Welzijn op recept in gemeente Epe in het leven geroepen

Welzijn op recept in gemeente Epe in het leven geroepen

Soms heb je als huisarts wel eens een consult waarbij er maar moeilijk een diagnose te stellen is. Iemand ervaart stress of lichamelijke klachten door bijvoorbeeld partnerverlies. “Dan helpt medicatie niet direct, dan schrijf je liever een ander recept voor.” Een recept dat gericht is op beweging en sociale interactie bijvoorbeeld. Om dat te bereiken moeten hulpverleners in de eerstelijnszorg nog meer samen gaan werken. Onlangs is het initiatief Welzijn op recept in de gemeente Epe gestart, waarbij diverse partijen de handen ineen slaan. Een gesprek met Driesje Draaijer, welzijnscoach van Koppel-Swoe, huisarts Freek Stijntjes en Tessa Hoogesteger, maatschappelijk werker bij Vérian.

Want die drie partijen zijn dit project gestart, vertelt Driesje Draaijer. “Onze directeur Marian Kemper (Koppel-Swoe) kwam een aantal jaar geleden in aanraking met eenzelfde idee in Nieuwegein.

Financiering Welzijn op recept in gemeente Epe

Er werd een projectplan gericht op de gemeente Epe geschreven. Vervolgens is de  financiering gezocht. Deze werd onder andere gevonden bij de gemeente Epe, maar ook bij het Oranjefonds en de Stichting Samen voor Ouderen in Epe. Wij hebben een projectplan ingediend bij de gemeente Epe, kregen er subsidie voor en zijn in april gestart. “Meteen is er contact gezocht met Vérian en met de huisartsengroep Epe-Oene. Want om goede resultaten te boeken is een nog intensievere samenwerking tussen de instanties van de eerstelijnszorg nodig.”

‘Duwtje’

‘Welzijn op recept’ was geboren. Het verschilt nadrukkelijk met maatschappelijk werk, vullen Tessa Hoogesteger en Freek Stijntjes aan. “Deze klachten van inwoners van de gemeente Epe worden op deze manier eerder gesignaleerd en dus proactief opgepakt. We hebben allemaal hetzelfde doel: we proberen eerder te signaleren en de mensen samen naar een hoger niveau te krijgen.” Op het moment dat een dergelijke klacht bij huisartsen, Vérian of andere partijen gesignaleerd wordt, dan pakt Driesje Draaijer het vervolgtraject op.

“Ik reageer binnen twee weken en probeer een gesprek in te plannen met die persoon. Vervolgens inventariseren we samen (eventueel met andere partijen zoals schuldhulpverlening of bijvoorbeeld MEE Veluwe) hoe iemand met dergelijke psychosociale klachten weer geactiveerd kan worden. We geven een duwtje in de rug, waardoor mentale gezondheid, veerkracht en zelfredzaamheid vergroot. Inmiddels zijn de eerste personen al geholpen.” Bewegen, vrijwilligerswerk doen, met anderen koken, lekker samen kletsen of ergens een hapje eten, het zijn activiteiten die je daarvoor in het leven zou kunnen roepen. “Dat is iedere keer weer anders: we proberen er zorgvuldig achter te komen wat er precies nodig is.”

Vrijwilligers gezocht

Een nadrukkelijk extra aspect aan ‘Welzijn op recept’? Driesje Draaijer: “We zouden het prachtig vinden wanneer er ook vrijwilligers aanhaken die mee willen helpen met dit project.  Je kunt dan ondersteuning bieden en ingezet worden in het begeleiden van mensen naar een activiteit die bij diegene past.  Lijkt je dit wat? Stuur dan een mail naar d.draaijer@koppelswoe.nl of bekijk de extra informatie op onze website.”

bron tekst en fotografie: Veluws Nieuws – Dennis Dekker 

Dit vind je misschien ook interessant!

EpeVertelt! De Tovertuin

EpeVertelt! is een rubriek waarbij EpeDoet! mensen uitnodigt die vertellen over het vrijwilligerswerk dat zij doen. Voor deze editie zaten we op een mooie woensdagochtend...
Meer lezen?
© 2024 Media Magneet