De VoorleesExpress helpt gezinnen hun Nederlandse taal te verbeteren en dit concept is succesvol gebleken in de gemeente Epe. Eind 2018 was het even spannend of de VoorleesExpress wel kon doorgaan in 2019. Maar de VoorleesExpress gaat door en dit jaar wordt de samenwerking met Bibliotheek Noord-Veluwe versterkt en in een convenant vastgelegd.
Koppel-Swoe en Bibliotheek Noord-Veluwe zijn blij met deze vorm van samenwerken en het samen continueren van de VoorleesExpress binnen de gemeente Epe. Dat wethouder Erik Visser deze doorstart aanmoedigt, zorgt voor het extra steuntje in de rug om er voor te gaan.
Wat is de VoorleesExpress?
De VoorleesExpress is een project dat gezinnen helpt hun Nederlandse taal te verbeteren binnenshuis. Veelal worden de kinderen aangemeld via hun leerkracht of pedagogisch medewerker van de kinderopvang/peuterspeelzaal. De kinderen laten een taalachterstand zien of dreigen die te krijgen. Samen met de vrijwillige voorlezer maken zij kennis met de Nederlandse taal of worden zij meer gestimuleerd.
Dit wordt gedaan in een traject van 20 weken, waarbij de voorlezer met de kinderen en ouder(s) ook minimaal 1 bezoek aan de bibliotheek brengen. Naast het verbeteren van de taalontwikkeling staat het verbeteren van de leescultuur thuis ook centraal. Uiteindelijk hopen ‘we’ dat er meer ruimte is voor (Nederlandse) taal in het gezin. Zo wordt ervoor gezorgd dat kinderen een goede toekomst tegemoet gaan, want alles begint met het beheersen van de Nederlandse taal.
Onze samenwerking
Koppel-Swoe en Bibliotheek Noord-Veluwe werken al geruime tijd samen binnen dit project. Voorlezers konden met het gezin terecht bij de bibliotheek en voorlezers werden getraind in het interactief voorlezen. De bibliotheek heeft veel kennis in huis, waardoor het een logische stap is om deze samenwerkingsband te versterken.
De VoorleesExpress in Epe wordt gezamenlijk voortgezet. Zo zullen Koppel-Swoe en Bibliotheek Noord-Veluwe vaker in overleg gaan over het project. Waarin kunnen we beter afstemmen? Wat zijn leuke nieuwe ideeën om het project nog beter neer te zetten? Daarnaast heeft de bibliotheek ook het Taalpunt in huis, dat goed aansluit bij de VoorleesExpress.
Bij het Taalpunt kan namelijk iedereen terecht die de Nederlandse taal beter wil beheersen voor advies. De taalpuntdocent helpt de geïnteresseerde met het vinden van een geschikte cursus of taalcoach. Het is belangrijk dat ouders op de hoogte zijn van dit initiatief en dat vrijwilligers op de hoogte zijn en blijven van de laatste ontwikkelingen.
De VoorleesExpress wordt uitgevoerd door vrijwilligers van Koppel-Swoe en sluit bij enkele andere welzijnsdiensten aan. Voorbeelden hiervan zijn de projecten Steunouder, Formulierenteam en het gebiedsgericht sociaal werk. De huidige projectleider blijft de VoorleesExpress coördineren.
>> Kijk hier voor meer informatie over VoorleesExpress.