Met het project VoorleesExpress Epe wil Koppel-Swoe bijdragen aan de taalstimulering bij kinderen in de leeftijdscategorie van 2-8 jaar in de gemeente Epe.

VoorleesExpress

Mis nooit meer iets

Ontvang ons nieuws in uw mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

VoorleesExpress

stimuleert taalontwikkeling

VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen van 2 tot 8 jaar en verbetert de leescultuur thuis. Dat is nodig, want ruim 10 procent van de Nederlanders is laaggeletterd.

De voorlezer komt twintig keer bij het gezin thuis. Gedurende het voorleestraject gaat het gezin samen met de voorlezer naar de bibliotheek. Het gezin ontvangt dan een rondleiding van een bibliotheekmedewerker en de kinderen krijgen een bibliotheekpas. Hierdoor is het voor het gezin mogelijk om boeken te lenen en het voorlezen geleidelijk over te nemen van de voorlezer. Tijdens de bezoeken bespreekt de voorlezer met het gezin hoe zij het voorlezen kunnen oppakken en het een blijvende plek kunnen geven in het gezin.

Nauwe samenwerking met Bibliotheek Noord-Veluwe

Koppel-Swoe werkt met VoorleesExpress Epe  nauw samen met Bibliotheek Noord-Veluwe. Zo wordt de training ‘Interactief Voorlezen’ gegeven door Geraldine Galjee, medewerker van de bibliotheek. Tijdens deze training worden de voorlezers onder andere bijgeschoold in het interactief voorlezen en het kiezen van de juiste boeken voor de kinderen. De voorlezers worden begeleid door vrijwillige coördinatoren.

Met het project VoorleesExpress Epe wil Koppel-Swoe bijdragen aan de taalstimulering bij kinderen in de leeftijdscategorie van 2-8 jaar in de gemeente Epe.

Voor ouders

Heeft jouw kind (2-8 jaar) een taalachterstand? Vind je het zelf moeilijk om je kind te helpen met taal? Weet je niet goed wat leuke en interessante boekjes zijn voor jouw kind?

Dan kan een vrijwilliger van de VoorleesExpress Epe jullie misschien helpen. Twintig weken komt de voorlezer iedere week op een vast moment bij je thuis. Samen gaan jullie thuis voorlezen, praten en taalspelletjes doen. Ook ga je samen naar de bibliotheek waar je met je kind wordt rondgeleid en een gratis abonnement krijgt.

Voorlezen is leuk en gezellig, maar ook heel belangrijk! Kinderen gaan boeken leuker vinden, waardoor ze zelf meer gaan lezen. En je kind leert meer woorden, daardoor gaat je kind taal beter begrijpen. Hoe meer taal een kind hoort, hoe sneller het leert. Vaak gaat het dan ook beter naar school.

Wil jij ook graag werken aan de taalachterstand van je kind? Schrijf je dan via deze link in. Liever eerst contact? Je kan ons bellen op 0578-67 67 67 of stuur een mail naar epe@voorleesexpress.nl.

Vrijwilliger worden bij VoorleesExpress Epe?

Word voorlezer

Als voorlezer ga je 20 weken lang één keer per week op een vaste middag of avond langs bij een gezin uit de gemeente Epe. De ouders hebben zich vrijwillig aangemeld en zijn gemotiveerd, maar hebben zelf moeite om hun kinderen te stimuleren in de taalontwikkeling. Je gaat het kind voorlezen, maar ook breder kijken op welke manier kinderen thuis meer gestimuleerd kunnen worden in taal. Daarbij ben je een coach voor de ouders. Je streeft ernaar dat zij zelf blijvend hun kinderen meer stimuleren in de taalontwikkeling. Je zoekt samen naar de mogelijkheden en kansen in dit gezin. Gemiddeld kost je dit 1-2 uur per week.

Word coördinator

Coördinatoren begeleiden tijdens een voorleesseizoen een aantal gezinnen en voorlezers. Voor jouw team van voorlezers organiseer je verschillende bijeenkomsten, waarin je hen de gelegenheid biedt om ervaringen uit te wisselen, elkaar te helpen en je ze informatie geeft. Ook ga je samen met je voorlezers een aantal keer op bezoek bij hun gezin. Als coach begeleid je vrijwilligers en gezinnen in het proces. Om zo samen ervoor te zorgen dat na 20 weken ouders zelf in staat zijn om kinderen meer te stimuleren in taal. Gemiddeld kost je dit 1-2 uur per week.

Opgeven als vrijwilliger

Opgeven kan via deze link. Liever eerst contact? Je kan ons bellen op 0578-67 67 67 of stuur een mail naar epe@voorleesexpress.nl.

 

We financieren VoorleesExpress als Koppel-Swoe zelf, omdat we het als maatschappelijke organisatie belangrijk vinden dat alle kinderen uit de gemeente Epe een gelijkwaardige start krijgen ten aanzien van taalontwikkeling.

Met het stimuleren van taal bij kinderen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Maar niet voor alle ouders is dat makkelijk. VoorleesExpress helpt daarbij!

Heb je vragen?

Mariska van Elst

Projectleider Steunouder, Projectleider VoorleesExpress, Sociaal Werker
Telefoon
06-39 86 29 09
E-mail
m.vanelst@koppelswoe.nl
Bereikbaar op Maandag, Dinsdag, Donderdag

Agenda

Dit vind je misschien ook interessant!

bekijk deze diensten eens

Relevant nieuws

Bijzondere scootmobieltocht van Koppel-Swoe door...

14 mei 2024
De route is uitgezet, de datum is bekend. De eerste scootmobieltocht van Koppel-Swoe wordt woensdag 29 mei verreden. Wil jij nieuwe mensen ontmoeten die ook...
Meer lezen?

Vacature Financieel medewerker met affiniteit...

25 april 2024
Wij zijn op zoek naar een financieel medewerker met (sterke) affiniteit met dashboards, softwarekoppelingen, informatiesystemen en datawarehouses. Als onderdeel van ons team speel je een...
Meer lezen?

EpeVertelt! De Tovertuin

10 april 2024
EpeVertelt! is een rubriek waarbij EpeDoet! mensen uitnodigt die vertellen over het vrijwilligerswerk dat zij doen. Voor deze editie zaten we op een mooie woensdagochtend...
Meer lezen?
© 2024 Media Magneet