Bij maatjes draait het om persoonlijk contact tussen mensen. Samen iets doen waar je beiden plezier aan beleeft. Maatjes bepalen samen de invulling.

Maatjes

Mis nooit meer iets

Ontvang ons nieuws in uw mailbox
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Maatjes

het is fijn als er regelmatig iemand tijd voor je heeft

Bij maatjes draait het om persoonlijk contact tussen mensen. Samen iets doen waar je beiden plezier aan beleeft. Maatjes bepalen samen de invulling. Wat je samen doet en hoe vaak je elkaar wilt zien. Denk hierbij aan: samen wandelen, muziek maken of even het dorp in gaan. Zo kan je als maatjes iets voor elkaar betekenen.

Maatje willen/ worden?

Als je op zoek bent naar een maatje die regelmatig even tijd voor je heeft, kun je je aanmelden voor ‘maatje’. Dit kan ook als jij het contact met een ander aan wil gaan die wat extra aandacht of ondersteuning kan gebruiken. Iedereen kan maatje worden, leeftijd maakt hierbij niet uit.

Heb jij behoefte aan een maatje of wil je maatje worden? In beide gevallen volgt eerst een gesprek. Dit om een goed beeld te vormen en te kijken naar interesses en de persoonlijke voorkeuren. Daarna volgt een kennismakingsgesprek om wederzijds te kijken of er inderdaad een klik is.

 

Specifieke maatjesprojecten

voor speciale doelgroepen

Naast de reguliere maatjes contacten zijn er ook specifieke maatjes projecten.

Maatje van een nieuwkomer

In samenwerking met Vluchtelingenwerk is ‘maatjes voor nieuwkomers’ ontstaan. Als nieuwkomer kom je in een nieuw land waar alles anders is en waar je de taal niet spreekt. Dan is het fijn als er iemand is die je kent, waar je vragen aan kunt stellen en waarmee je leuke dingen kan doen. Zo kunnen buurtgenoten samen alledaagse dingen doen. Dit is de insteek van het maatjesproject. Ook hierbij kijken de maatjes samen wat ze doen.

Ervaringsmaatje jonge mantelzorger

Als jonge mantelzorger groei je op met een familielid dat chronisch ziek of gehandicapt is of een psychische aandoening heeft. Bijvoorbeeld een gehandicapt broertje of een vader met een verslaving. Dit maakt dat er soms veel aandacht en zorg gaat naar de ziekte of beperking van het gezinslid. Voor jonge mantelzorgers zijn er ervaringsmaatjes. Een ervaringsmaatje is een jongere die zelf ook jonge mantelzorger was. Dit maakt dat een ervaringsmaatje iemand is die je begrijpt, een ervaringsmaatje weet als geen ander hoe het is om in een gezin met zorg op te groeien. Contact tussen de maatjes is even afleiding van de thuis situatie, een luisterend oor, samen leuke dingen doen en contact met iemand die je echt begrijpt.

Maatjes voor mensen met dementie

Voor mensen met dementie is het belangrijk om zoveel mogelijk te blijven doen wat je prettig vindt en wat er (nog) kan. Dit is helaas niet altijd vanzelfsprekend. Maatjes zijn vrijwilligers die graag een stukje van hun vrije tijd delen om het leven van een ander aangenamer te maken. Zo’n moment geeft ook lucht aan de mantelzorger. Wij zoeken mensen met een warm hart, die mensen met dementie willen helpen, zodat deze mensen zo lang mogelijk dingen kunnen blijven doen waar zij plezier aan beleven. Belangrijk voor dit vrijwilligerswerk zijn levenservaring, geduld, interesse in mensen, zelfstandigheid, initiatief en goed kunnen luisteren.

Het maatjes project voor mensen met dementie is een samenwerking tussen Alzheimer Nederland, afdeling Oost-Veluwe, het Geheugensteunpunt Epe/Vaassen en Koppel-Swoe. Vrijwilligers die zich aanmelden als maatje worden vrijwilliger bij Alzheimer Nederland, afdeling Oost-Veluwe. Dit geeft geen enkele verplichting, wel voordelen: een gratis en divers trainingsaanbod, zowel plaatselijk als landelijk en persoonlijke ondersteuning. Eventuele reiskosten worden vergoed.

Bij maatjes draait het om persoonlijk contact tussen mensen. Samen iets doen waar je beiden plezier aan beleeft. Maatjes bepalen samen de invulling.

Heb je vragen? Wil je je aanmelden als maatje of zoek je een maatje?

neem dan contact op met:

Suzanne Tuinman

Vrijwilligersmakelaar, Coördinator maatjes, Sociaal Werker
Telefoon
06-36 23 96 18
E-mail
s.tuinman@koppelswoe.nl
Bereikbaar op Maandag, Dinsdag, Woensdag

Agenda

Dit vind je misschien ook interessant!

bekijk deze diensten eens

Relevant nieuws

Benieuwd wat we in 2018 hebben gedaan?

21 juni 2019
Wat hebben we enorm veel gedaan in 2018! Zo was het een heel bijzonder jaar vanwege de samenvoeging van twee organisaties. Koppel-Swoe werd per januari...
Meer lezen?
Maatjes voor mensen met dementie gezocht

Maatjes voor mensen met dementie

19 juni 2019
Voor mensen met dementie is het belangrijk om zoveel mogelijk te blijven doen wat je prettig vindt en wat je (nog) kunt doen. Dit is...
Meer lezen?

Word jij maatje van een nieuwkomer?

19 februari 2019
Als je ergens nieuw komt wonen heb je veel vragen en is alles nieuw. Als je dan de taal nog niet helemaal machtig bent is...
Meer lezen?
© 2019 Media Magneet