Ben jij een jongere tot 25 jaar en een helpende hand in de zorg voor iemand? Dan noemen we je een jonge mantelzorger. Wist jij dat je informatie, activiteiten of een luisterend oor bij ons terecht kan?

Jonge mantelzorgers

Mis nooit meer iets

Ontvang ons nieuws in uw mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Jonge Mantelzorgers

Binnen ons Steunpunt Mantelzorg richten we ons op volwassen mantelzorgers én op kinderen/jongeren tot 25 jaar. De laatste groep wordt ‘jonge mantelzorgers’ genoemd. Een begrip wat misschien soms wat zwaar klinkt, maar we bedoelen hier kinderen/jongeren mee die ook in aanraking komen met de zorg voor iemand. 

Dat kan gaan over een broertje of zusje, ouder of grootouder met een ziekte of beperking. Jonge mantelzorgers zijn vaak zorgzame kinderen/jongeren en helpen vaak een handje bij de zorg voor iemand. Onderzoeken wijzen uit dat 20-25% van alle kinderen opgroeit met zorg voor een naaste, een ziek gezinslid. Het kan gaan om een langdurige ziekte, verstandelijk of lichamelijke beperking, psychische problematiek of een verslaving. Opgroeien met zorg in het gezin is van invloed op het welbevinden van kinderen, op hun gezondheid en ontwikkeling. Veel kinderen/jongeren beseffen niet dat ze jonge mantelzorger zijn.

jonge mantelzorgers in de gemeente epe

Waarom aandacht voor jonge mantelzorgers?

Wij vinden het belangrijk om de rol van jonge mantelzorgers bespreekbaar te maken en ook oog voor deze jongere doelgroep te hebben. Kinderen worden bewust of onbewust met zorg geconfronteerd. De zorg voor een familielid met een ziekte of beperking is voor jongeren intensief, zeker in combinatie met school, vrienden en hobby’s. ​Ze maken zich zorgen over de ontwikkeling van de ziekte of toekomst van degene waarvoor gezorgd wordt. Naast het zorgen komen zij ook regelmatig zelf zorg te kort.​ Dit kan een gezonde ontwikkeling in de weg staan. Dit kan zich uiten in het zelf ontwikkelen van psychische problemen als zij jong zijn of op latere leeftijd. Samen met de gemeente Epe vinden we dat deze kinderen en jongeren preventief onze aandacht verdienen. Zij hebben positieve aandacht verdient. Juist deze kinderen moeten weten dat zij zelf naast hun zorgvrager(s) ook belangrijk zijn en gezien en gewaardeerd worden.

Informatie, luisterend oor en ontspanning

Zorgen voor of je zorgen maken over iemand in je gezin is soms best lastig. Praten over je persoonlijke zorgen of hulp kunnen vinden helpt. Wij bieden je ruimte om stoom af te blazen of hulp en tips te bieden Daarvoor zijn wij er ook!

Waardering voor Jonge Mantelzorgers

De gemeente Epe zet jonge mantelzorgers graag in het zonnetje met een cadeaukaart ter waarde van 20 euro. Daarmee kun je iets leuks uitzoeken voor jezelf. Dat heb je verdiend! Voor de mantelzorgwaardering voor jonge mantelzorgers kun je je opgeven tot 1 oktober via dit online aanvraagformulier. Is het online invullen van het formulier lastig voor je? Neem dan even contact op met ons via 0578-67 67 67. Dan sturen wij je een papieren exemplaar toe.

Ontspannen tijdens leuke activiteiten

Ook organiseren we (bijna) maandelijks leuke dingen, zodat je wat tijd voor jezelf hebt, je hoofd kan leegmaken en je kan ontspannen. Samen met de andere jonge mantelzorgers bespreken we wat we gaan doen. Elke keer weer een andere activiteit. Denk aan bowlen, samen koken (en eten!), een ‘Wie is de Mol?’ spel spelen of samen sporten. Ook hebben we één keer per jaar een kamp speciaal voor jonge mantelzorgers uit de regio. Van alles dus wat leuk en gezellig is! Je ontmoet andere jonge mantelzorgers en de Coördinator Steunpunt Mantelzorg is er ook bij. Ga gezellig een keer mee!

In onze digitale agenda (selecteer met filter ‘jonge mantelzorgers’) vind je onze geplande activiteiten juist voor deze doelgroep. Op de Facebook en Instagram pagina’s van het Jongerenwerk van Koppel-Swoe plaatsen we ook activiteiten, zodat je op de hoogte blijft!

Ervaringsmaatje hebben?

Een ervaringsmaatje is een jongere vanaf 18 jaar, die zelf ook jonge mantelzorger is geweest. Het is dus iemand die zelf ook ervaren heeft wat jij nu meemaakt. Zoals gezegd kun je altijd bij ons terecht voor een luisterend oor, maar we weten dat het soms ook fijn is om met iemand te praten die qua leeftijd dicht bij jou zit. Dat zorgt voor afleiding, een luisterend oor en iemand die je begrijpt. Ook kunnen jullie samen iets leuks doen. Lijkt het je leuk om een ervaringsmaatje te krijgen? Neem dan contact met ons op.

Ervaringsmaatjes gezocht!

Wij zijn (altijd) op zoek naar jongeren van 18 jaar of ouder, die zelf ook een jonge mantelzorger is geweest en nu voor een andere jongere mantelzorger een maatje wil zijn. Interesse? Laat het ons weten via steunpuntmantelzorg@koppelswoe.nl.

Voor Jonge Mantelzorgers ontvangen wij subsidie van de gemeente Epe.

Heb je vragen?

Sil Overmeire

Sociaal Werker
Telefoon
06 81364455
E-mail
s.overmeire@koppelswoe.nl
Bereikbaar op Maandag, Woensdag, Donderdag, Vrijdag

Activiteiten voor mantelzorgers

Nieuws van Steunpunt Mantelzorg

Funmiddag voor jonge mantelzorgers

3 april 2024
Ben jij een jonge mantelzorger t/m 12 jaar? En heb jij wel zin in een gezellig middag? Kom dan ook vrijdag 19 april 2024 van...
Meer lezen?

Funmiddag voor jonge mantelzorgers

18 augustus 2023
Op 8 september 2023 organiseren Koppel-Swoe, De Kap en Mens & Welzijn Voorst van 16.00-19.00 uur een FunMiddag voor jonge mantelzorgers uit de gemeentes Epe,...
Meer lezen?

Afterparty Zomerschool

15 augustus 2023
переклад українською нижче | الترجمة باللغة العربية أدناه Na drie geweldige weken Zomerschool organiseren we op 6 september 2023 een afterparty in Epe, Vaassen en Veessen....
Meer lezen?

Dit vind je misschien ook interessant!

bekijk deze diensten eens

© 2024 Media Magneet