Overzicht Steunouder

Gezinnen helpen door een steuntje in de rug

Ieder gezin maakt weleens een pittige periode door. Vanwege ziekte van één van de ouders bijvoorbeeld. Of omdat kinderen extra aandacht nodig hebben. Soms heb je dan hulp nodig. Maar aan wie vraag je dat? Een helpende hand van familie of vrienden is niet altijd mogelijk. Steunouder kan dan helpen.

Als Steunouder help je gezinnen  door (vrijwillig) iets te doen met de kinderen van ouders die hulp nodig hebben (vraagouders). Een steunouder is niets anders dan iemand die af en toe tijd en energie geeft aan het kind of de kinderen van een ander. Door deze laagdrempelige manier van hulp, krijgen de kinderen van vraagouders extra liefde en aandacht. En tegelijkertijd zorgt het ervoor dat vraagouders even wat tijd voor zichzelf hebben.

De impact van steunouders op de samenleving is groot, weet Steunoudercoördinator Mariska van Elst. “Het zorgt er voor dat de kinderen van vraagouders weer veel meer deelnemen aan de maatschappij. Dat klinkt zwaar, maar dat kan soms ook iets heel kleins zijn. Bijvoorbeeld dat kinderen diverse activiteiten in de wijk weer oppakken en leuk met anderen spelen of afspreken.”

De dienst Steunouder wordt in de gemeente Epe uitgevoerd door Koppel-Swoe. De inzet van een steunouder bij een vraagouder heeft een tweeledig effect, vervolgt Mariska van Elst. “Het is waardevol voor de kinderen en geeft ouders de mogelijkheid om op dat moment optimaal te ontspannen. Ze hebben even tijd voor zichzelf. Die momenten zijn erg waardevol. Hierdoor ontstaat er weer energie om de opvoeding aan te kunnen. Als iedereen steunouder zou worden, dan zouden er veel problemen opgelost kunnen worden, zo schat ik in.”

Gezinnen helpen door steunouder te worden?

Er is een aantal vraagouders bij Koppel-Swoe aangemeld, die helaas nog niet geholpen kan worden. Koppel-Swoe is daarom op zoek naar nieuwe steunouders. Mocht je steunouder willen worden, neem dan contact op met Steunoudercoördinator Mariska van Elst via 0578-67 67 67 of steunouder@koppelswoe.nl. Of kijk op www.koppelswoe.nl/steunouder

Zij wachten nu op een steunouder. Kun jij deze gezinnen helpen?

Een baby van 10 maanden zoekt een fijn, rustig plekje om te spelen, zodat moeder even kan bijkomen en orde op zaken kan stellen.

Twee jongetjes (van 2 jaar en 3,5 jaar) zoeken een gezin waarbij ze heerlijk kunnen stoeien en veilig buiten kunnen spelen. Het duo vraagt veel aandacht van moeder, in combinatie met het werk, huishouden en klein netwerk is dat soms te veel.

Twee zussen (van 10 jaar en 13 jaar) zoeken een gezellig plek waar ze mogen chillen, maar ook de aandacht krijgen om samen iets te ondernemen. Vader kan hen niet de volle aandacht geven door zijn mantelzorgtaken.

 

 

 

Steunouder

© 2024 Media Magneet