Overzicht Eetcafé

Overlijden Meggie Moors

Op woensdag 2 februari 2022 is onze collega Meggie Moors overleden. We wensen haar familie en vrienden veel sterkte met dit verlies. In de foyer van het Kulturhus EGW in Epe hebben we deze week een gedenkhoekje met onder andere een herinneringsboekje. Deze zullen we later aan de familie van Meggie overhandigen.

Mocht je met hen een leuke, lieve of mooie herinnering aan Meggie willen delen, dan nodigen we je hier van harte toe uit.

 

16-03-2020 UPDATE: annulering activiteiten in verband met het coronavirus

In verband met het coronavirus wordt ook de volgende activiteiten geannuleerd:

  • De eetcafés in het Los Huus op 31 maart en in de Klaarbeek op 6 april.
  • Het Juridisch Spreekuur en de Wetswinkel.

Deze activiteiten zijn al door ons geannuleerd:

  • Steunpunt Bloemfontein in Vaassen, steunpunt Burgerenk in Epe en steunpunt de Hezebrink in Emst.
  • Ook (senioren)activiteiten zoals de seniorensportdag, conversatieles Nederlands, gymnastiek, stijldansen, ZitFit, (preventief) huisbezoek, bijeenkomsten voor mantelzorgers, bingo, jongerenavonden in Emst en het NAH Kaffee.

 

Samen eten in Balai Pusat

Samen eten, andere mensen ontmoeten, gezelligheid en een heerlijke maaltijd. In wijkgebouw Balai Pusat in Vaassen kan dat! Iedere laatste woensdag van de maand organiseert Koppel-Swoe samen met vrijwilligers, een 3-gangen maaltijd.

Woensdag 27 november is het weer zover! Bram Naneru en zijn lieftallige assistentes gaan een Molukse maaltijd voor ons bereiden! De kosten voor de maaltijd bedragen € 7,00 pp. Is dit een probleem? Laat het weten!

U bent van harte uitgenodigd op woensdag 27 november in Balai Pusat aan het Kouwenaarspad 30 in Vaassen.

Aanmelden (uiterlijk maandag 25 november) bij: Hanneke Luesink. Email: h.luesink@koppelswoe.nl M: 06-53872000.

Zaal open: 17.15 uur. Aanvang maaltijd: 17.30 uur

Eetcafé

Eetcafé Los Huus wordt voortaan Buurt-eetcafé

Op dinsdag 20 december organiseerde Koppel in samenwerking met vrijwilligers en Jumbo een kerstdiner voor 40 personen in het Los Huus in Epe.

Supermarkt Jumbo van Andel leverde de gratis producten en medewerkers en vrijwilligers van Koppel zorgden voor de rest. Het menu bestond uit Italiaanse tomatensoep met ciabatta en tapenade, kipfilet met rodekool, aardappelpuree en champignonsaus en als toetje chocoladevla met kerststerretjes.

Eetcafé

Elke maand is er een eetcafé in het Los Huus, ook georganiseerd door Koppel, waar bewoners van het Slath, de Weemekamp, Passerel, Philadelphia, ’s Heerenloo en de van de Bent Stichting samen eten.

Buurtbewoners voortaan ook welkom!

Deze keer werden de buurtbewoners ook uitgenodigd en er ontstond een gezellige sfeer waarbij ontmoeting en het samen genieten van een heerlijk kerstdiner centraal stonden. De avond was zo’n succes dat met ingang van 2017 buurtbewoners ook altijd welkom zijn bij het eetcafé.

Hiermee wordt het dan een echt Buurt-eetcafé.

kerstdiner-los-huus-2

Aanmelden

Het eerstvolgende Buurt-eetcafé is op dinsdag 31 januari. Graag wel van tevoren even aanmelden bij Koppel via de mail m.moors@koppelepe.nl of telefonisch 0578-676767.

Kerstdiners gemeente Epe samen met Jumbo

Rond de kerst gaat Nederland weer aan tafel om samen met familie, vrienden en geliefden te genieten van een kerstlunch of kerstdiner. Veel mensen hebben echter weinig te besteden of verkeren in een sociaal isolement.

Om deze mensen een hart onder de riem te steken, willen Jumbo Supermarkten en Koppel hen rondom de feestdagen een kerstdiner aanbieden.

Landelijke actie

Vorig jaar deden landelijk ruim 80 lokale welzijnsorganisaties mee aan de Jumbo-kerstactie. Zij hebben op 200 plaatsen met veel enthousiasme voor zo’n 11.000 mensen in hun werkgebied een kerstdiner georganiseerd.

In gemeente Epe vier kerstdiners

Koppel heeft in samenwerking met inwoners  vier locaties in de gemeente Epe geregeld, waar een twintigtal vrijwilligers zich in de voorbereiding van of tijdens de kerstdiners inzetten. In vier (wijk)centra in de gemeente wordt dit jaar een kerstdiner georganiseerd. Bij het kerstdiner gaat het om andere mensen ontmoeten, om de gezelligheid, een welkom gevoel en vooral om het samen zijn.

