Overzicht Steunouder

Zomerschool 2022 voor kinderen uit de gemeente Epe en Heerde

De gemeentes Epe en Heerde organiseren voor kinderen van 6 tot 13 jaar (leeftijd basisonderwijs) een drie weken durende Zomerschool. Deze school is bestemd voor kinderen die nog maar kort (minder dan 4 jaar) in Nederland verblijven, kinderen met een leerachterstand als gevolg van COVID-19 en kinderen uit gezinnen met een financiële achterstand. Deze diverse zomerschool wordt uitgevoerd door Koppel-Swoe en STIP.

Kinderen die nog maar kort in Nederland verblijven, spreken thuis vaak hun eigen moedertaal. Om het taalniveau op peil te houden, worden er tijdens deze Zomerschool diverse leuke en uitdagende activiteiten gehouden waarin de Nederlandse taal een belangrijke rol speelt. Maar ook kinderen met een leerachterstand als gevolg van COVID-19 en kinderen die vanwege financiële redenen niet op vakantie kunnen, zijn welkom. Voor hen is het net zo belangrijk om het actieve en gevarieerde programma te volgen.In een periode van drie weken werken de kinderen op de Zomerschool gedurende de ochtenden spelenderwijs aan taal (praten, lezen, schrijven en begrijpen). In de middagen zijn er activiteiten, waarbij aandacht is voor sport, gezonde leefstijl, kunst, cultuur, techniek, natuur, theater en dans. Ook worden er excursies gegeven.

Doel van de Zomerschool?

Het belangrijkste doel van de zomerschool is voorkomen dat kinderen in de loop van de zomervakantie achteruitgaan in taal- en sociaalniveau. Lange zomervakanties vergroten het (taal-)gat tussen kinderen uit Nederlandstalige gezinnen en nieuwkomerskinderen. Deelnemen aan de zomerschool biedt deze kinderen de kans om hun kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen om op deze wijze sterker te staan bij de start van het nieuwe schooljaar.

De zomerschool vindt plaats van maandag 1 t/m donderdag 18 augustus en vindt plaats op de maandag, dinsdag en donderdag van 9.30 tot 14.30 uur bij scouting Buys Ballot in Heerde. Voor vervoer wordt gezorgd. De zomerschool is voor de kinderen uit de gemeente Epe en Heerde.

Aanmelden of meer informatie?

Om het aanmeldingsformulier te ontvangen en voor verdere informatie kunt u terecht bij:

Larisa Brinkhoff, e-mail: l.brinkhoff@koppelswoe.nl, telefoon: 06 – 26720951

Marleen Witteveen e-mail: m.witteveen@heerde.nl, telefoon: 06 – 46282526

GEZOCHT: PLEEGGEZIN VOOR REBEKKA

Voor de vrolijke ‘Rebekka’ van 9 jaar zoekt Pleegzorg Dichtbij een pleeggezin in Apeldoorn of Vaassen, waar zij in het begin de weekenden en vakanties, maar later steeds vaker zal zijn. Ben of ken jij een leuk gezin voor ‘Rebekka’?

Wie is Rebekka?
Hoi, ik ben “Rebekka”. Ik ben 9 jaar oud en woon samen met mijn mama en papa en twee poezendames in Vaassen. Ik ga in Apeldoorn naar het speciaal onderwijs.
Ik ben dus op zoek naar een plekje, waar ik kan logeren, in het begin in de weekenden en de vakanties, maar later ook door de week.
Ik ben vaak heel vrolijk en houd enorm van knutselen, zoals verven, strijkkralen en kleuren. Ik kan ook aardig gamen, vooral Minecraft vind ik leuk. Buiten vind ik het leuk om te steppen, fietsen en op de trampoline stuiteren, dat soort dingetjes. Ik ben een grote dierenvriend. Honden en katten vind ik leuk. Ik kan ze ook goed met rust laten als ze dat willen. Maar het ultieme zijn toch PAARDEN. Ik zou ook wel graag leren paardrijden (net als mijn mama)

Op woensdag ga ik naar dansen en op zaterdag naar scouting, wat ik ook erg leuk vind! Ik kan goed samen spelen, dus andere kinderen in huis zou ik ook leuk vinden.

