VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen van 2 tot 8 jaar en verbetert de leescultuur thuis. Dat is nodig, want ruim 10 procent van de Nederlanders is laaggeletterd.
De voorlezer komt twintig keer bij het gezin thuis. Gedurende het voorleestraject gaat het gezin samen met de voorlezer naar de bibliotheek. Het gezin ontvangt dan een rondleiding van een bibliotheekmedewerker en de kinderen krijgen een bibliotheekpas. Hierdoor is het voor het gezin mogelijk om boeken te lenen en het voorlezen geleidelijk over te nemen van de voorlezer. Tijdens de bezoeken bespreekt de voorlezer met het gezin hoe zij het voorlezen kunnen oppakken en het een blijvende plek kunnen geven in het gezin.
Koppel-Swoe werkt met VoorleesExpress Epe nauw samen met Bibliotheek Noord-Veluwe. Zo wordt de training ‘Interactief Voorlezen’ gegeven door Geraldine Galjee, medewerker van de bibliotheek. Tijdens deze training worden de voorlezers onder andere bijgeschoold in het interactief voorlezen en het kiezen van de juiste boeken voor de kinderen. De voorlezers worden begeleid door vrijwillige coördinatoren.
Heeft jouw kind (2-8 jaar) een taalachterstand? Vind je het zelf moeilijk om je kind te helpen met taal? Weet je niet goed wat leuke en interessante boekjes zijn voor jouw kind?
Dan kan een vrijwilliger van de VoorleesExpress Epe jullie misschien helpen. Twintig weken komt de voorlezer iedere week op een vast moment bij je thuis. Samen gaan jullie thuis voorlezen, praten en taalspelletjes doen. Ook ga je samen naar de bibliotheek waar je met je kind wordt rondgeleid en een gratis abonnement krijgt.
Voorlezen is leuk en gezellig, maar ook heel belangrijk! Kinderen gaan boeken leuker vinden, waardoor ze zelf meer gaan lezen. En je kind leert meer woorden, daardoor gaat je kind taal beter begrijpen. Hoe meer taal een kind hoort, hoe sneller het leert. Vaak gaat het dan ook beter naar school.
Wil jij ook graag werken aan de taalachterstand van je kind? Schrijf je dan via deze link in. Liever eerst contact? Je kan ons bellen op 0578-67 67 67 of stuur een mail naar epe@voorleesexpress.nl.
Als voorlezer ga je 20 weken lang één keer per week op een vaste middag of avond langs bij een gezin uit de gemeente Epe. De ouders hebben zich vrijwillig aangemeld en zijn gemotiveerd, maar hebben zelf moeite om hun kinderen te stimuleren in de taalontwikkeling. Je gaat het kind voorlezen, maar ook breder kijken op welke manier kinderen thuis meer gestimuleerd kunnen worden in taal. Daarbij ben je een coach voor de ouders. Je streeft ernaar dat zij zelf blijvend hun kinderen meer stimuleren in de taalontwikkeling. Je zoekt samen naar de mogelijkheden en kansen in dit gezin. Gemiddeld kost je dit 1-2 uur per week.
Coördinatoren begeleiden tijdens een voorleesseizoen een aantal gezinnen en voorlezers. Voor jouw team van voorlezers organiseer je verschillende bijeenkomsten, waarin je hen de gelegenheid biedt om ervaringen uit te wisselen, elkaar te helpen en je ze informatie geeft. Ook ga je samen met je voorlezers een aantal keer op bezoek bij hun gezin. Als coach begeleid je vrijwilligers en gezinnen in het proces. Om zo samen ervoor te zorgen dat na 20 weken ouders zelf in staat zijn om kinderen meer te stimuleren in taal. Gemiddeld kost je dit 1-2 uur per week.
Opgeven kan via deze link. Liever eerst contact? Je kan ons bellen op 0578-67 67 67 of stuur een mail naar epe@voorleesexpress.nl.
We financieren VoorleesExpress als Koppel-Swoe zelf, omdat we het als maatschappelijke organisatie belangrijk vinden dat alle kinderen uit de gemeente Epe een gelijkwaardige start krijgen ten aanzien van taalontwikkeling.
fotografie: Lilian van Rooij Fotografie Copyright: VoorleesExpress