Steunouder

Mis nooit meer iets

Ontvang ons nieuws in uw mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Steunouder

voor een steuntje in de rug

Ieder gezin heeft wel eens een periode dat het niet zo lekker loopt. Dat kan verschillende oorzaken hebben: overbelasting, ziekte, moeilijkheden met de kinderen of op het werk, eenzaamheid of geldproblemen. Soms worden die spanningen teveel. Daarom is Koppel-Swoe ‘Steunouder’ gestart.

Steunouders zijn vrijwilligers die ondersteuning bieden aan kinderen en ouders die door omstandigheden een helpende hand kunnen gebruiken. De steunouders nemen een dagdeel de zorg voor de kinderen over van de ouders. Samen leuke dingen doen, samen spelen of juist even niks doen. Zodat in de tussentijd de ouders dingen kunnen oppakken die nodig zijn: afspraken met hulpverlening, uitrusten,  sporten etc.

De behoeften, vragen en grenzen van het gezin vormen altijd het uitgangspunt. Ouders bepalen aan welke vorm van ondersteuning of hulp er behoefte is. Zij houden de regie in handen. De ouders worden geactiveerd en/of ondersteund om weer vertrouwen te krijgen in zichzelf en in hun probleemoplossend vermogen. Daarnaast is het belangrijk dat ouders even ontlast worden in hun zorgtaken, zodat zij tijd voor zichzelf hebben om op te laden of juist afspraken kunnen plannen die normaal niet of moeizaam lukken.

CJG

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (locaties in Epe en Vaassen) is dé plek waar iedereen terecht kan met kleine en grote vragen over opvoeden en opgroeien. Vragen worden dan ook veelal daar of op scholen en bij huisartsen gesignaleerd. Koppel-Swoe is (sinds 2016) kernpartner van het CJG.

Koppel-Swoe zoekt passend bij het gezin en de hulpvraag een vrijwillige steunouder. Iemand die kan meedenken over oplossingen, die als vraagbaak kan dienen of die een helpende hand kan bieden. Het liefst iemand in de buurt van het gezin met de hulpvraag. Door vrijwilligers erbij te betrekken, blijft de drempel laag.

Steunouders zijn vrijwilligers die ondersteuning bieden aan kinderen en ouders die door omstandigheden (bijvoorbeeld door psychische klachten, een verstandelijke handicap, overbelasting of andere problemen) een helpende hand kunnen gebruiken. Wij werken samen met Steunouder Nederland.

Steunouder worden?

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe steunouders. Om aan de slag te gaan, volg je eerst een training. Deze training wordt gegeven door Stichting Steunouder Nederland en duurt enkele dagdelen. Uiteindelijk ga je ongeveer een dagdeel per week aan de slag. Je wordt begeleid door Mariska van Elst. Dit gebeurt onder andere in vorm van contactmomenten en bijeenkomsten. Daarnaast werkt Koppel-Swoe nauw samen met het Centrum Voor Jeugd en Gezin en Stichting Steunouder Nederland.

Vind jij het fijn om een gezin te zien opbloeien en wil jij een maatje zijn? Heb jij affiniteit met kinderen en ervaring met opvoeden? Meld je dan aan! Voor aanmelding of meer informatie kun je contact opnemen met Mariska van Elst via tefoonnummer 0578-67 67 67 of via emailadres steunouder@koppelswoe.nl. Ook kun je hier het interview lezen met Steunouder Annemieke.

 

Voor deze dienst ontvangen wij subsidie van de gemeente Epe.

Heb je vragen?

Mariska van Elst

Projectleider Steunouder, Projectleider VoorleesExpress, Sociaal Werker
Telefoon
06-39 86 29 09
E-mail
m.vanelst@koppelswoe.nl
Bereikbaar op Maandag, Dinsdag, Donderdag

Agenda

Nieuws over Steunouder

Gezinnen helpen door een steuntje in de rug

9 oktober 2023
Ieder gezin maakt weleens een pittige periode door. Vanwege ziekte van één van de ouders bijvoorbeeld. Of omdat kinderen extra aandacht nodig hebben. Soms heb...
Meer lezen?

Dit vind je misschien ook interessant!

bekijk deze diensten eens

© 2024 Media Magneet