Bij maatjes draait het om persoonlijk contact tussen mensen. Samen iets doen waar je beiden plezier aan beleeft. Maatjes bepalen samen de invulling.

Maatjes

Mis nooit meer iets

Ontvang ons nieuws in uw mailbox
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Maatjes

het is fijn als er regelmatig iemand tijd voor je heeft

Bij maatjes draait het om persoonlijk contact tussen mensen. Samen iets doen waar je beiden plezier aan beleeft. Maatjes bepalen samen de invulling. Wat je samen doet en hoe vaak je elkaar wilt zien. Denk hierbij aan: samen wandelen, muziek maken of even het dorp in gaan. Zo kan je als maatjes iets voor elkaar betekenen.

Maatje willen/ worden?

Als je op zoek bent naar een maatje die regelmatig even tijd voor je heeft, kun je je aanmelden voor ‘maatje’. Dit kan ook als jij het contact met een ander aan wil gaan die wat extra aandacht of ondersteuning kan gebruiken. Iedereen kan maatje worden, leeftijd maakt hierbij niet uit.

Heb jij behoefte aan een maatje of wil je maatje worden? In beide gevallen volgt eerst een gesprek. Dit om een goed beeld te vormen en te kijken naar interesses en de persoonlijke voorkeuren. Daarna volgt een kennismakingsgesprek om wederzijds te kijken of er inderdaad een klik is.

flyer download

Specifieke maatjesprojecten

voor speciale doelgroepen

Naast de reguliere maatjes contacten zijn er ook specifieke maatjes projecten.

Maatje van een nieuwkomer

In samenwerking met Vluchtelingenwerk is ‘maatjes voor nieuwkomers’ ontstaan. Als nieuwkomer kom je in een nieuw land waar alles anders is en waar je de taal niet spreekt. Dan is het fijn als er iemand is die je kent, waar je vragen aan kunt stellen en waarmee je leuke dingen kan doen. Zo kunnen buurtgenoten samen alledaagse dingen doen. Dit is de insteek van het maatjesproject. Ook hierbij kijken de maatjes samen wat ze doen.

Ervaringsmaatje jonge mantelzorger

Als jonge mantelzorger groei je op met een familielid dat chronisch ziek of gehandicapt is of een psychische aandoening heeft. Bijvoorbeeld een gehandicapt broertje of een vader met een verslaving. Dit maakt dat er soms veel aandacht en zorg gaat naar de ziekte of beperking van het gezinslid. Voor jonge mantelzorgers zijn er ervaringsmaatjes. Een ervaringsmaatje is een jongere die zelf ook jonge mantelzorger was. Dit maakt dat een ervaringsmaatje iemand is die je begrijpt, een ervaringsmaatje weet als geen ander hoe het is om in een gezin met zorg op te groeien. Contact tussen de maatjes is even afleiding van de thuis situatie, een luisterend oor, samen leuke dingen doen en contact met iemand die je echt begrijpt.

Maatjes voor mensen met dementie

Voor mensen met dementie is het belangrijk om zoveel mogelijk te blijven doen wat je prettig vindt en wat er (nog) kan. Dit is helaas niet altijd vanzelfsprekend. Maatjes zijn vrijwilligers die graag een stukje van hun vrije tijd delen om het leven van een ander aangenamer te maken. Zo’n moment geeft ook lucht aan de mantelzorger. Wij zoeken mensen met een warm hart, die mensen met dementie willen helpen, zodat deze mensen zo lang mogelijk dingen kunnen blijven doen waar zij plezier aan beleven. Belangrijk voor dit vrijwilligerswerk zijn levenservaring, geduld, interesse in mensen, zelfstandigheid, initiatief en goed kunnen luisteren.

Het maatjes project voor mensen met dementie is een samenwerking tussen Alzheimer Nederland, afdeling Oost-Veluwe, het Geheugensteunpunt Epe/Vaassen en Koppel-Swoe. Vrijwilligers die zich aanmelden als maatje worden vrijwilliger bij Alzheimer Nederland, afdeling Oost-Veluwe. Dit geeft geen enkele verplichting, wel voordelen: een gratis en divers trainingsaanbod, zowel plaatselijk als landelijk en persoonlijke ondersteuning. Eventuele reiskosten worden vergoed.

Uit-maatjes

Ik zoek een Uit-maatje: ‘Een gezellig avondje naar de Filmliga in het Kulturhus? Dat is lang geleden. Alleen er naartoe vind ik niet fijn. Laat maar’. Herkenbaar? Dan is een Uit-maatje voor jou de oplossing. Of je nu naar een kunstlezing wilt gaan, een museum of een voorstelling van de Filmliga wilt bezoeken, hier is vast een Uit-maatje voor.

Ik word Uit-maatje: Voor veel mensen is het lastig om er alleen op uit te gaan. Dat is erg jammer want zelf geniet je volop van alle kunst en cultuur in de omgeving. Als je nu toch de filmavond van de Filmliga bezoekt, zou je misschien best wel iemand uit de buurt willen meenemen. Geef je op als Uit-maatje en ervaar het plezier dat het anderen geeft.

Uit-maatje is een initiatief van Cultuurplein Noord Veluwe en Koppel-Swoe en is kosteloos. In een persoonlijk gesprek kun je aangeven wat je zou willen doen en wanneer.

 

Voor Maatjes ontvangen wij subsidie van de gemeente Epe.

 

Bij maatjes draait het om persoonlijk contact tussen mensen. Samen iets doen waar je beiden plezier aan beleeft. Maatjes bepalen samen de invulling.

Heb je vragen? Wil je je aanmelden als maatje of zoek je een maatje?

neem dan contact op met:

Hakan Soykan

Sociaal Werker
Telefoon
0578-676767
E-mail
h.soykan@koppelswoe.nl
Bereikbaar op Maandag, Woensdag, Vrijdag

Agenda

Dit vind je misschien ook interessant!

bekijk deze diensten eens

Relevant nieuws

Welzijn in lockdown. Zo gaat Koppel-Swoe te werk

18 december 2020
Verbinden in een tijd waarin we juist gedwongen worden om fysiek afstand van elkaar te nemen is meer dan ooit nodig. Onze buurt-steunpunten blijven beschikbaar:...
Meer lezen?

Bijeenkomsten Koppel-Swoe geannuleerd

4 november 2020
Tot en met 18 november zijn alle buurtpunten en steunpunten gesloten. Alle bijeenkomsten zijn geannuleerd, behalve Sport & Spel voor kinderen tot 12 jaar.  Onze...
Meer lezen?

Wat doen wij deze zomer? Overzicht van diensten...

8 juli 2020
De zomervakantie start al bijna! Ook onze medewerkers gaan in deze periode op vakantie. Dacht je dat we dan gesloten zijn? Nee hoor, onze diensten...
Meer lezen?
© 2021 Media Magneet