Zittend Fit met stoelgymnastiek bij Speulbrink Vaassen

Zittend Fit met stoelgymnastiek bij Speulbrink Vaassen

Een dame op leeftijd in een rolstoel gooit een bal naar haar bejaarde overbuurman die de bal vangt en vervolgens weer teruggooit. Haar buurman links doet hetzelfde zittend op een stoel, haar buurman rechts staand achter zijn stoel.

De bewegingen worden begeleid door muziek die uit een speakerbox voor in de zaal klinkt. Tussendoor geeft Tom Beekman (Heel Epe Beweegt) instructies aan de deelnemers. Zeven weken lang is dit wekelijks het beeld in de ontvangsthal van de Speulbrink in Vaassen. Viattence en het team van Heel Epe Beweegt van Koppel voeren dan een pilot stoelgymnastiek uit.

Stoelgymnastiek

Dinsdagochtend zeven maart om 10.30 uur vindt de eerste in een reeks van zeven keer stoelgymnastiek plaats. De activiteit duurt 45 minuten. Het is voor alle bewoners verbonden aan de Speulbrink mogelijk om mee te doen. Ook als men wat minder mobiel is of moeite heeft om lang te staan of lopen. Iedereen doet mee op zijn of haar eigen niveau. Wie wil mee doen hoeft zich niet aan te melden en er zijn ook geen kosten aan verbonden.

Zittend fit

De stoelgymnastiek wordt gegeven door Tom Beekman van het team van Heel Epe Beweegt. Tom heeft ervaring met het geven van deze activiteit is erg enthousiast over de pilot. ‘Door de afwisselende oefeningen gaan deelnemers zich snel sterker en fitter voelen. Dit kan ze erg helpen in het dagelijks leven. Het is maar één keer per week, maar veel oefeningen kunnen ook eenvoudig zelf gedaan worden. Hierbij is wel heel belangrijk dat men goed luistert naar het eigen lichaam.’ Naast het fysieke aspect is ook het sociaal gebeuren. ‘We sluiten elke keer af met wat een frisje. Je merkt dat iedereen het heerlijk vindt om elkaar nog even te spreken.’

Pilot

Aanleiding voor de pilot is de vraag van bewoners van de Speulbrink naar stoelgymnastiek die via de coördinator van Viattence bij Heel Epe Beweegt terecht kwam.

Er is gekozen voor een pilot van zeven weken waarbij Heel Epe Beweegt de invulling verzorgt. Vrijwilligers en verzorgers van de Speulbrink sluiten elke week aan om te ondersteunen en te ervaren hoe het er tijdens de stoelgymnastiek aan toe gaat. Hierdoor laten we alle partijen eerst kennismaken met de activiteit en creëren we draagvlak. Na zeven weken zullen de ervaringen van deelnemers, vrijwilligers, Viattence èn Heel Epe Beweegt geëvalueerd worden. Aan de hand van de ervaringen beoordelen we of en hoe de pilot een vervolg krijgt.

Vraaggericht werken

Deze pilot sluit precies aan bij de nieuwe manier van werken in de gemeente Epe, werken vanuit de vraag van bewoners of organisaties. Vanuit die behoefte hebben we gekeken wat er nodig is om op  lange termijn in deze behoefte te voorzien en welke partijen hier een rol in (kunnen) spelen. Met Viattence hebben we gekozen om eerst alle partijen kennis te laten maken met stoelgymnastiek.

Meer informatie? Neem dan contact op met: Tom Beekman van Heel Epe Beweegt via 0578-676767 of mail naar t.beekman@koppelepe.nl.

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2023 Media Magneet