Joke kookt iedere maand voor 60 personen

Joke kookt iedere maand voor 60 personen

3 mei 2024

In de keuken thuis was haar moeder de keukenprinses en kwam ze er niet aan te pas. Toch moet dat aanstekelijk hebben gewerkt, want gedurende een reeks van jaren kookt de Vaassense Joke Zillig elke tweede maandag van de maand voor zestig mensen in zorgcentrum De Klaarbeek in Epe.

Ze werd er een kleine tien jaar geleden voor uitgenodigd door Thijs Dirksen, de toenmalige chef kok van de Vaassene Speulbrink en samen met hem bezorgt ze die grote groep mensen maandelijks een dag die met een stift door hen is aangekruist in de agenda.

“Aan tafel komen gasten van KoppelSwoe, Philadelphia en Viattence. Het gaat om een gemêleerd gezelschap: mensen met een beperking, uit de genoemde instellingen en eenzame ouderen.

De maaltijden worden gekookt en opgediend in het Praathuis van De Klaarbeek. De materialen ervoor halen we uit De Speulbrink. Om kwart over vijf komen onze gasten binnen en om zes uur gaan ze aan tafel. Thijs en ik zijn er vanaf half vier mee bezig en worden geholpen door een tiental vrijwilligers. Die zijn van onmisbare waarde. Ze helpen bij de tafel dekken, het uitserveren enzovoort. De napraat duurt tot zo ongeveer half acht. Gezelligheid kent geen tijd.”

Joke, die vorige week in verband met pensionering afscheid nam van De Speulbrink, werkte daar 27 jaar in diverse functies met een focus op de keuken waar in die tijd soms duizend maaltijden op een dag werden verzorgd. “ Na het sluiten van de keuken was ik de laatste jaren zorg assistente. Maar met die maaltijden in de Klaarbeek is het koken gewoon doorgegaan. Door de samenwerking tussen de drie instellingen kunnen we een drie gangen menu aanbieden tegen een zeer lage prijs. Ik doe zelf de inkopen. Door goed te letten op de aanbiedingen houden we  soms geld over en dat besteden we aan een stuk muzikale omlijsting.

Er zijn dagen geweest dat ik om zeven uur in de ochtend begon en om half negen ’s avonds thuis kwam. Dat is later bijgesteld hoor. Collega’s vervangen me in De Speulbrink op de dagen dat ik in De Klaarbeek de maaltijd voor zestig mensen kook.”

Inmiddels is ze dus gepensioneerd en gaat ze zo lang als het lichaam het toelaat door met het koken in Epe. “Het is zo leuk om iets voor deze groep te betekenen. Ze reageren zo enthousiast, brengen hun ideeën in en weet je, we hebben het samen gezellig.”

Dit vind je misschien ook interessant!

Omgaan met verlies en rouw

Koppel-Swoe organiseert een vierdaagse workshop: ‘Omgaan met verlies en rouw’ en aansluitend een contactgroep. Dit is bedoeld voor mensen die te maken hebben (gehad) met...
Meer lezen?
© 2024 Media Magneet