Buurtsport

Mis nooit meer iets

Ontvang ons nieuws in uw mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Buurtsport gemeente Epe

Een gezonde en actieve leefstijl aanmoedigen. Vraag een buurtsportcoach wat Heel Epe Beweegt behelst en je krijgt waarschijnlijk een antwoord dat daar op lijkt. Het team buurtsportcoaches doet dat voor kinderen en jongeren, maar ook bij volwassenen en ouderen.

De Buurtsportcoach is een bruggenbouwer tussen buurt, onderwijs, welzijn, zorg en sport. Samen met basisscholen, sportverenigingen en instellingen werkt men door middel van sport en bewegen aan de ontwikkeling van mensen. De Buurtsportcoaches stimuleren sport- en beweegactiviteiten voor jong en oud en activeren een gezonde leefstijl in de gemeente Epe.

Buurtsport Epe verbindt

Het team van Heel Epe Beweegt legt nadrukkelijk verbindingen in de gemeente. Er wordt ingezet op elkaar vinden, nieuwe samenwerkingen aangaan en waar mogelijk nieuwe activiteiten of projecten ontwikkelen die aansluiten bij de behoeften van de doelgroep. De buurtsportcoaches hebben hierin een pro-actieve en aanjagende rol.

In het kader van ketenaanpak jeugd en ketenaanpak senioren wordt, met hulp van professionals, in kaart gebracht wie de spelers in het veld zijn. Zo werkt Buurtsport aan een sterk lokaal netwerk.

Buurtsport ondersteunt sportverenigingen bij organisatie of vernieuwing van sporttoernooien of ontwikkelen van nieuw sportaanbod. Ook helpt het team sportverenigingen bij andere vraagstukken binnen de vereniging wanneer daar vraag naar is. Daarnaast denken de buurtsportcoaches mee met scholen en kinderopvangorganisaties bij bijvoorbeeld het organiseren van de Koningsspelen, andere themadagen of met extra sport-beweegmateriaal. Maar denk ook aan activiteiten in het kader van de Gezonde School.

Met het Lokaal Sport- en Beweegakkoord willen we iedereen in de gemeente Epe in de gelegenheid stellen om met plezier te kunnen sporten en bewegen. Iedereen in de gemeente Epe mag hierin meedenken en plannen indienen. Ook in 2024 is er geld beschikbaar om plannen te realiseren. Meer informatie is binnenkort te vinden op deze pagina.

 

Voor Buurtsport ontvangen wij subsidie van de gemeente Epe.

 

Sportkennismaking

Kinderen worden in de gemeente Epe door de buurtsportcoaches op diverse manieren in aanraking gebracht met sport en bewegen. Door in samenwerking met sportverenigingen de kennismakingslessen in de gymnastiekles te verzorgen. Of jaarlijks in samenwerking met de sportaanbieders en scholen de schoolsportdagen voor groep 7 en 8 in Epe en Vaassen te organiseren. Maar denk ook aan de activiteiten die in de vakanties georganiseerd worden in samenwerking met de verenigingen en andere aanbieders. Zo leggen buurtsportcoaches de verbinding naar tal van lokale sporten en sportaanbieders. Het Buurtsport-team zoekt daarbij nadrukkelijk de samenwerking op.

De buurtsportcoaches organiseren vanuit de Gezonde School-aanpak beweegactiviteiten op het plein (onder schooltijd).

Buurtsport organiseert wekelijks buurtsport-activiteiten bij de Huis van de Buurt Vegtelarij en Huis van de Buurt Burgerenk.

De Buitenspeeldag is ook een activiteit waarbij Buurtsport bij betrokken is.

Senioren in beweging

Daarnaast wordt er een gezonde- en actieve leefstijl onder senioren gepromoot. Zo is er ZitFit geïntroduceerd. Beweeggroepen voor senioren in Epe en Vaassen waar wekelijks zittend bewogen wordt onder enthousiaste begeleiding van een buurtsportcoach. Zodat zij, ondanks hoge leeftijd en fysiek ongemak, toch in beweging blijven.