Wat heeft Rebekka nodig?
“Rebekka’’ heeft al vaker gelogeerd bij opa en oma of bij een tante, maar ze zal het best spannend vinden om voor het eerst te gaan logeren bij haar pleeggezin. Dit zal dan ook stapje voor stapje opgebouwd gaan worden, in overleg met haar ouders en begeleiding, totdat ze het grootste deel van de week in haar pleeggezin woont.

“Rebekka” is een open en sociaal meisje, maar in nieuwe situaties kijkt ze de kat uit de boom, dus we zoeken een gezin dat haar de tijd geeft en geduldig is. Voor “Rebekka” zijn alle nieuwe dingen spannend. Het belangrijk, dat ze goed en duidelijk voorbereid wordt en dat pleegouders haar nabijheid bieden.

Wil je helpen? Neem dan contact op!
Ben of ken jij een gezin waar ‘Rebekka’ mag logeren? Vul dan het aanmeldformulier in via de roze website button. Op de website vind je ook meer informatie over Pleegzorg Dichtbij , of bel naar Linda Manning op telefoonnummer 0648916202 (werkdagen maandag tot en met donderdag).

Wil je kennis maken met pleegzorg? Meld je dan aan voor een informatie-avond!

Over Pleegzorg Dichtbij
Wanneer een kind (tijdelijk) niet meer geheel of gedeeltelijk thuis kan wonen, dan is een pleeggezin voor de meeste kinderen het beste alternatief. Een kind laten opgroeien in een gezinssituatie, in zijn of haar eigen omgeving en gemeente. Dat is Pleegzorg Dichtbij, en dat is het gezamenlijk streven!

Wie pleeggezin wordt voor een kind via een kindgerichte werving kan aansluiten bij de achtergrond en de vertrouwde omgeving van het kind: Dichtbij! Wie pleeggezin wordt voor een kind via kindgerichte werving maakt het actieve netwerk rond het kind groter: je verrijkt hun, maar óók je eigen leven!

Steunouders gezocht in Epe!

Heb je tijd en ruimte om een gezin tijdelijk een handje te helpen? Koppel-Swoe zoekt vrijwilligers die steunouder willen worden.

Steunouders zijn vrijwilligers die één of twee dagdelen per week optrekken met een kind. Ze geven een kind, binnen hun eigen gezinsleven, een vertrouwde plek waar het welkom is en kind kan zijn. Daarmee krijgen ouders ruimte om op adem te komen.

Zoals bijvoorbeeld Nadine. Zij is 3 jaar. Haar moeder zorgt alleen voor haar. Zij heeft fysieke klachten en af en toe tijd voor zichzelf nodig. De zorg voor Nadine is voor haar soms pittig. Haar familie woont ver weg. Het zou heel fijn zijn als Nadine met een zekere regelmaat bij een steunouder kan zijn.

Nieuwsgierig geworden en zou je steunouder willen worden? Kijk op www.koppelswoe.nl/diensten/steunouder-gemeente-epe/ voor meer informatie en bel of mail ons als je vragen hebt! steunouder@koppelswoe.nl of 0578- 67 67 67.

Herfstvakantie activiteiten voor kinderen & jongeren

Ook in de herfstvakantie (van 18 oktober t/m 22 oktober 2021) organiseren we weer leuke gratis activiteiten voor de jeugd uit de gemeente Epe. In onderstaand overzicht zie je per dag wat we organiseren voor kinderen en jongeren. Bij elke activiteit staat voor welke leeftijd en in welk dorp iets wordt georganiseerd. Aanmelden is voor alle activiteiten verplicht. Heb je je aangemeld, maar heb je corona of corona gerelateerde klachten, dan vragen we je om je af te melden via: 0578-67 67 67.

Via onze online agenda vind je al onze activiteiten voor jong en oud. Maak gebruik van de filters (kinderwerk en jongerenwerk), zodat je de activiteiten makkelijk kunt zien.

