De VoorleesExpress Epe zoekt vrijwilligers voor voorlezen

De VoorleesExpress Epe zoekt vrijwilligers voor voorlezen

In januari 2016 is Koppel van start gegaan met het uitvoeren van het project VoorleesExpress binnen de gemeente Epe. Met 27 gezinnen die gekoppeld werden aan enthousiaste voorlezers was het eerste jaar een groot succes.

Het tweede jaar staat voor de deur waarin de VoorleesExpress gezinnen blijft bezoeken. De eerste aanmeldingen van gezinnen voor de start in januari zijn al binnen!

Op zoek naar nieuwe voorlezers

Om alle gezinnen te kunnen voorzien van een voorlezer is Koppel op zoek naar nieuwe enthousiaste voorlezers. Alle nieuwe voorlezers krijgen twee trainingsmomenten, namelijk de basistraining en de training interactief voorlezen.

De training interactief voorlezen wordt gegeven door Bibliotheek Noord-Veluwe. Tijdens deze trainingsmomenten ontvangen de voorlezers handvatten die bruikbaar zijn tijdens het voorleestraject. De voorlezers worden gekoppeld aan een gezin waar zij 20 keer langsgaan om voor te lezen aan de kinderen. Naast het voorlezen worden er ook spelletjes gespeeld en worden de ouders volop betrokken bij het proces, zodat zij het voorlezen uiteindelijk kunnen overnemen.

Ervaring van een voorlezer

Een voorlezer vertelt: “Ik word iedere keer weer enthousiaster over dit initiatief. Het kind vindt het erg leuk om in de boeken te kijken en te benoemen wat hij al weet. Ook de moeder wil graag nieuwe woorden leren en is betrokken bij het voorlezen. Ik laat iedere week 1 of 2 boeken achter en merk de volgende keer dat ze er samen in gekeken hebben. Naast de boeken neem ik ook spelletjes mee om de taalontwikkeling verder te stimuleren en de woordenschat te vergroten. Dit vindt iedereen ook leuk om te doen. Ik ben heel blij met ‘mijn’ voorleesgezin!”

Vrijwillige coördinatoren

Alle voorlezers worden begeleidt door vrijwillige coördinatoren. Een coördinator begeleidt maximaal 5 voorlezers en gezinnen. Samen met de voorlezer gaat de coördinator tijdens het eerste bezoek naar het gezin. Tijdens dit bezoek staat de kennismaking centraal, maar ook het uitspreken van de verwachtingen en doelen. De coördinator gaat halverwege het voorleestraject en tijdens het laatste gezinsbezoek ook mee met de voorlezer. Tijdens deze bezoeken evalueert de coördinator het traject met de ouders en de voorlezer en stelt eventueel de verwachtingen bij.

Gedurende het voorleestraject organiseert de coördinator twee bijeenkomsten voor de voorlezers. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen voorlezers met elkaar in gesprek en eventuele vragen of tips uitwisselen. Net als de voorlezer ontvangt ook de coördinator een basistraining en mag hij/zij aanschuiven bij de training interactief voorlezen. Kort gezegd heeft de coördinator 3 hoofdrollen. De coördinator is namelijk de begeleider van de voorlezer, de begeleider van het gezin en samen met de projectleider bewaker van het project.

Wil jij ook voorlezen?

Spreekt een van deze vrijwilligersfuncties aan? Meld je dan aan bij projectleider Mariska van Elst. Dit kan per mail via m.vanelst@koppelepe.nl of per telefoon via 0578-676767.

Foto: Voorlezer Dorothee aan de slag

Om alle gezinnen te kunnen voorzien van een voorlezer is Koppel op zoek naar nieuwe enthousiaste voorlezers. Lijkt voorlezen jou ook leuk?

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2023 Media Magneet