Ben jij een jongere tot 25 jaar en een helpende hand in de zorg voor iemand? Dan noemen we je een jonge mantelzorger. Wist jij dat je informatie, activiteiten of een luisterend oor bij ons terecht kan?

Jonge mantelzorgers

Mis nooit meer iets

Ontvang ons nieuws in uw mailbox
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Jonge Mantelzorgers

Binnen ons Steunpunt Mantelzorg richten we ons op volwassen mantelzorgers én op kinderen/jongeren tot 25 jaar. De laatste groep wordt ‘jonge mantelzorgers’ genoemd. Een begrip wat misschien soms wat zwaar klinkt, maar we bedoelen hier kinderen/jongeren mee die ook in aanraking komen met de zorg voor iemand. 

Dat kan gaan over een broertje of zusje, ouder of grootouder met een ziekte of beperking. Jonge mantelzorgers zijn vaak zorgzame kinderen/jongeren en helpen vaak een handje bij de zorg voor iemand. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 jongeren een jonge mantelzorger is, waarvan 4 op de 10 niet beseffen dat ze mantelzorger zijn.

jonge mantelzorgers in de gemeente epe

Waarom aandacht voor jonge mantelzorgers?

Wij vinden het belangrijk om de rol van jonge mantelzorgers bespreekbaar te maken en ook oog voor deze jongere doelgroep te hebben. Kinderen worden bewust of onbewust met zorg geconfronteerd. De zorg voor een familielid met een ziekte of beperking is voor jongeren intensief, zeker in combinatie met school, vrienden en hobby’s. Sociaal emotioneel vergt dat soms best wel wat van ze. Ze hebben concentratie- of slaapproblemen. Zijn onrustig of maken zich zorgen over de ontwikkeling van de ziekte of toekomst van degene waarvoor gezorgd wordt. Samen met de gemeente Epe vinden we dat deze kinderen en jongeren extra aandacht verdienen. Juist omdat ze zo zorgzaam zijn!

Informatie, luisterend oor en ontspanning

Zorgen voor of je zorgen maken over iemand in je gezin is soms best lastig. Praten over je persoonlijke zorgen of hulp kunnen vinden helpt. Wij bieden je ruimte om stoom af te blazen of hulp en tips te bieden Daarvoor zijn wij er ook!

Waardering voor Jonge Mantelzorgers

De gemeente Epe zet jonge mantelzorgers graag in het zonnetje met een cadeaukaart ter waarde van 20 euro. Daarmee kun je iets leuks uitzoeken voor jezelf. Dat heb je verdiend! Voor de mantelzorgwaardering voor jonge mantelzorgers kun je je opgeven tot 1 oktober via dit online aanvraagformulier. Is het online invullen van het formulier lastig voor je? Neem dan even contact op met Gerrita Reumer (06-40 92 47 02). Dan stuurt zij een papieren exemplaar naar je toe.

Ontspannen tijdens leuke activiteiten

Ook organiseren we (bijna) maandelijks leuke dingen, zodat je wat tijd voor jezelf hebt, je hoofd kan leegmaken en je kan ontspannen. Samen met de andere jonge mantelzorgers bespreken we wat we gaan doen. Elke keer weer een andere activiteit. Denk aan bowlen, samen koken (en eten!), een ‘Wie is de Mol?’ spel spelen of samen sporten. Ook hebben we één keer per jaar een kamp speciaal voor jonge mantelzorgers uit de regio. Van alles dus wat leuk en gezellig is! Je ontmoet andere jonge mantelzorgers en de Coördinator Steunpunt Mantelzorg is er ook bij. Ga gezellig een keer mee!

In onze digitale agenda (selecteer met filter ‘jonge mantelzorgers’) vind je onze geplande activiteiten juist voor deze doelgroep. Volg ons ook op Facebook en Instagram, zodat je op de hoogte blijft!

Ervaringsmaatje hebben?

Een ervaringsmaatje is een jongere vanaf 18 jaar, die zelf ook jonge mantelzorger is geweest. Het is dus iemand die zelf ook ervaren heeft wat jij nu meemaakt. Zoals gezegd kun je altijd bij ons terecht voor een luisterend oor, maar we weten dat het soms ook fijn is om met iemand te praten die qua leeftijd dicht bij jou zit. Dat zorgt voor afleiding, een luisterend oor en iemand die je begrijpt. Ook kunnen jullie samen iets leuks doen. Lijkt het je leuk om een ervaringsmaatje te krijgen? Neem dan contact met ons op.

Ervaringsmaatjes gezocht!

Wij zijn (altijd) op zoek naar jongeren van 18 jaar of ouder, die zelf ook een jonge mantelzorger is geweest en nu voor een andere jongere mantelzorger een maatje wil zijn. Interesse? Laat het ons weten.

Een zorgenvriendje voor jou!

Een zorgenvriendje is een knuffel die jou kan helpen bij jouw zorgen. Je kunt je zorgen op een papiertje schrijven of een tekening maken over iets waar jij je zorgen over maakt. Je kunt deze dan in de mond van de knuffel stoppen. Er zijn speciale zorgenvriendjes voor jongens en voor meisjes. Wil jij ook een zorgenvriendje? Dan kan! Wij hebben via de landelijke organisatie Troostdekentje een voorraad zorgenvriendjes ontvangen, welke wij aan jou als jonge mantelzorger mogen geven. Stuur je ons even een mailtje?

 

Voor Jonge Mantelzorgers ontvangen wij subsidie van de gemeente Epe.

Heb je vragen?

Gerrita Reumer

Coördinator Steunpunt Mantelzorg, Cliëntondersteuner
Telefoon
06-40 92 47 02
E-mail
g.reumer@koppelswoe.nl
Bereikbaar op Dinsdag, Woensdag, Donderdag, Vrijdag

Activiteiten voor mantelzorgers

Nieuws van Steunpunt Mantelzorg

Meivakantie activiteiten voor kinderen en jongeren

Meivakantie activiteiten voor kinderen en...

14 april 2021
Verheug jij je ook al op de meivakantie 2021? Wij wel! We hebben een heleboel leuke activiteiten georganiseerd voor kinderen en jongeren uit de gemeente...
Meer lezen?
Wat betekent de avondklok voor mantelzorgers?Ben jij mantelzorger voor iemand die niet bij je in huis woont? En heeft die tussen 21.00 en 4.30 uur mantelzorg nodig? Dan kun je ontheffing krijgen.

Mantelzorgers en de avondklok: hoe werkt dat?

22 januari 2021
Je hebt ongetwijfeld in het nieuws vernomen dat er vanavond a.s. zaterdag 23 januari tot 3 maart 4.30 uur een avondklok geldt in Nederland. Tijdens...
Meer lezen?

Bezoek en mantelzorg: hoe zit dat?

21 januari 2021
Vanaf 20 januari geldt het dringende advies om maar één bezoeker (boven 13 jaar) thuis te ontvangen. En ook omgekeerd: ga maar bij één huishouden...
Meer lezen?

Dit vind je misschien ook interessant!

bekijk deze diensten eens

© 2021 Media Magneet