Activiteiten herfstvakantie 2021

maandag 18 oktober 2021

10.30-12.00 – Oud-Hollandse spelletjes – Buurtpunt Bloemfontein Vaassen – meld je hier aan

woensdag 20 oktober 2021

12.00-13.00 – Sport & Spel – 6-12 jaar – speelveld Kulturhus Oene – meld je hier aan

13.00-17.00 – Gezellige middag met appeltaart bakken, chillen en spelletjes spelen – meld je hier aan

14.30-15.30 – Sport & Spel – 6-12 jaar – vcs VIOS Vaassen – meld je hier aan

donderdag 21 oktober 2021

13.00-14.30 – Silent discofeestje – 7-12 jaar – Buurtpunt Bloemfontein Vaassen – meld je hier aan
15.30-17.00 – Silent discofeestje – 12-16 jaar – Buurtpunt Bloemfontein Vaassen – meld je hier aan

14.00-15.00 – Boogschieten (groep 1) – 12-23 jaar – schietsportvereniging de prins der Nederlanden Vaassen – meld je hier aan
15.30-16.30 – Boogschieten (groep 2) – 12-23 jaar – schietsportvereniging de prins der Nederlanden Vaassen – meld je hier aan

vrijdag 22 oktober 2021

10.30-16.00 – Mijn Dag: speciaal voor jonge mantelzorgers – 6-12 jaar – Apeldoorn – meld je hier aan

13.00-17.00  – Zaalvoetbaltoernooi – 12-17 jaar – Emst – meld je hier aan

[INGEVULD] Vacature Sociaal Werker diverse diensten (23 uur per week)

[INGEVULD]  I.v.m. zwangerschapsverlof van de huidige sociaal werker zijn wij op zoek naar vervanging voor de periode van haar verlof. Het is mogelijk om op de losse onderdelen te solliciteren, maar onze voorkeur gaat uit naar iemand die alle projecten oppakt. Indien in deze periode onze samenwerking ons allebei bevalt, is er (wellicht) de mogelijkheid om bij ons in dienst te komen in een andere (vergelijkbare) functie.

bekijk ook onze andere vacatures

Sociaal werker VoorleesExpress, Steunouder & Buurtbemiddeling (23 uur per week, gedurende zwangerschapsverlof)

Je zorgt voor de coördinatie en afstemming van de diensten VoorleesExpress (3 uur) Steunouder (10 uur) en Buurtbemiddeling (10 uur). Een groot deel van de werkzaamheden bestaat uit het behandelen van de aanmelding, afstemmen van behoefte/verwachting en het matchen met de daar bijbehorende begeleiding. Het werven en begeleiden van vrijwilligers is tevens een belangrijker taak.

Als sociaal werker word je onderdeel van Koppel-Swoe: de organisatie voor Welzijn en Kinderopvang in de gemeente Epe. We houden ons bezig met opvoeden, opgroeien, welzijn en verbinden. We maken meedoen, van jong tot oud, mogelijk en gaan daarbij uit van de eigen kracht en talenten van mensen. Koppel-Swoe is present in de wijken en buurten, werkt samen met vele partners en richt zich op preventie.

 Werkzaamheden:

 • Het voeren van intakegesprekken (telefonisch of via huisbezoek) met nieuwe aanmeldingen;
 • Het geven van informatie en advies over activiteiten en projecten en inwoners aan het juiste aanbod koppelen;
 • Het werven, inzetten, begeleiden, coachen en opleiden/trainen van vrijwilligers;
 • Afstemmen van het aanbod en de samenwerking met collega’s, vrijwilligers en partners (o.a. scholen, CJG, Triada, politie);
 • Registreren van gegevens, de eventuele signalen en evaluatie;
 • Interne en externe communicatie over de status van projecten naar je collega’s, vrijwilligers, inwoners, samenwerkingspartners en gemeente.

 Wij zoeken een collega die:

 • sociaal vaardig is en een inlevend vermogen heeft om inwoners goed te woord te staan, maar tevens sterk in zijn/haar schoenen staat. Je laat je niet beïnvloeden door druk van buitenaf;
 • communicatief en analytisch sterk is en in staat is om de echte hulpvraag naar boven te krijgen en aan te kunnen sluiten bij wat de inwoner nodig heeft;
 • in staat is om meerdere projecten tegelijk te leiden/uitvoeren en daarbij flexibel, stressbestendig en zelfstandig te werk gaat;
 • in het bezit is van coachende vaardigheden en opbouwende feedback kan geven;
 • bij voorkeur kennis heeft van de verschillende ontwikkelingsfasen en de daarbij voorkomende (leer-)achterstanden en ontwikkelingsstoornissen;
 • bij voorkeur in het bezit is van een relevante HBO-opleiding.

