Logeerzorg geeft de mantelzorger lucht

Logeerzorg geeft de mantelzorger lucht

Tien gemeenten, waaronder Epe en Heerde, starten met een pilot logeerzorg om mantelzorgers te ontlasten. Door logeerzorg kunnen ouderen die thuis zorg krijgen van bijvoorbeeld een partner tijdelijk in een zorginstelling ‘logeren’, zodat de mantelzorger even op adem kan komen.

Het ministerie van VWS ondersteunt de gemeenten met 1 miljoen euro vanuit het programma Langer Thuis. Met het geld kunnen gemeenten onder meer een coördinator aanstellen. De gemeente Epe schakelt hiervoor ons  Steunpunt Mantelzorg in.

Wat is logeerzorg?

Veel mensen zorgen voor een partner, familielid of naaste. Die mantelzorg is een dankbare taak, maar soms ook intensief en zwaar. Er zijn mantelzorgers die hierdoor het risico lopen overbelast te worden. Om dit te voorkomen is er ondersteuning voor mantelzorgers, zoals respijtzorg. Respijtzorg is vervangende zorg die mantelzorgers in staat stelt om even er tussenuit te kunnen en op adem te komen. Een bijzondere vorm van respijtzorg is logeerzorg.

Bij logeerzorg verblijft de oudere tijdelijk op basis van een ‘sociale noodzaak’  – om de mantelzorger te ontlasten – op een andere locatie dan thuis, bijvoorbeeld een verpleeghuis. Het gaat om een ‘planbaar’ tijdelijk verblijf, dus geen acute of crisiszorg. Bij logeerzorg verblijft de zorgvrager overdag en ’s nachts op locatie van de zorgaanbieder. Logeren kan alleen of samen met de mantelzorger. Ook kan het zijn dat de zorgvrager binnenkort naar een verpleeghuis verhuist. Dat is vaak een grote stap. Logeerzorg kan dan een tussenstap zijn om vast te wennen aan de nieuwe situatie. De logeerzorg kan meerdere keren per jaar en op dezelfde locatie plaatsvinden.

Logeren kan voor de gemeenten Epe en Heerde bij Viattence of Groot Stokkert. Viattence heeft een woonzorglocatie in Heerde en Epe. Groot Stokkert is een zorghotel in Wapenveld.

Voor wie is het proefproject?

Om mee te doen aan het proefproject van de gemeenten Heerde en Epe zijn een aantal voorwaarden. De zorgbehoevende moet wonen in de gemeente Heerde of Epe en moet minimaal 50 jaar zijn. Daarnaast zijn er een aantal voorwaarden die je met de mantelzorgcoördinator bespreekt.

Meer weten?

Om verder te onderzoeken of je mee kunt doen, neem je contact op met de mantelzorgcoördinator/cliëntondersteuner. Dan kun je ook de verschillende mogelijkheden bespreken.
Voor de gemeente Epe kun je terecht bij Gerrita Elskamp van Steunpunt Mantelzorg op 06-40 92 47 02 of via g.elskamp@koppelswoe.nl

logeerzorg in epe en heerde

Dit vind je misschien ook interessant!

‘Dit is voorbeeldproject voor

31 januari 2020
Shedy Abourayan is sinds kort jongerenwerker bij Koppel-Swoe. Hij is vanuit die functie verantwoordelijk voor de dorpen Epe en Vaassen. “Ik heb een geweldige baan,...
Meer lezen?
© 2020 Media Magneet