De locaties waar de kerstdiners plaatsvinden zijn: Balai Pusat en Triton in Vaassen, beide op vrijdag 23 december. In MFC Kleurrijk te Epe vindt op woensdag 21 december het kerstdiner plaats en in Het Los Huus in Epe op dinsdag 20 december. Op elke locatie zijn gemiddeld vijf vrijwilligers betrokken bij het ophalen van de ingrediënten, het aankleden van de ruimte, het koken en het serveren.

Opgeven voor een kerstdiner?

In totaal kunnen er ongeveer 130 gasten worden ontvangen. Er zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar. Bent u of kent u iemand die graag deel wil nemen aan het gezamenlijke kerstdiner? Dan kunt u uzelf of hem/haar aanmelden via emailadres: info@koppelepe.nl of tel.: 0578-676767

Mooie nieuwe verbindingen

Voor de locatie MFC Kleurrijk wordt gebruik gemaakt van de keuken van Zorgorganisatie Zideris, voorheen Lijn5. Het management van Zideris is ook dit jaar weer enthousiast om hieraan mee te werken en stelt haar keukenfaciliteiten ter beschikking. Er zijn twee cliënten van Zideris die een koksopleiding volgen. Zij willen graag meewerken aan de bereiding van het diner in MFC Kleurrijk. Zij zullen ook helpen om het voedsel te serveren en uiteraard om samen met andere buurtbewoners te eten.

Een mooi voorbeeld van het verbinden van mensen: vrijwilligers in de wijk Hoge Weerd, buurtbewoners en cliënten van Zideris.

Koppel in de media: Eetcafé in Praathuis van Klaarbeek

Een vers groentesoepje vooraf, bloemkool, doperwtjes, aardappeltjes en een tartaartje als hoofdgericht en een vlaflip als toetje. De maaltijd in het allereerste Eetcafé in de Klaarbeek is simpel doch zeer doeltreffend. De eerste keer maken er zelfs 38 eters gebruik van dit nieuwe maandelijkse initiatief voor de Klaarbeek-buurt. Meggie Moors werkt bij de stichting Koppel die initiatiefnemer is van dit eetproject voor de buurt, door de buurt. Ze vertelt erover.

Joke Zillig en Thijs Dirksen maak je qua koken niet meer zo veel wijs. Die hebben in De Speulbrink in Vaassen vaak voor hetere vuren gestaan. Toen kookten ze voor hele grote gezelschappen. Nu ze vrijwilliger zijn bij het Eetcafé gaat het er een stuk gemoedelijker aan toe. Samen met vrijwilligers Erik Arends, Carla Mittemeijer en Passerel-cliënt Jurjen Pit bereiden ze iedere maand een avondmaaltijd in de ontmoetingsruimte van de Klaarbeek (het zogenoemde Praathuis). Vele buurtbewoners melden zich hiervoor aan.

Eetcafé in de Klaarbeek ook voor buren

Moors vertelt: “Dat zijn bijvoorbeeld ouderen met een aanleunwoning rondom de Klaarbeek. Die kunnen hier voor slechts 5 euro een driegangenmaaltijd komen nuttigen.” Maar dit Eetcafé is ook voor andere buurtgenoten, vertelt Moors. Ook komen er enkele cliënten van De Passerel eten en maken cliënten van Philadelphia gebruik van dit eetproject in het Praathuis. “Samen eten is toch veel gezelliger?” De voorbereidingen voor de maaltijd beginnen iedere keer zo rond 16.00 uur. Vanaf 18.00 uur kan er gegeten worden. “Dit Eetcafé is van, voor en door buurtbewoners.”

Mede in het kader van de De Nationale Week van Zorg en Welzijn introduceerde de stichting Koppel dit nieuwe Eetcafé in zorgcentrum De Klaarbeek, aldus Moors. Het eetinitiatief in de Klaarbeek werd de eerste keer druk bezocht en krijgt dus een vervolg. “We doen dit iedere laatste dinsdag van de maand trouwens al in het Los Huus in Epe. Dat Eetcafé is puur voor mensen van De Passerel. Maar ook in Balai Pusat in Vaassen wordt (tweede woensdag van de maand) een Eetcafé voor de buurtbewoners gehouden.”

De volgende maaltijd in het Praathuis vindt plaats op maandag 30 mei. Aanmelden kan via Meggie Moors, email: m.moors@koppelepe.nl

Foto van links naar rechts: Erik Arends, Joke Zillig, Thijs Dirksen en Jurjen Pit, de vrijwilligers die het maandelijkse Eetcafé in de Klaarbeek runnen.

Koppel in de media, bron: Veluws Nieuws

© 2022 Media Magneet