Wij bieden:

 • Een zelfstandige en afwisselende functie voor 23 uur per week in een dynamische organisatie;
 • De aanstelling is (naar verwachting) per 27 september. Voor het inwerken en het overdragen worden aanvullende afspraken gemaakt. Je zou bijvoorbeeld per 13 september al (deels) bij ons van start kunnen gaan;
 • Salariëring conform CAO Welzijn & Maatschappelijke dienstverlening;
 • Verschillende secundaire arbeidsvoorwaarden;
 • Op dit moment zijn er verschillende lopende aanvragen voor nieuwe diensten/projecten. Indien onze samenwerking ons allebei bevalt en de projecten je aanspreken is er (wellicht) de mogelijkheid om bij ons in dienst te komen.

Solliciteren:

Herken je jezelf in het persoonlijk profiel en ben je enthousiast over bovengenoemde functie (in zijn geheel of deels), dan nodigen we je uit om vóór 1 juli 2021 jouw motivatiebrief inclusief C.V. naar Koppel-Swoe te sturen via personeelsadministratie@koppelswoe.nl onder vermelding van Vacature sociaal werker. Op 7 juli 2021 voeren wij gesprekken.

Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met Mariska van Elst, sociaal werker via 0578-67 67 67 of 06-39 86 29 09.

Aan het woord: Steunouder Annemieke

In de rubriek ‘Aan het woord’ leggen we klanten of vrijwilligers van Koppel-Swoe een aantal vragen voor. Deze maand een interview met Annemieke Zoer. Zij is steunouder bij Koppel-Swoe.

Aan het woord: Steunouder Annemieke Zoer

Een steunouder, wat is dat eigenlijk?

“Een steunouder is iemand die als vrijwilliger letterlijk wat extra aandacht geeft aan een gezin dat dit (tijdelijk) nodig heeft. Heb je een huilbaby? Ben je eenzaam? Is je partner ziek? Heb je financiële problemen? Liggen er thuis te veel huishoudelijke taken op je te wachten en weet je als ouders even niet meer hoe je dat allemaal voor elkaar moet boksen? Een steunouder neemt je kind(eren) op een vast moment even onder de hoede. Zodat jij wat lucht krijgt, je gedachten kunt verzetten. Zodat je weer op weg geholpen wordt.”

Waarom ben je ooit steunouder geworden?

“Ik doe dit vrijwilligerswerk al diverse jaren. Voorheen, toen ik nog in een andere plaats woonde, ben ik ook al steunouder geweest. Vanwege mijn studie (Toegepaste Psychologie) heb ik het vrijwilligerswerk een tijdje stopgezet. Inmiddels ben ik bijna klaar met mijn studie. Ik wilde graag weer vrijwilligerswerk gaan doen. Sinds kort woon ik in de gemeente Epe. Ik heb contact gezocht bij Koppel-Swoe omdat ik graag weer steunouder wilde zijn.”

Wat is er zo positief aan dit initiatief van Koppel-Swoe?

“Soms zijn er gezinnen die geen sociaal netwerk hebben. Veel mensen weten niet wat het met je doet, wanneer je nergens terecht kunt. Deze maatschappij is best individualistisch. Maar je hebt mensen om je heen nodig. Steunouders ontlasten ouders even van enkele zorgtaken. Je doet leuke dingen met kind en/of ouder en zorgt er voor dat ouders weer een beetje tijd voor zichzelf hebben. Dat is enorm waardevol. Voor zowel de steunouder, maar ook voor het gezin dat hulp vraagt.”

Waarom zou je anderen aanraden om ook steunouder te worden?

“Je geeft aandacht aan anderen. Dat is voor mij een belangrijk facet van dit vrijwilligerswerk. Daarbij is het qua tijd en taken heel flexibel. De ouder bepaalt zelf aan welke vorm van ondersteuning er behoefte is. Het kan dus zijn dat je de ene week drukker bent dan de andere week. En uiteindelijk blijkt altijd: de resultaten zijn onbetaalbaar als het gezin na een tijdje weer zonder hulp vooruit kan. Steunouder zijn is erg dankbaar werk. Het geeft voldoening en geestelijke rijkdom.”

