Project 'Thuis Wonen Nu en Later' zorgt ervoor dat inwoners van de gemeente Epe actief en goed geïnformeerd worden over zelfstandig en langer thuis wonen.

Thuis Wonen Nu en Later

Mis nooit meer iets

Ontvang ons nieuws in uw mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Thuis Wonen Nu en Later

Een thuis is belangrijk. Zeker wanneer men ouder wordt. Het project ‘Thuis Wonen Nu en Later’ zorgt er voor dat inwoners van de gemeente Epe actief en goed geïnformeerd worden over zelfstandig en langer thuis wonen en het ondersteunende aanbod in de gemeente Epe.

Iedere inwoner van de gemeente Epe kan een gesprek aanvragen. Voorlichters bezoeken inwoners thuis en praten over de persoonlijke situatie. Is alles goed zoals het is? Is de verwachting dat dit voorlopig zo blijft? Zijn er nog wensen? Is er op korte termijn wellicht behoefte aan ondersteuning? Zo verkennen de voorlichter en inwoner samen welke mogelijkheden en beperkingen er zijn.

De voorlichter is een speciaal opgeleide vrijwilliger, die samenwerkt met en begeleid wordt door medewerkers van Koppel-Swoe. De thema’s die tijdens het gesprek besproken kunnen worden zijn: wonen, gezondheid, mobiliteit en vervoer, welbevinden, financiën, mantelzorg en zelfredzaamheid.

Meer dan alleen wonen

We richten ons op alle inwoners uit de gemeente Epe. Niet alleen ouder worden speelt een rol, maar ook thema’s als eenzaamheid, hulp bij de administratie, ondersteuning bij mantelzorg en informatie over zorg en ondersteuningsmogelijkheden. Samen met onze vrijwilligers beschikken wij over veel informatie en weten wij de weg in het brede ondersteunde aanbod.

Thuis Wonen nu en Later in de praktijk

Vrijwilliger Jan Kloosterboer heeft daar een prachtig voorbeeld uit de praktijk van. “Ik kwam een keer terecht bij een alleenstaande man die in een tot woning omgebouwde zeecontainer woonde. Deze container stond bij iemand op het erf. Deze meneer zat op meerdere vlakken behoorlijk in de problemen. Ik zag een stapel ongeopende post op zijn tafel liggen, die was minstens 10 centimeter hoog. We voerden samen een goed en prettig gesprek. Ik merkte wel dat de man meer ondersteuning nodig had en bracht dat voorzichtig ter sprake”.

Extra ondersteuning

“In eerste instantie ging hij er niet op in, maar naarmate het gesprek vorderde gaf hij toch aan dat het niet zo goed ging. Samen hebben we besproken wat hij nodig had om zijn situatie te verbeteren. Ik heb dit doorgegeven aan de medewerkers van Koppel-Swoe en zij hebben ervoor gezorgd dat er extra ondersteuning kwam. Een vrijwilliger van het Formulierenteam heeft samen met de man de administratie geordend. Ook is er samen naar een oplossing gezocht voor zijn woonsituatie. Het resultaat was dat hij als woningzoekende weer voor een gewone woning in aanmerking kwam. Zonder het project ‘Thuis Wonen Nu en Later’ had de man wellicht onnodig lang door getobd in deze situatie”.

Kloosterboer vervolgt enthousiast: “Het is mooi en dankbaar werk. Gelukkig is er vaak niet veel aan de hand, volstaat het gesprek en laat ik folders achter, zodat inwoners daar zelf verder mee aan de slag kunnen”.

Woningcheck

Project 'Thuis Wonen Nu en Later' zorgt ervoor dat inwoners van de gemeente Epe actief en goed geïnformeerd worden over zelfstandig en langer thuis wonen.

Het kan zijn dat inwoners op dit moment nog geen ondersteuning nodig hebben, maar een gesprek kan belangrijk zijn bij de voorbereiding op de toekomst. Vrijwilliger Kees van der Zaal beaamt dit. “Ook als je nog niet oud bent of je nog niet oud voelt, kun je je al voorbereiden op je woonsituatie voor later. Eigenlijk zou iedereen vanaf een jaar of 60 dat moeten doen. Wij kunnen daarbij helpen. Wij doen de Woningcheck met een checklist en bekijken samen met de inwoner of het wooncomfort en de veiligheid nog voldoen aan de eisen of dat deze (nu of later) aangepast moeten worden”.

Iedereen in de gemeente Epe kan een Woningcheck aanvragen door te bellen of mailen met Koppel-Swoe. Vervolgens krijgt de inwoner advies op maat over mogelijke aanpassingen. De Woningcheck kan ook digitaal ingevuld worden: www.mijnhuisopmaat.nl. Na het invullen wordt een schriftelijke rapportage thuis gestuurd.

Preventief huisbezoek

In het project ‘Thuis Wonen Nu en Later’ wordt samengewerkt met het Rode Kruis uit Epe/Heerde en Hattem. Henk Buerman is vrijwilliger bij het Rode Kruis en heeft veel ervaring met huisbezoeken. “Bij ‘Rode Kruis aan Huis’ gaat het om zelfredzaamheid en het vergroten van de veiligheid in en om het huis. Daar vinden de meeste ongevallen plaats. Voorbereiding op (nood)situaties is een belangrijke voorwaarde. Bewustwording van de risico’s en daar waar mogelijk maatregelen nemen.

Wij streven er naar dat deelnemers aan de huisbezoeken zich bewust worden van de risico’s in en om het huis en dat zij waar mogelijk maatregelen nemen. Daarmee wordt de zelfredzaamheid van de deelnemers vergroot. Wij waren van plan het project ‘Zelfredzaamheid’ ook in Epe op te starten tot we hoorden dat er overlap is met ‘Thuis Wonen Nu en Later’. Dat heeft ertoe geleid dat we voor de beide projecten samenwerken. Het zou toch te gek zijn als we achter elkaar aanlopen om bij mensen thuis aan te bellen”.

 

Voor Thuis Wonen Nu en Later ontvangen wij subsidie van de gemeente Epe.

Wil je een afspraak maken voor een woningcheck of persoonlijk gesprek?

Neem dan contact met mij op.

Niki Binnendijk

Medewerker EpeDoet, Projectleider Thuis Wonen Nu en Later
Telefoon
06- 40 38 74 86
E-mail
n.binnendijk@koppelswoe.nl
Bereikbaar op Maandag, Dinsdag, Donderdag

Agenda

Dit vind je misschien ook interessant!

bekijk deze diensten ook eens

Relevant nieuws

Terugblik 2022 in vogelvlucht

22 maart 2023
We bieden veel diensten aan, organiseren talloze ontmoetingen en activiteiten, geven informatie en advies aan inwoners en werken samen met vele partners. Ons jaarlijkse verslag,...
Meer lezen?

‘De schaamte moet van armoede af’

21 maart 2023
Haar woning is knus en gezellig ingericht, de verwarming gloeit behaaglijk. Ze start de laptop op en zoekt een notitieblok en een pen. Tot nog...
Meer lezen?

Enthousiaste vrijwilligers gezocht voor het...

20 maart 2023
Steeds meer inwoners van de gemeente Epe weten de weg naar het Formulierenteam van Koppel-Swoe te vinden. Door de grote toename van het aantal hulpvragen...
Meer lezen?
© 2023 Media Magneet