousiaster over dit initiatief. Het kind vindt het erg leuk om in de boeken te kijken en te benoemen wat hij al weet. Ook de moeder wil graag nieuwe woorden leren en is betrokken bij het voorlezen. Ik laat iedere week 1 of 2 boeken achter en merk de volgende keer dat ze er samen in gekeken hebben. Naast de boeken neem ik ook spelletjes mee om de taalontwikkeling verder te stimuleren en de woordenschat te vergroten. Dit vindt iedereen ook leuk om te doen. Ik ben heel blij met ‘mijn’ voorleesgezin!’

Bij de start deel je mee aan een basistraining en een training over interactief voorlezen. De training interactief voorlezen wordt gegeven door Bibliotheek Noord-Veluwe.

Spreekt deze vrijwilligersfunctie jou aan?
Meld je dan aan bij projectleider Mariska van Elst van Koppel-Swoe. Dit kan per mail via m.vanelst@koppelswoe.nl of per telefoon via 0578-676767.

 

Bron foto: Sodaproducties

Dit vind je misschien ook interessant!

Buitenspeeldag 2023

31 mei 2023
Kom je op 14 juni 2023 ook gezellig met ons buitenspelen? Het is dan de Nationale Buitenspeeldag! Neem je vrienden mee. Maken we er een...
Meer lezen?
Een gezonde leefstijl is veel meer dan alleen sporten en beweging en voeding. Het heeft met het welbevinden van mensen te maken. Lekker in je vel zitten, lichamelijk gezond zijn en tevreden zijn met je leven.

Een zetje naar meer geluk

29 mei 2023
Een gezonde leefstijl is veel meer dan alleen sporten en beweging en voeding. Het heeft met het welbevinden van mensen te maken. Lekker in je...
Meer lezen?
© 2023 Media Magneet