Steunouder gezocht

Bij ons kwamen het afgelopen jaar veel vragen binnen van gezinnen die behoefte hadden aan een steunouder. Het afgelopen jaar waren dat zelfs ruim twintig hulpvragen. Het team van steunouders mag nog wel groeien. We zijn daarom op zoek naar nieuwe vrijwilligers die zich ook als steunouder willen inzetten. Wil jij ook steunouder worden? Je kunt je aanmelden via Linda Brouwer, tel.: 0578-67 67 67. Liever nog eerst wat meer informatie? Kijk dan op onze webpagina: www.koppelswoe.nl/steunouder

Fotobijschrift: Annemieke Zoer (rechts) is steunouder bij Koppel-Swoe. Ze is geportretteerd met Linda Brouwer die dit project de afgelopen tijd als Koppel-Swoe medewerker op zich heeft genomen.

Voortzetting VoorleesExpress Epe

De VoorleesExpress helpt gezinnen hun Nederlandse taal te verbeteren en dit concept is succesvol gebleken in de gemeente Epe. Eind 2018 was het even spannend of de VoorleesExpress wel kon doorgaan in 2019. Maar de VoorleesExpress gaat door en dit jaar wordt de samenwerking met Bibliotheek Noord-Veluwe versterkt en in een convenant vastgelegd.

Koppel-Swoe en Bibliotheek Noord-Veluwe zijn blij met deze vorm van samenwerken en het samen continueren van de VoorleesExpress binnen de gemeente Epe. Dat wethouder Erik Visser deze doorstart aanmoedigt, zorgt voor het extra steuntje in de rug om er voor te gaan.

Wat is de VoorleesExpress?

De VoorleesExpress is een project dat gezinnen helpt hun Nederlandse taal te verbeteren binnenshuis. Veelal worden de kinderen aangemeld via hun leerkracht of pedagogisch medewerker van de kinderopvang/peuterspeelzaal. De kinderen laten een taalachterstand zien of dreigen die te krijgen. Samen met de vrijwillige voorlezer maken zij kennis met de Nederlandse taal of worden zij meer gestimuleerd.

Dit wordt gedaan in een traject van 20 weken, waarbij de voorlezer met de kinderen en ouder(s) ook minimaal 1 bezoek aan de bibliotheek brengen. Naast het verbeteren van de taalontwikkeling staat het verbeteren van de leescultuur thuis ook centraal. Uiteindelijk hopen ‘we’ dat er meer ruimte is voor (Nederlandse) taal in het gezin. Zo wordt ervoor gezorgd dat kinderen een goede toekomst tegemoet gaan, want alles begint met het beheersen van de Nederlandse taal.

Onze samenwerking
Koppel-Swoe en Bibliotheek Noord-Veluwe werken al geruime tijd samen binnen dit project. Voorlezers konden met het gezin terecht bij de bibliotheek en voorlezers werden getraind in het interactief voorlezen. De bibliotheek heeft veel kennis in huis, waardoor het een logische stap is om deze samenwerkingsband te versterken.

De VoorleesExpress in Epe wordt gezamenlijk voortgezet. Zo zullen Koppel-Swoe en Bibliotheek Noord-Veluwe vaker in overleg gaan over het project. Waarin kunnen we beter afstemmen? Wat zijn leuke nieuwe ideeën om het project nog beter neer te zetten? Daarnaast heeft de bibliotheek ook het Taalpunt in huis, dat goed aansluit bij de VoorleesExpress.

Bij het Taalpunt kan namelijk iedereen terecht die de Nederlandse taal beter wil beheersen voor advies. De taalpuntdocent helpt de geïnteresseerde met het vinden van een geschikte cursus of taalcoach. Het is belangrijk dat ouders op de hoogte zijn van dit initiatief en dat vrijwilligers op de hoogte zijn en blijven van de laatste ontwikkelingen.

De VoorleesExpress wordt uitgevoerd door vrijwilligers van Koppel-Swoe en sluit bij enkele andere welzijnsdiensten aan. Voorbeelden hiervan zijn de projecten Steunouder, Formulierenteam en het gebiedsgericht sociaal werk. De huidige projectleider blijft de VoorleesExpress coördineren.

>> Kijk hier voor meer informatie over VoorleesExpress.

© 2022 Media Magneet