Thuis Wonen Nu en Later

Mis nooit meer iets

Ontvang ons nieuws in uw mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Thuis Wonen Nu en Later

Een thuis is belangrijk. Zeker wanneer men ouder wordt. Het project ‘Thuis Wonen Nu en Later’ zorgt er voor dat inwoners van de gemeente Epe actief en goed geïnformeerd worden over zelfstandig en langer thuis wonen en het ondersteunende aanbod in de gemeente Epe.

Iedere inwoner van de gemeente Epe kan een gesprek aanvragen. Voorlichters bezoeken inwoners thuis en praten over de persoonlijke situatie. Is alles goed zoals het is? Is de verwachting dat dit voorlopig zo blijft? Zijn er nog wensen? Is er op korte termijn wellicht behoefte aan ondersteuning? Zo verkennen de voorlichter en inwoner samen welke mogelijkheden en beperkingen er zijn.

De voorlichter is een speciaal opgeleide vrijwilliger, die samenwerkt met en begeleid wordt door medewerkers van Koppel-Swoe. De thema’s die tijdens het gesprek besproken kunnen worden zijn: wonen, gezondheid, mobiliteit en vervoer, welbevinden, financiën, mantelzorg en zelfredzaamheid.

Meer dan alleen wonen

We richten ons op alle inwoners uit de gemeente Epe. Niet alleen ouder worden speelt een rol, maar ook thema’s als eenzaamheid, hulp bij de administratie, ondersteuning bij mantelzorg en informatie over zorg en ondersteuningsmogelijkheden. Samen met onze vrijwilligers beschikken wij over veel informatie en weten wij de weg in het brede ondersteunde aanbod.

Woningcheck

Het kan zijn dat inwoners op dit moment nog geen ondersteuning nodig hebben, maar een gesprek kan belangrijk zijn bij de voorbereiding op de toekomst. Ook als je nog niet oud bent of je nog niet oud voelt, kun je je al voorbereiden op je woonsituatie voor later. Eigenlijk zou iedereen vanaf een jaar of 60 dat moeten doen. Wij kunnen daarbij helpen. Wij doen de Woningcheck met een checklist en bekijken samen met de inwoner of het wooncomfort en de veiligheid nog voldoen aan de eisen of dat deze (nu of later) aangepast moeten worden.

Iedereen in de gemeente Epe kan een Woningcheck aanvragen door te bellen of mailen met Koppel-Swoe. Vervolgens krijgt de inwoner advies op maat over mogelijke aanpassingen. De Woningcheck kan ook digitaal ingevuld worden: www.mijnhuisopmaat.nl. Na het invullen wordt een schriftelijke rapportage thuis gestuurd.

Preventief huisbezoek

In het project ‘Thuis Wonen Nu en Later’ wordt samengewerkt met het Rode Kruis uit Epe/Heerde en Hattem. Henk Buerman is vrijwilliger bij het Rode Kruis en heeft veel ervaring met huisbezoeken. “Bij ‘Rode Kruis aan Huis’ gaat het om zelfredzaamheid en het vergroten van de veiligheid in en om het huis. Daar vinden de meeste ongevallen plaats. Voorbereiding op (nood)situaties is een belangrijke voorwaarde. Bewustwording van de risico’s en daar waar mogelijk maatregelen nemen.

Wij streven er naar dat deelnemers aan de huisbezoeken zich bewust worden van de risico’s in en om het huis en dat zij waar mogelijk maatregelen nemen. Daarmee wordt de zelfredzaamheid van de deelnemers vergroot. Wij waren van plan het project ‘Zelfredzaamheid’ ook in Epe op te starten tot we hoorden dat er overlap is met ‘Thuis Wonen Nu en Later’. Dat heeft ertoe geleid dat we voor de beide projecten samenwerken. Het zou toch te gek zijn als we achter elkaar aanlopen om bij mensen thuis aan te bellen”.

 

Voor Thuis Wonen Nu en Later ontvangen wij subsidie van de gemeente Epe.

Wil je een afspraak maken voor een woningcheck of persoonlijk gesprek?

Neem dan contact met mij op.

Niki Binnendijk

Medewerker EpeDoet, Projectleider Thuis Wonen Nu en Later
Telefoon
06- 40 38 74 86
E-mail
n.binnendijk@koppelswoe.nl
Bereikbaar op Maandag, Dinsdag, Donderdag

Agenda

Dit vind je misschien ook interessant!

bekijk deze diensten ook eens

Relevant nieuws

Vacature Financieel medewerker met affiniteit...

17 juni 2024
Wij zijn op zoek naar een analytische financieel medewerker met (sterke) affiniteit met dashboards. Als onderdeel van ons team speel je een cruciale rol bij het...
Meer lezen?

Bijzondere scootmobieltocht van Koppel-Swoe door...

14 mei 2024
De route is uitgezet, de datum is bekend. De eerste scootmobieltocht van Koppel-Swoe wordt woensdag 29 mei verreden. Wil jij nieuwe mensen ontmoeten die ook...
Meer lezen?

EpeVertelt! De Tovertuin

10 april 2024
EpeVertelt! is een rubriek waarbij EpeDoet! mensen uitnodigt die vertellen over het vrijwilligerswerk dat zij doen. Voor deze editie zaten we op een mooie woensdagochtend...
Meer lezen?
© 2024 Media Magneet