VoorleesExpress van start in gemeente Epe

VoorleesExpress van start in gemeente Epe

In de laatste week van januari start Koppel met De VoorleesExpress in de gemeente Epe. De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen en verbetert de leescultuur thuis. In totaal staan 21 vrijwilligers te popelen om het voorleesritueel te introduceren bij gezinnen met kinderen van 2 tot en met 8 jaar die een taalachterstand hebben. 

In de voorbereidende fase heeft Koppel prettig contact opgebouwd met de verschillende scholen, waaronder ’t Mozaïek in Vaassen. ’t Mozaïek heeft een aantal gezinnen aangemeld, maar ook gezorgd voor vrijwilligers. Zo kunnen vrijwilligers en gezinnen van dezelfde school aan elkaar gekoppeld worden. Dit bevordert het sociale contact van het gezin. Opvoeders kunnen altijd terugvallen op de vrijwilligers wanneer zij bijvoorbeeld een vraag hebben over het voorlezen.

voorleesexpress 2

Wat doet De VoorleesExpress?

In sommige gezinnen groeien kinderen op in een taalarme omgeving doordat ouders de Nederlandse taal bijvoorbeeld niet voldoende spreken of omdat ouders niet goed weten hoe zij het voorlezen aan moeten pakken. De voorlezer komt 20 keer bij het gezin langs. Zij gaan uiteraard voorlezen, maar spelen ook interactieve taalspelletjes en voeren gesprekken.

Gedurende het voorleestraject gaat het gezin samen met de voorlezer naar de bibliotheek. Het gezin ontvangt dan een rondleiding van een bibliotheekmedewerker en de kinderen krijgen een bibliotheekpas. Hierdoor is het voor het gezin mogelijk om boeken te lenen en het voorlezen geleidelijk over te nemen van de voorlezer. Tijdens de bezoeken bespreekt de voorlezer met het gezin hoe zij het voorlezen kunnen oppakken en het een blijvende plek kunnen geven in het gezin.

Er wordt uiteraard samengewerkt met Bibliotheek Noord-Veluwe. Zo werd de training Interactief Voorlezen gegeven door Jantine den Toom, medewerker van de bibliotheek. Tijdens deze training zijn de voorlezers onder andere bijgeschoold in het interactief voorlezen en het kiezen van de juiste boeken voor de kinderen. De voorlezers worden begeleid door vrijwillige coördinatoren.

De VoorleesExpress wordt gedurende 3 jaar gefinancierd door het VSB fonds, Oranje Fonds, Rabo Fonds Noord Veluwe, Soroptimisten, uitgeverij Gottmer en Rotary.

 

Aanmelden kinderen of als vrijwilliger?

Neem dan contact op met Mariska van Elst via epe@voorleesexpress.nl

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2023 Media Magneet