Vrijwilliger Eef Schouten volgt haar innerlijke stem

Vrijwilliger Eef Schouten volgt haar innerlijke stem

Eef Schouten besteedt wekelijks vele uren aan vrijwilligerswerk. Maar moet dat nu in de krant, er zijn zoveel mensen die dat doen…..Gelukkig heeft ze het telefoontje om het interview af te zeggen niet gepleegd. En wellicht ook hierin haar innerlijke stem gevolgd.

Wat volgt is een inspirerend gesprek met een praktiserend gelovige die als ze tegen problemen in de samenleving oploopt, zichzelf de vraag stelt: wat zou Jezus doen? En dan heeft ze gelijk ook het antwoord: helpen waar dat kan. Gesteund dóór en deels in samenwerking mèt haar man Jan is ze op velerlei terrein actief in Emst, maar ook ver over de landsgrens in Gambia. Eef is één van die circa 80 vrijwilligers van de Nederlands Hervormde kerk die zich bekommeren om zieke, gehandicapte en alleenstaande ouderen in hun kring. Die krijgen gemiddeld eens per zes weken bezoek, enkele keren per jaar zijn er voor deze groep boven de vijftig speciale bijeenkomsten en Eef draait mee in een groep die bij toerbeurt de kerk schoon maakt.

Heel veel werk steekt ze in de bibliotheek. Op maandag- en dinsdagavonden van 19.00-20.00 uur vindt in kerkelijk centrum De Hoeksteen uitleen plaats van boeken aan alle Emstenaren die daarvoor belangstelling hebben. Ze administreert, repareert, maakt deel uit van een groep die de boeken vooraf leest om te bepalen of ze aanhaken bij de inrichting van het leven zoals men die voor staat. Al die vrijwilligers trouwens vinden jaarlijks tijdens een broodmaaltijd ook dat andere voedsel om de motor van vrijwilligerswerk draaiende te houden.

Eef Schouten doet heel veel dingen

Samen met Henna van Triest bekommert ze zich elke week op donderdag om een zwaar gehandicapte vrouw in een rolstoel, zit in het bestuur van het Ebbenhuis waar ze ook weer het dankbare werk van steun aan senioren heeft gevonden, kent blindelings de weg naar De Witte Tent. Sinds vijf jaar steekt ze samen met Jan haar nek uit voor behoeftigen in Gambia. Ze verzamelen hulpgoederen en verschepen die op eigen kosten naar dat Afrikaanse land. Niet zelden 38 dozen tegelijk in een container.

Twee keer per jaar reizen ze zelf af om op locatie ziekenhuizen te bezoeken en te contacten met de bevolking. Ze zijn daar inmiddels vertrouwde gezichten. Met de dankbaarheid die soms overgaat in adoratie voelen ze zich knap verlegen. ,,We hebben bewust gekozen om geen stichting op te zetten. Daar doen anderen zegenrijk werk mee. We willen het persoonlijk contact en de persoonlijke controle.” Mensen die willen helpen: er is grote behoefte aan babykleding, onderleggers, verband en benodigdheden voor de school. Iedereen die zich betrokken voelt kan dat bij de Schouten’s kenbaar maken: even een telefoontje naar 662129 en het wordt geregeld. De andere dingen die Eef, samen met Jan, op lokale schaal doet, proberen we te vangen in: het luisterend oor, de vertrouwensrelatie met de gemeenschap. Emstenaren hoef je daar dan beslist niets meer aan toe te voegen.

tekst en foto: Dick van der Veen/ BDU

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2023 Media Magneet