De buurtsportcoaches ondersteunen ook meerdere Oldstars-sporten in de gemeente. Bijvoorbeeld Oldstars Walking Basketball (60+) bij basketbalvereniging BASE in Epe. Csv VIOS Vaassen is in april 2021 gestart met Walking Football. De voetbalclub wil doelgroep 0-100 jaar bedienen en Walking Football is een erg geschikte activiteit voor de doelgroep om (wederom) kennis te maken met voetbal. De buurtsportcoaches ondersteunen al deze initiatieven organisatorisch maar helpen ook bij de uitvoering van de trainingen.

Uniek sporten

Sporten en bewegen is niet alleen gezond, maar ook erg leuk om te doen! Het is goed voor je conditie, je wordt er fit en vrolijk van én tijdens het sporten kun je sociale contacten opdoen. Uniek Sporten vindt daarom dat sporten voor iedereen belangrijk is, een beperking hoeft daarbij geen belemmering te zijn.

Bij Uniek Sporten wordt er gewerkt vanuit regionale samenwerkingsverbanden die het sport aanbod voor mensen met een beperking bevorderen. Vanuit deze samenwerkingsverbanden worden sportaanbieders ondersteund die gehandicaptensport willen aanbieden, ook worden mensen met een beperking geholpen in het vinden van de juiste sport. Zo worden sporters en sportaanbieders met elkaar in contact gebracht.

Binnen de gemeente Epe is buurtsportcoach Niels Elijzen de lokale coach aangepast sporten. Deze lokale coach zet zich in de gemeente in om de sport – en beweegbehoefte van mensen met een beperking in kaart te brengen, sportaanbieders te enthousiasmeren (meer) aanbod voor de doelgroep te creëren en  lokale samenwerking tot stand te brengen. Doel is uiteindelijk het voor meer mensen met een beperking mogelijk te maken aan sport en bewegen te doen.

JOGG – Jongeren Op Gezond Gewicht

Gemiddeld één op de zeven Nederlandse kinderen heeft overgewicht. Dat moet veranderen. Uiteindelijk wil iedereen dat kinderen en jongeren op kunnen groeien in een omgeving die het makkelijk maakt om gezond op te groeien. Binnen ons Buurtsport-team hebben wij een JOGG-regisseur. Met de JOGG aanpak creëren we een gezonde omgeving voor de jeugd (0-19 jaar) in de gemeente Epe. Het buurtsportteam wil bijdragen aan het realiseren van meer Gezonde Scholen in de gemeente. Hierin werken we nauw samen met de Gezonde School-adviseur. Meer informatie Gezonde School via www.gezondeschool.nl

Stagiairs

Jaarlijks verwelkomen we stagiairs binnen het team. Van opleidingen als Sport en Bewegen en CALO zijn studenten van harte welkom. Heel Epe Beweegt heeft Calibris erkenning voor Sport- en bewegingsleider / Operationeel sport- en bewegingsleider (niveau 4) en Sport- en bewegingsleider (niveau 3).  Er zijn wekelijks vaste stage-uren beschikbaar voor sportprojecten maar ook voor naschools aanbod, vakantieactiviteiten of andere incidentele activiteiten.

Heb je interesse in een stage bij ons? Neem dan contact op met buurtsportcoach Amy van Zijtveld.

Heb je een vraag?

Vincent Rotman

Coördinator Buurtsport, Buurtsportcoach
Telefoon
06-14 21 83 60
E-mail
v.rotman@koppelswoe.nl
Bereikbaar op Maandag, Dinsdag, Woensdag, Donderdag, Vrijdag

Agenda

Dit vind je misschien ook interessant!

bekijk deze diensten ook eens

Relevant nieuws

Herfstvakantie 2023: activiteiten voor kinderen...

20 september 2023
Ook in de herfstvakantie van 2023 organiseren we allerlei leuke activiteiten voor de jeugd uit de gemeente Epe. In onderstaand overzicht vind je op chronologische...
Meer lezen?

Gezond leven en bewegen: zorg voor een divers...

30 mei 2023
Koppel-Swoe is continu bezig om het aanbod qua bewegen steeds aan te vullen en te verbreden. Buurtsportcoach Vincent Rotman: “We vinden dat erg belangrijk. De...
Meer lezen?

Terugblik 2022 in vogelvlucht

22 maart 2023
We bieden veel diensten aan, organiseren talloze ontmoetingen en activiteiten, geven informatie en advies aan inwoners en werken samen met vele partners. Ons jaarlijkse verslag,...
Meer lezen?
© 2024 Media Magneet